Mięso indyka jest nie tylko smaczne i niskokaloryczne, ale także wartościowe. Kotlety mielone z indyka zawierają m.in. białko, witaminy z grupy B, cynk i żelazo oraz są lekkostrawne.
Jakie mięso indyka jest najlepsze na kotlety mielone?
Jeśli zależy ci na dietetycznej wersji kotletów mielonych, polecam zmielić własnoręcznie lub na stoisku mięsnym pierś indyka. To mięso niemal nie zawiera tłuszczu, ma bardzo delikatny smak i jest lekkostrawne. Pierś indyka nadaje się również na pulpeciki, które można podawać nawet niemowlętom (zgodnie z kalendarzem rozszerzania diety).
Gdy kaloryczność nie jest priorytetem, warto przygotować kotlety z mielonego udźca indyka bez skóry, który dostępny jest w większości sklepów. Alternatywą może być zakup całego udźca lub golonek z indyka i samodzielne oddzielenie mięsa od kości, a następnie zmielenie. Doskonały smak mają również kotlety mielone z piersi i udźca – mięso można pomieszać w dowolnych proporcjach.
Dla osób ceniących wygodę dobrą opcją będzie gotowe mięso mielone z indyka dostępne w sklepie. Trzeba jednak zwrócić uwagę na jego skład i pochodzenie – najlepiej wybierać produkty jednoskładnikowe, bez dodatku tłuszczu i konserwantów. Dzięki użyciu gotowego mięsa mielonego czas przygotowania kotletów skrócisz do 30 minut.
Jak zrobić kotlety mielone z indyka?
Pierwszym i najważniejszym krokiem podczas przygotowywania kotletów mielonych z indyka jest zmielenie mięsa. Razem z mięsem mielę dodatki, czyli podsmażoną na maśle cebulę, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę oraz czosnek. Masę mięsną wyrabiam, aż stanie się puszysta i przestanie kleić się do dłoni oraz miski. Smak mięsa podbijam ziołami i podstawowymi przyprawami.
Kotleciki oprószam delikatnie mąką i smażę na klarowanym maśle, które podbija delikatny smak mięsa. Zamiast mąki możesz użyć bułki tartej.
Przepis: Kotlety z indyka
Soczyste kotleciki z indyka są miękkie, pachną ziołami i czosnkiem. To delikatne mięso z lekko chrupiącą, zrumienioną skórką.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 262 w każdej porcji
Składniki
- 800 g piersi indyka
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 duże jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- mleko do namoczenia kajzerki
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatków do masy mięsnejCebulę drobno posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości klarowanego masła (wystarczy 1 łyżeczka). Czosnek obierz (możesz posiekać ząbki i dodać na patelnię pod koniec smażenia cebuli lub zmielić surowy). Bułkę kajzerkę namocz w mleku, a następnie odciśnij.
- Mielenie mięsaMięso oczyść, umyj, pokrój na małe kawałki i zmiel razem z cebulą, czosnkiem oraz odciśniętą kajzerką.
- Wyrabianie masy mięsnejDo zmielonego z dodatkami mięsa wbij jajko, dodaj zioła i wyrób masę dłonią. Dopraw gotową masę mięsną na kotlety solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie i smażenie kotletówZ masy mięsnej uformuj okrągłe lub podłużne kotlety i oprósz je mąką pszenną. Rozgrzej klarowane masło i smaż kotlety na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Zmniejsz grzanie i smaż jeszcze po 6-8 minut z każdej strony lub umieść obsmażone mięso w naczyniu żaroodpornym i dopiecz w piekarniku (15 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Czas smażenia zależy od wielkości kotletów.
Jak podawać kotlety mielone z indyka?
Kotlety mielone z indyka podaję z klasycznymi dodatkami np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami ziemniaczanymi lub z batatów, kaszą gryczaną oraz surówkami i sałatkami (m.in. sałatą masłową z sosem śmietanowym, surówką z kiszonej kapusty, mizerią). Idealnym dodatkiem do kotletów mielonych z indyka są różne sosy np. sos pomidorowy, sos pieczarkowy, sos z grzybów leśnych.
Zdrowe kotlety z indyka podaję również w lekko podgrzanych bułkach z dodatkiem warzyw (pomidora, ogórka, sałaty lodowej) i sosów oraz na zimno z chlebem, tartym chrzanem lub musztardą oraz kiszonym ogórkiem.
Czytaj też:
Babcia dodawała do mielonych zapomnianą dziś przyprawę. Najlepszy przepis na kotletyCzytaj też:
Te kotlety biją na głowę mięsne specjały! Znikają, zanim trafią na talerze