Mój sposób na obiad, który robi się sam. Upiecz soczystego kurczaka z warzywami na jednej blasze

Mój sposób na obiad, który robi się sam. Upiecz soczystego kurczaka z warzywami na jednej blasze

Dodano: 
Ćwiartki kurczaka z warzywami
Ćwiartki kurczaka z warzywami Źródło: Shutterstock
Jak bez wysiłku przygotować pełnowartościowy, zdrowy obiad? Wystarczy ułożyć ćwiartki kurczaka na pokrojonych warzywach i wstawić do piekarnika. Zapraszam po przepis.

Przygotowując posiłki, często stawiam na rozwiązania, które pozwalają zaoszczędzić nieco czasu. Ćwiartki kurczaka pieczone z warzywami to danie, które pokochasz za smak i prostotę. Jednym z moich ulubionych patentów na szybki, sycący i jednocześnie pełnowartościowy obiad są ćwiartki kurczaka pieczone z warzywami.

Jak przygotować ćwiartki kurczaka pieczone z warzywami?

To danie typu „wszystko na jednej blasze”, które dosłownie robi się samo w piekarniku, uwalniając mnie od stania nad garnkami. Efekt? Miękkie mięso z chrupiącą skórką, aromatyczne warzywa i brak konieczności zmywania góry naczyń.

Do pieczenia wybieram mięso z hodowli ekologicznych, bo jest smaczniejsze ima i znacznie lepszą konsystencję (mięso jest jędrne, sprężyste i nie rozpada się na pojedyncze włókna). Razem z mięsem piekę cukinię, ziemniaki, fasolkę szparagową, cebulę, czosnek, bakłażany i marchewkę. Do naczynia możesz dołożyć również inne warzywa, np. korzeń pietruszki, pora, kolorowe papryki słodkie, różyczki brokułu, brukselkę, paprykę ostrą, cykorię, selera naciowego, bataty.

Mięso smaruję przed pieczeniem oliwą z oliwek, wymieszaną z przyprawami, miodem i łagodnym ajwarem. Dzięki dodatkowi miodu kurczak po upieczeniu ma bardzo chrupiącą, złocistą skórkę.

Przepis: Ćwiartki kurczaka pieczone z warzywami

Mięso w ajwarowo-miodowej glazurze wychodzi soczyste, a pieczone warzywa pachną ziołami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
759 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 4 mini bakłażany

Do posmarowania mięsa:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu ajwar
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz

Do obtoczenia warzyw:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaĆwiartki kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sos Ajwar, miód, słodką paprykę, ostrą paprykę oraz rozmaryn i obtocz mięso, a następnie oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: obtoczone w przyprawach mięso możesz wstawić do lodówki i marynować przez 2-12 godzin.
  2. Przygotowanie warzywZiemniaki pokrój w ćwiartki. Marchewkę oraz cukinię pokrój w dużą kostkę lub półplasterki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Fasolkę przekrój na 2-3 części, a bakłażany pozostaw w całości (jeżeli są malutkie) lub przekrój na pół. Umieść warzywa w misce, dodaj oliwę, rozmaryn, oregano, tymianek, sól oraz pieprz i wymieszaj.
  3. Łączenie składnikówW naczyniu do zapiekania ułóż warzywa i dodaj mięso.
  4. PieczeniePiecz pod przykryciem w 220 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20 minut, a następnie odkryj naczynie i piecz w 180 stopniach do miękkości składników (czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek kurczaka). Gdy mięso przyrumieni się z wierzchu, obróć je na drugą stronę i wymieszaj warzywa.

Jak podawać ćwiartki kurczaka pieczone z warzywami?

Ćwiartki kurczaka pieczone z warzywami podaję od razu po przygotowaniu. To sycące danie jednogarnkowe nie wymaga wielu dodatków. Najlepiej smakuje z chrupiącymi sałatkami i surówkami, np. marchewką po koreańsku, surówką z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka, surówką z pora, marchewki i jabłka, surówką z rzodkiewki, zielonego ogórka i pomidorków koktajlowych, sałatką z kiszonych ogórków oraz sałatą masłową ze śmietaną.

Wskazówka: możesz pominąć dodanie ziemniaków i podawać danie z ziemniaczanym purée, kaszą, ryżem lub makaronem.

Czytaj też:
Obiad z piekarnika, który robi się sam. Tani, sycący i każdy prosi o dokładkę
Czytaj też:
To jeden z najlepszych dodatków do letniego obiadu. Przyjemnie chrupie i zachwyca aromatem