Pyszna odsłona fileta z kurczaka. Kroisz w kostkę, przyprawiasz i pieczesz 10 minut

Pyszna odsłona fileta z kurczaka. Kroisz w kostkę, przyprawiasz i pieczesz 10 minut

Dodano: 
Szaszłyki z kurczaka
Szaszłyki z kurczaka Źródło: Shutterstock / pamungkas789
Jeśli lubisz filet z kurczaka, ta jego wersja z pewnością przypadnie ci do gustu. Oto szaszłyki, przy których mało jest pracy i krótko się je piecze. Cała rodzina z pewnością z chęcią zje taki obiad.

Filet z kurczaka zawsze mam w swoich zapasach. Cała rodzina lubi go jeść, a ja lubię przyrządzać. Mało przy nim pracy i raz-dwa można go zamienić w smaczne danie obiadowe. Dzisiaj proponuję wam pyszne szaszłyki, które możecie upiec na grillu czy w piekarniku albo usmażyć na patelni.

Jak przyprawić filet z kurczaka na szaszłyki?

Szaszłyki z kurczaka proponuję przyrządzić w azjatyckim stylu. Będę się tu wzorować satay'ami, które przygotowuje się z mięsa z piersi lub ud kurczaka. Zwykle mięso kroi się w cienkie paski, ale ja wolę kroić je w kostkę, bo łatwiej ją nadziewać na szpadki.

Pokrojone mięso należy zamarynować w aromatycznej marynacie. Robi się ją z czosnku, imbiru, sosu sojowego, miodu, soku z cytryny, przyprawy curry, chili i oleju. Mięso powinno spędzić w marynacie co najmniej pół godziny, a najlepiej kilka godzin.

Jak przyrządzić pyszne szaszłyki z fileta z kurczaka?

Gdy już mam zamarynowane mięso z kurczaka, wystarczy je nadziać na szpadki. Szaszłyki tradycyjnie piecze się na grillu, ale można je też usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku. Grillowanie i smażenie powinny trwać ok. 10 minut, przy czym szaszłyki trzeba co 3-4 minuty obracać. Jeśli zaś chodzi o pieczenie, szaszłyki potrzebuje spędzić 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Przepis: Satay\'e

Szaszłyki z kurczaka w azjatyckim stylu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub brązowego cukru
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki oleju
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • chili

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w sporą kostkę. W misce wymieszaj pozostałe składniki (czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj lub drobno posiekaj). Dodaj mięso, dokładnie wymieszaj, wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
  2. Pieczenie i podawanieDrewniane patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut, by się nie spaliły. Nadziewaj na nie kawałki kurczaka. Szaszłyki grilluj lub smaż na patelni grillowej po ok. 3-4 minuty z każdej strony albo piecz ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podawaj z sosem orzechowym i ryżem.

Jak podać szaszłyki z kurczaka?

Upieczone szaszłyki z kurczaka podam również tak, jak się podaje satay'e, a więc z sosem orzechowym. By go przygotować, w rondelku należy podgrzać ok. 100 ml mleczka kokosowego lub wody, dodać 3-4 łyżki masła orzechowego, przeciśnięty ząbek czosnku, ok. 1 cm startego imbiru, łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę cukru brązowego. Całość trzeba wymieszać, by składniki się połączyły. Na koniec sos doprawia się chili i sokiem z limonki. Oprócz sosu orzechowego do satay'ów podaje się też ryż ugotowany na sypko oraz sałatkę ze świeżych ogórków.

Czytaj też:
Mój sposób na obiad, który robi się sam. Upiecz soczystego kurczaka z warzywami na jednej blasze
Czytaj też:
Dwa proste dodatki, a filet z kurczaka wygląda, jak z restauracji. Smak i soczystość też pochwalisz