Kalafior to przepyszne warzywo sezonowe. Jest delikatne, bo to kwiat. Zazwyczaj spożywamy go po ugotowaniu, ale można też jeść kalafior surowy. Dziś pokażę wam, jak zrobić smaczne i sycące danie z kalafiora. Można je podać na obiad lub przekąskę i nie trzeba na nie długo czekać.
Jak przygotować kalafior do smażenia?
Kalafior najszybciej mięknie w wodzie, dlatego przed smażeniem warto go obgotować. W tym celu kalafior wystarczy tylko oczyścić z liści, podzielić na nieduże różyczki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotujemy go bez przykrycia nie dłużej niż 5-7 minut. Warzywo ma pozostać lekko twardawe, bo potem będziemy je smażyć. Należy przełożyć je na sito i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Gdy kalafior wystygnie, jest gotowy do smażenia.
Jak zrobić sycący kalafior z patelni?
Sycące danie z kalafiora robię na patelni. To dlatego, że kilka prostych składników jest w stanie zamienić to delikatne warzywo w pożywne danie obiadowe lub w przekąskę. A są to przede wszystkim starty ser żółty i jajka. To właśnie z nich robię masę, w której obtaczam kalafior, a potem smażę całość na patelni.
Przepis: Pożywny kalafior z patelni
Kalafior smażony w masie jajeczno-serowej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości kalafior
- 2 jajka
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- szczypta gałki muszkatołowej
- ole do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kalafioraKalafior oczyść, podziel na małe różyczki, ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze. Gotuj go nie dłużej niż 5 minut. Przelej na sito, przelej zimną wodą, odsącz, przestudź.
- Przygotowanie masyW dużej misce wymieszaj jajka, starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i przyprawy. Do masy wrzuć różyczki gotowanego kalafiora, delikatnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę tartej bułki.
- Smażenie warzywaNa patelni rozgrzej tłuszcz i smaż porcje kalafiora ok. 5 minut, co jakiś czas je obracając. Gotowy kalafior powinien być lekko zrumieniony i mieć stopiony ser.
Jak podać kalafior z patelni?
Kalafior z patelni można podać jako danie obiadowe lub sycącą przekąskę. Doskonałym dodatkiem do tego warzywa będą sosy, np. sos jogurtowo-czosnkowy, a także sałata z dodatkami. Smażony kalafior przed podaniem warto posypać posiekanymi, świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, zieloną kolendrą albo startym parmezanem.
Czytaj też:
Zapomnij o bułce tartej i maśle. Kalafior w tej wersji przekona każdegoCzytaj też:
Ta zupa kalafiorowa jak u babci to mój letni rytuał. Zrób ją w 25 minut i wróć do smaków dzieciństwa