Nie gotuj jej za długo! Tak duszę młodą kapustę, że nikt nie zostawia ani łyżki

Nie gotuj jej za długo! Tak duszę młodą kapustę, że nikt nie zostawia ani łyżki

Dodano: 
Duszona kapusta
Duszona kapusta Źródło: Shutterstock / Helena Zolotuhina
Uwielbiam młode warzywa za ich pełny smak i delikatność. Również za to, że nie wymagają długiego gotowania. Dzięki temu raz-dwa można je zamienić w pyszną potrawę lub dodatek do obiadu.

Młoda kapusta to jedno z tych warzyw, na które czekam cały rok. Doskonale smakują przyrządzone z niej surówki, ale też proste potrawy, takie jak ten dodatek do obiadu. W ciepłe dni niekórym wystarcza za cały obiad. Ja zwykle zjadam go z chlebem. Ta kapusta po prostu jest przepyszna.

Czy trzeba obgotowywać kapustę?

Kapusta to jedno z tych warzyw, które w czasie gotowania czy duszenia wydziela charakterystyczny zapach. Z tego powodu wiele osób najpierw ją obgotowuje, a dopiero potem zalewa porcją świeżej wody i dusi do miękkości. Młoda kapusta jest jednak dość delikatna w smaku i nie trzeba jej obgotowywać. Wystarczy tylko uchylić pokrywkę w czasie gotowania, a nieprzyjemna woń łatwo się ulotni z warzywa.

Jak zrobić kapustę duszoną do obiadu?

Kapustę do obiadu duszę zwykle z innym warzywem, a mianowicie z młodą marchewką. Dodaje ona przyjemnego smaku i atrakcyjnego wyglądu. Dodatkowo do duszonej kapusty warto dodać trochę wędzonego, podsmażonego boczku. Świetnie komponuje się z warzywami i wynosi je na smakowe wyżyny.

Przepis: Duszona kapusta

Kapusta duszona z marchewką i boczkiem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę oczyść z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki, usuń głąb, poszatkuj dość grubo. Marchewkę obierz, zetrzyj na grubych oczkach. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na suchej patelni, aż będzie rumiany i wytopi się tłuszcz. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż razem, aż cebula się zeszkli.
  2. Duszenie kapustyDodaj masło, wrzuć marchewkę i smaż razem 2-3 minuty. Dorzuć kapustę i listek, podlej wodą lub bulionem, przykryj i duś na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż kapusta zmięknie, ale się nie rozpadnie. Kapustę dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem lub cytryną. Pod koniec duszenia odkryj garnek i odparuj nadmiar płynu.

Do czego podać duszoną kapustę?

Duszona kapusta to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie będzie pasować do wszelkiego rodzaju kotletów, a także mięs pieczonych i duszonych. Najlepiej harmonizuje z wieprzowiną, np. schabem, szynką, karkówką, żeberkami. Doskonale jednak sprawdzi się, jako samodzielne danie. Wtedy wystarczy podać ją z kromką chleba.

Czytaj też:
Genialny obiad z młodej kapusty zrobisz w pół godziny. Jest zdrowo i lekko
Czytaj też:
To danie z mięsa i kapusty to u mnie sezonowy przebój. Wychodzi przepyszne i każdy się najada