Tę zupę zawsze gotuję z mężem – razem idzie nam szybko i sprawnie. Gdy jest gotowa, napełniamy nią wyparzone litrowe słoiki i mamy posiłek na następne dni. Potem wystarczy tylko przelać do rondelka i odgrzać. To naprawdę się opłaca nie tylko pod względem czasowym, ale także finansowym. Jej składniki są tanie i dostępne przez cały czas, bo poza sezonem na fasolkę sięgamy po warzywo mrożone.
Jak przygotować zupę z czerwonej soczewicy?
To naprawdę proste, choć wymaga nieco pracy. Moją zupę z soczewicy przygotowuje się podobnie, jak inne zupy jarzynowe. Najpierw gotuje się je w wodzie (ja podsmażam wszystko, by podkręcić smak dania), a na koniec dodaje soczewicę. Trzeba jednak pamiętać, że wymaga ona sporego dodatku wody. To właśnie dlatego potrzebne jest tak dużo wrzątku.
Przepis: Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Prosta zupa jarzynowa z soczewicą i fasolką szparagową
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 354 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże cebule
- 5 średnich marchewek
- 1 pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 5 średnich ziemniaków
- 3 duże garści fasolki szparagowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 małe liście laurowe
- 4 szt. ziela angielskiego
- 3,5 litra wody
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki przyprawy do zup
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 kg czerwonej soczewicy
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywObierz warzywa, odetnij końcówki z fasolki szparagowej i potnij ją na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj, marchewkę i paprykę pokrój w drobną kostkę, pietruszkę i seler zetrzyj grubo, a ziemniaki potnij w większe kawałki.
- Podsmażanie składnikówWlej oleju na spód 5-litrowego garnka i smaż cebulę przez 5 minut, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie pietruszkę i selera. Smaż ok. 3 minuty, dorzuć marchewkę i fasolkę, smaż kolejne 3 minuty i dodaj ziemniaki.
- Gotowanie zupyZalej warzywa wrzącą wodą, a gdy się zagotują, dodaj syrop, sporą szczyptę soli i pieprz. Gotuj 15-20 minut, po czym wsyp soczewicę. Wtedy gotuj 10 minut, dodaj koncentrat i przyprawę do zup. Po zagotowaniu trzymaj na ogniu jeszcze 10-15 min. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Czy soczewicę czerwoną trzeba moczyć przed gotowaniem?
Nigdy nie moczę czerwonej soczewicy, gdyż nie jest to konieczne. Jej drobne ziarenka szybko chłoną wodę podczas gotowania. To zasługa ich niewielkich rozmiarów, a także faktu, że nasiona są już obłuszczone. Choć moczenie przyspiesza czas przygotowania potraw, w przypadku zup ten krok się pomija. Przed dodaniem do garnka warto jednak dobrze opłukać ją wodą, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.
Co dodać do zupy z soczewicy?
Istnieje wiele wersji zupy z soczewicy, które różnią się składnikami i smakiem. Wiele osób dodaje do niej rozgrzewające przyprawy, takie jak imbir, kurkuma, chili czy curry. Wtedy do potrawy świetnie pasuje mleczko kokosowe. Całość można też zmiksować na krem.
W klasycznym wydaniu indyjskim (dal) stosuje się czosnek i aromatyczne dodatki. Oprócz tych wymienionych wyżej to także nasiona kolendry i kminu rzymskiego, goździki, garam masala czy liście curry. Choć nazwa tych ostatnich może być myląca, nie mają nic wspólnego z popularną mieszanką. Wyróżnia je przyjemny cytrynowo-ziołowy aromat. W Polsce można kupić je w postaci suszonej.
Czytaj też:
Błyskawiczna i rozgrzewająca pogromczyni infekcji. Przepis na zupę z soczewicyCzytaj też:
Na ten pasztet wcale nie gotuję mięsa. Sięgam po o wiele zdrowszy i tańszy składnik