Placki ziemniaczane często pojawiają się na naszych stołach, jako danie awaryjne. W domowych zapasach są zwykle ziemniaki, które raz-dwa da się przerobić na coś smacznego. Ja proponuję dorzucić do ciasta nie tylko mąkę i jajko, ale jeszcze dwa składniki, które zwiększą pożywność dania i sprawią, że stanie się nadzwyczaj aromatyczne.
Jak przygotować serek wiejski do ciasta na placki?
Serek wiejski składa się z miękkich ziaren zanurzonych w słodkiej śmietance. Do placków ziemniaczanych śmietanka akurat się nie przyda, więc należy ją odcedzić. Da się ją wykorzystać do innej potrawy. Natomiast serowe ziarna można dodać do ziemniaczanego ciasta w całości lub po zblendowaniu. Ja zazwyczaj blenduję je tak, by pozostały nieduże grudki. Dodają one plackom atrakcyjniejszej struktury.
Jak zrobić pożywne placki ziemniaczane?
Dzisiejsze placki ziemniaczane proponuję wzbogacić dwoma dodatkami. To serek wiejski odcedzony ze śmietanki i czosnek. Pierwszy składniki stanowi doskonałe źródło białka, wapnia i fosforu, dzięki czemu placki zrobią się pożywniejsze. Czosnek doda zaś plackom niepowtarzalnego aromatu.
Przepis: Placki ziemniaczane z serkiem wiejskim
Aromatyczne, pożywne placki ziemniaczane z dodatkiem czosnku i serka wiejskiego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg starych ziemniaków
- 200 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 4-6 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, zetrzyj na małych oczkach, przełóż na sito. Odciśnij z nich nadmiar płynu, a po odstaniu, delikatnie zlej płyn i zebrany na dnie osad dodaj do masy ziemniaczanej. Serek wiejski odcedź ze śmietanki, ziarna lekko zblenduj.
- Łączenie składnikówDo startych ziemniaków dodaj serek, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sporo soli i pieprzu oraz część mąki. Składniki wymieszaj, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta ziemniaczanego, lekko je spłaszczaj i smaż po kilka minut z każdej strony. Placki powinny być rumiane i chrupiące. Wtedy zdejmij je z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać pożywne placki ziemniaczane?
Pożywne placki ziemniaczane najlepiej będą smakować podane z kwaśną, gęstą śmietaną i posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Można też zaserwować do nich sos jogurtowo-ziołowy lub jogurtowo-czosnkowy. Oczywiście, jeśli ktoś lubi, może je też posypać startym, żółtym serem i podać z ketchupem.
Czytaj też:
Ten składnik odmienił moje placki ziemniaczane. Teraz wszyscy proszą o dokładkęCzytaj też:
Są lepsze od placków ziemniaczanych. Genialne bliny robię z przepisu babci