Bliny ziemniaczane to jedno z tych babcinych dań, o które prosiłam i które uwielbiałam jeść jako dziecko. Smakowały mi bardziej niż zwykłe placki ziemniaczane. Robi się je łatwo, a sekret to dodatek drożdży.
Jak zrobić bliny ziemniaczane?
Nie będę mówić, że jest inaczej: ten przepis wymaga nieco pracy, ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki na najdrobniejszych oczkach tarki. Można sobie ułatwić pracę, jeśli masz w domu wyciskarkę do soków: wówczas można ziemniaki przez nią przepuścić i wykorzystać miąższ.
Potem już wszystko jest proste: dodaj gorące mleko i drożdże, odstaw, aby zaczęły dobrze pracować, dodaj resztę składników i bliny są gotowe do smażenia.
Inspiracja: do ciasta na bliny można dodać również drobno pokrojoną kiełbasę lub inną wędlinę. Otrzymasz wówczas sycące, mięsne placuszki ziemniaczane.
Moja babcia bliny smażyła często na smalcu. Można je jednak smażyć również na dowolnym oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowym lub słonecznikowym.
Przepis: Bliny ziemniaczane
Puszyste placki wytrawne.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasta na blinyZiemniaki zetrzyj na drobnej tarce i dobrze odsącz na sicie. Zalej masę ziemniaczaną gorącym mlekiem, dodaj rozkruszone drożdże i odstaw na pół godziny. Po tym czasie dodaj startą na drobnej tarce cebulę, jajko, mąkę i sól. Wymieszaj.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej tłuszcz. Kładź niewielkie porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron.
Z czym podawać bliny ziemniaczane?
U babci bliny jedliśmy na obiad. Babcia podawała je tylko z dobrą, gęstą śmietaną. Ale nie jest to jedyny sposób na pyszne bliny ziemniaczane.
Przede wszystkim można je serwować także z surówkami, doskonale pasują tu np. surówki z kiszonej kapusty czy z ogórków kiszonych. Bliny jako danie obiadowe można również podać z dodatkami mięsnymi. Mięsnym sosem lub bardzo prosto i smacznie: z podsmażoną z cebulą kiełbasa albo boczkiem. Na tej samej zasadzie można je podać na obiad z pieczarkami: albo przesmażonymi z cebulą na złoto, albo z pieczarkowym sosem (może to być również sos z leśnych grzybów). Bliny lubią też zielone dodatki. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzesz, posyp je przed podaniem koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Czytaj też:
Zalałem ziemniaki tym kremowym sosem i nie mogłem się oderwać. Zrób je koniecznieCzytaj też:
Tę sałatkę z kurczakiem robię dosłownie 20 minut. Podaję na kolację lub przekąskę