Sekret tych kotletów to odpowiednie mięso. Nie jest to schab, ani karkówka, ale bardzo delikatna polędwiczka wieprzowa. To mięso, które można wykorzystać na wiele sposobów, ale właśnie w tej wersji szczególnie je polecamy. Kotlety z polędwiczki wieprzowej są idealne jako mięso do obiadu. Zwykle bardzo lubią je dzieci: nie tylko za smak, ale i niewielki rozmiar.
Jak zrobić kotlety z polędwiczki wieprzowej?
Można powiedzieć, że te kotlety z polędwiczki wieprzowej szykuje się podobnie, jak każde inne kotlety panierowane, czy to schabowe, czy to sznycle drobiowe. Ważne jest odpowiednie rozbicie mięsa.
Polędwiczkę wieprzową pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm, a następnie delikatnie je rozbij. Aby nie uszkodzić kruchego mięsa, każdy plaster przykryj folią spożywczą lub włóż między dwa kawałki papieru do pieczenia. Używaj tłuczka z gładką stroną, lekko uderzając – nie siłowo. Celem jest wyrównanie grubości, a nie zgniecenie mięsa. Dzięki temu kotlety będą soczyste i równomiernie się usmażą.
Panierka jest tradycyjną panierką, taką, jaką robimy do schabowych. Jeśli chcesz nieco podkręcić jej smak, możesz do bułki tartej dodać 1-2 łyżki tartego parmezanu.
Przepis: Panierowane kotlety z polędwiczki wieprzowej
Pyszne mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 421 w każdej porcji
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaPolędwiczkę pokrój na plastry. Każdy delikatnie rozbij, dopraw solą i pieprzem.
- Panierowanie i smażenieNa talerzykach uszykuj kolejno: mąkę, roztrzepane jajka, bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej. Panieruj kotleciki w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Kładź na patelnię i smaż na złoto z obu stron.
Z czym podawać kotlety z polędwiczki wieprzowej?
Kotlety z polędwiczki wieprzowej można serwować z takimi samymi dodatkami, jak tradycyjne kotlety schabowe. Podaj je np. z ziemniakami i mizerią albo frytkami i surówką z kapusty. Doskonale też pasują do zestawień typu: kasza gryczana, sos pieczarkowy i ogórek kiszony.
Takie kotlety, ze względu na swój kompaktowy rozmiar, świetnie nadają się jako przekąska do pracy czy w podróż. Można je też kłaść na kanapki. Jeśli kotleciki zostaną ci po obiedzie, pokrój je w paski i wykorzystaj jako mięsny dodatek do sałatki.