Młoda kapusta to specjał, na który jest krótki sezon. Warto go wykorzystać, bo można z tego warzywa przyrządzić przeróżne przysmaki. Dziś proponuję udusić w młodej kapuście klopsy. Robi się je podobnie, jak kotlety mielone, do momentu włożenia klopsów do kapusty. Teraz klopsy dusi się w pysznym dodatku, co nie zabiera dużo czasu.
Jak się robi klopsy?
Klopsy są podobne do kotletów mielonych, bo robi się z je z mielonego mięsa. Jednak po wstępnym obsmażeniu, dusi się je w sosie. Potrawa wychodzi więc delikatna i pełna smaku. Warto też odróżnić klopsy od pulpetów. Te drugie po uformowaniu obtacza się w mące i gotuje w sosie.
Jak zrobić klopsy duszone w młodej kapuście?
Klopsy duszone w młodej kapuście to potrawa sezonowa, która nie wymaga długiego przyrządzania. Jej przygotowanie należy zacząć od wyrobienia mięsnej masy, podduszenia kapusty, a potem włożenia do niej obsmażonych klopsów. Całość dusi się jeszcze ok. 10 minut. Tyle wystarczy, by mięso zmiękło, a kapusta nabrała smaku, ale się nie rozpadła.
Przepis: Klopsy duszone w młodej kapuście
Pożywne danie obiadowe z młodej kapusty i mielonego mięsa
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
Na klopsy:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- majeranek
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
Na kapustę:
- 1 średniej wielkości główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy na klopsyDo mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę.
- Przygotowanie kapustyKapustę oczyść, grubo poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Na dużej patelni lub w garnku podsmaż cebulę, dodaj kapustę i marchewkę, chwilę smaż. Dodaj przyprawy, podlej bulionem
- Duszenie klopsówZ mięsnej masy uformuj klopsy. Każdy lekko obtocz w mące, zrumień je na patelni z olejem. Przełóż do garnka z kapustą, dodaj listek laurowy. Całość duś 10-15 minut, aż klopsy i kapusta będą miękkie. Danie posyp posiekanym koperkiem.
Jak podać klopsy duszone w młodej kapuście?
Klopsy duszone w młodej kapuście najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami. Muszę przyznać, że żaden inny dodatek nie pasuje do tej potrawy tak dobrze. Jeśli jednak chcecie, możecie też zaserwować klopsy duszone w kapuście ze świeżym pieczywem lub kaszą jęczmienną. Doskonałym dopełnieniem tego dania będzie łyżka kwaśnej, gęstej śmietany.
Czytaj też:
Te klopsiki z młodą kapustą zachwycają smakiem. Pałaszują dzieci i dorośliCzytaj też:
Genialny obiad z młodej kapusty zrobisz w pół godziny. Jest zdrowo i lekko