Te pierogi z ziemniakami to u mnie hit: zawsze znikają błyskawicznie, bo wyrazisty farsz zachwyca smakiem. Każdy, kto spróbuje, prosi o przepis, a ten jest banalnie prosty. Sekret to trzy składniki, które dodaję do ziemniaków: suszone pomidory, przesmażona cebulka i tarty parmezan.
Jak zrobić pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami?
Zrobienie farszu jest bardzo łatwe. Jeśli masz ugotowane ziemniaki, zajmie to dosłownie kilka chwil. Po pierwsze przesmaż cebulę: ja do tego zawsze wykorzystuję oliwę z suszonych pomidorów. To jeszcze bardziej potęguje smak farszu. Pomidory drobno kroję. Ich ilość to kwestia indywidualna, zależy to również od wielkości pomidorów, dlatego podaję tu orientacyjną ilość. Odrobina parmezanu dodatkowo podkręca smaki, ale ten dodatek ewentualnie można pominąć (ja tak czasem robię, nie zawsze mam parmezan pod ręką).
W przepisie podaję, jak zrobić ciasto na pierogi: to przepis z użyciem masła i jajka. Jeśli masz inny, sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, śmiało z niego korzystaj. Farsz z ziemniaków i suszonych pomidorów będzie pasował do każdego ciasta, także do pierogów na bazie mąk bezglutenowych, np. z mąki gryczanej.
Przepis: Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami
Pomysł na wyrazisty farsz do pierogów.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 928 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 5-10 pomidorów suszonych w oliwie
- 1 mała cebula
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masła, jajka i szczypty soli wyrób ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Robienie farszuCebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni na odrobinie oliwy z zalewy do pomidorów. Krojone pomidory pokrój drobno. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę z patelni, pomidory i parmezan. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
- Robienie i gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku – od wypłynięcia ok. 3 minuty.
Jak podawać pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami?
Ja najbardziej lubię te pierogi w wersji odsmażanej, okraszone jedynie dobrą oliwą lub odrobiną masła, ewentualnie posypane dla świeżości posiekanym drobno koperkiem. Ale można je również okrasić smażoną na maśle lub oliwie cebulką, dodać skwarki, albo serwować z kleksem kwaśnej śmietany czy gęstego jogurtu w stylu greckim. Pyszną opcją jest podanie pierogów z sałatką ze świeżych pomidorów i sera feta.
Czytaj też:
Biorę makaron i 3 dodatki. Ten obiad robię zawsze, gdy nie mam czasu, a wszyscy czekają na dokładkęCzytaj też:
Jeden dodatek do farszu sprawia, że pierogi smakują wybitnie. Zawsze robię podwójną porcję