Kalafior z wody często wychodzi mdły, szybko się rozgotowuje i ma specyficzny zapach, co zniechęca do jedzenia. Odkąd wypróbowałem przepis na chrupiące kalafiorki z parmezanem, moja rodzina ciągle prosi o ten dodatek do obiadu oraz zdrową przekąskę, która fenomenalnie smakuje z sosem czosnkowym.
Jak zrobić chrupiący kalafior w panierce z parmezanem?
Mała zmiana potrafi diametralnie zmienić smak dania. Polany bułką tartą kalafior jest smaczny, ale brak mu efektu wow. Polecam obtoczenie surowych różyczek w aromatycznej panierce z dodatkiem parmezanu i usmażenie warzywa w głębokim tłuszczu, frytkownicy beztłuszczowej lub upieczenie w piekarniku. Tak przygotowane różyczki kalafiora smakują jak marzenie, są bardzo chrupiące z wierzchu i nie rozgotowują się.
Czas smażenia lub pieczenia można dopasować do indywidualnych preferencji. Krótka obróbka termiczna (3-4 minuty) sprawia, że panierka jest chrupiąca, a warzywo stawia lekki opór podczas gryzienia. Jeżeli lubisz miękki kalafior, to wydłuż czas obróbki termicznej o połowę. Tłuszcz do smażenia (olej, oliwa lub klarowane masło) powinny mieć temperaturę 170-175 stopni Celsjusza. Smażenie kalafiora we frytkownicy beztłuszczowej zajmuje około 12 minut (160-180 stopni Celsjusza), a pieczenie w piekarniku 15 minut 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Pamiętaj, że czas obróbki termicznej zależy od wielkości kawałków warzywa.
Przepis: Chrupiące kalafiorki z parmezanem
Przygotuj kalafior w ten sposób, a nawet dzieci poproszą o dokładkę. To prosty przepis na dodatek do obiadu i zdrową przekąskę w jednym.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 4 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 229 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni kalafior
Na panierkę:
- 1/2 szklanki drobnej bułki tartej
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 średnie jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kalafioraKalafior umyj i podziel na różyczki o podobnej wielkości, a następnie starannie osusz papierowym ręcznikiem.
- PanierowanieDo miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem. Bułkę tartą wymieszaj z tartym parmezanem. Mąkę pszenną dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Panieruj różyczki kalafiora kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- SmażenieNa głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej tłuszcz. Smaż kalafiora małymi partiami na złoty kolor, a następnie odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Obłędnie chrupiące kalafiorki z parmezanem podaję od razu po przygotowaniu.
Inne wersje panierki do kalafiora
Smak i wartości odżywcze panierki można bardzo łatwo i szybko zmienić. Jeżeli preferujesz lżejsze dania, to zastąp pszenną bułkę tartą bułką pełnoziarnistą, rozdrobnionymi płatkami pełnoziarnistymi (np. owsianymi, orkiszowymi, jęczmiennymi), zmielonymi/posiekanymi orzechami (np. laskowymi, włoskimi) lub mieszanką nasion i pestek (np. pestki dyni, pestki słonecznika, nasiona lnu i nasiona sezamu). Nasiona i pestki możesz pomieszać z tradycyjną panierką. Do różyczek kalafiora doskonale nadają się również nieco rozdrobniona panierka panko (japońska bułka tarta), a także rozdrobnione krakersy, płatki kukurydziane i sucharki.
Smak panierki wzbogacisz, dodając ostrą, słodką i wędzoną paprykę, suszone zioła (np. majeranek, oregano, rozmaryn, tymianek), granulowany czosnek.
Czytaj też:
Zaskakująco sycące danie z kalafiora przygotowuję na patelni. Dwa dodatki robią robotęCzytaj też:
Zapomnij o bułce tartej i maśle. Kalafior w tej wersji przekona każdego