Młoda kapusta to jedno z tych warzyw, na które czekam cały rok. Doskonale smakują przyrządzone z niej surówki, ale też proste potrawy, takie jak ten dodatek do obiadu. W ciepłe dni niekórym wystarcza za cały obiad. Ja zwykle zjadam go z chlebem. Ta kapusta po prostu jest przepyszna.
Czy trzeba obgotowywać kapustę?
Kapusta to jedno z tych warzyw, które w czasie gotowania czy duszenia wydziela charakterystyczny zapach. Z tego powodu wiele osób najpierw ją obgotowuje, a dopiero potem zalewa porcją świeżej wody i dusi do miękkości. Młoda kapusta jest jednak dość delikatna w smaku i nie trzeba jej obgotowywać. Wystarczy tylko uchylić pokrywkę w czasie gotowania, a nieprzyjemna woń łatwo się ulotni z warzywa.
Jak zrobić kapustę duszoną do obiadu?
Kapustę do obiadu duszę zwykle z innym warzywem, a mianowicie z młodą marchewką. Dodaje ona przyjemnego smaku i atrakcyjnego wyglądu. Dodatkowo do duszonej kapusty warto dodać trochę wędzonego, podsmażonego boczku. Świetnie komponuje się z warzywami i wynosi je na smakowe wyżyny.
Przepis: Duszona kapusta
Kapusta duszona z marchewką i boczkiem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 listek laurowy
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 1-2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę oczyść z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki, usuń głąb, poszatkuj dość grubo. Marchewkę obierz, zetrzyj na grubych oczkach. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na suchej patelni, aż będzie rumiany i wytopi się tłuszcz. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż razem, aż cebula się zeszkli.
- Duszenie kapustyDodaj masło, wrzuć marchewkę i smaż razem 2-3 minuty. Dorzuć kapustę i listek, podlej wodą lub bulionem, przykryj i duś na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż kapusta zmięknie, ale się nie rozpadnie. Kapustę dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem lub cytryną. Pod koniec duszenia odkryj garnek i odparuj nadmiar płynu.
Do czego podać duszoną kapustę?
Duszona kapusta to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie będzie pasować do wszelkiego rodzaju kotletów, a także mięs pieczonych i duszonych. Najlepiej harmonizuje z wieprzowiną, np. schabem, szynką, karkówką, żeberkami. Doskonale jednak sprawdzi się, jako samodzielne danie. Wtedy wystarczy podać ją z kromką chleba.
Czytaj też:
Genialny obiad z młodej kapusty zrobisz w pół godziny. Jest zdrowo i lekkoCzytaj też:
To danie z mięsa i kapusty to u mnie sezonowy przebój. Wychodzi przepyszne i każdy się najada