Zalewam ziemniaki prostą miksturą i wstawiam do piekarnika. Podaję na obiad lub do obiadu

Zalewam ziemniaki prostą miksturą i wstawiam do piekarnika. Podaję na obiad lub do obiadu

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Ziemniaki to popularny dodatek do obiadu. Można też jednak przygotować z nich całe danie obiadowe. Moja zapiekanka sprawdzi się w obu rolach. A jest prosta do przyrządzenia i bardzo smaczna.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Można je dodawać do zup, a gotowane podawać do potraw z mięs, drobiu i ryb. Ja jednak wolę potrawy z ziemniaków, bo w tej wersji smakują o wiele lepiej. Uwielbiam na przykład ziemniaczane zapiekanki. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a niektóre są w stanie zastąpić obiad.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?

Na zapiekanki najlepsze są ziemniaki o zwartej konsystencji, czyli takie, jak na sałatki. Dobrze sprawdzą się tu ziemniaki o średniej zawartości skrobi, bo po upieczeniu zachowają kształt. Ziemniaków przeznaczonych do zapiekania nie trzeba obgotowywać. Wystarczy po obraniu pokroić je w cienkie talarki, a wtedy spokojnie zmiękną w czasie pieczenia.

Jak zrobić aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną?

Moja zapiekanka ziemniaczana jest łatwa do przygotowania, a smaku dodają jej proste dodatki. To przede wszystkim podsmażona cebula i czosnek, a także zioła i ser. Składniki te dorzucam do mikstury składającej się z mleka, śmietanki i mąki i zalewam tym ziemniaki. Po upieczeniu zachwycają smakiem.

Przepis: Aromatyczna zapiekanka ziemniaczana

Talarki ziemniaków zapiekane w aromatycznym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
435 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • tymianek świeży lub suszony
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 50 g startej mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówPiekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, osusz, pokrój w talarki. Żaroodporną formę natłuść olejem. Przełóż do niej połowę pokrojonych ziemniaków.
  2. Przygotowanie sosuW rondlu rozgrzej masło i oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż 3–4 minuty aż zmiękną. Oprósz mąką, dokładnie wymieszaj i smaż 1–2 minuty. Dodawaj stopniowo zimne mleko wymieszane ze śmietanką i cały czas mieszaj, by uniknąć grudek. Sos dopraw gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Chwilę gotuj, wymieszaj z parmezanem.
  3. Pieczenie potrawyZiemniaki w naczyniu zalej połową sosu. Przykryj pozostałymi ziemniakami i polej resztą sosu. Wierzch posyp startym serem. Całość piecz ok. 45 minut pod przykryciem, a potem naczynie odkryj i piecz ziemniaki jeszcze ok. 15 minut, aż zapiekanka ładnie się zrumieni.

Czym warto wzbogacić zapiekankę ziemniaczaną?

Jeśli zapiekane ziemniaki chcecie podać, jako samodzielne danie, możecie je wzbogacić pożywnymi dodatkami. Doskonale będzie pasować wędzony boczek, szynka czy ser pleśniowy. Można też dodać inne warzywa, np. pokrojony por, marchewkę czy mrożony groszek. Do masy, którą zalewa się ziemniaki można dodać 1-2 jajka, a wtedy po upieczeniu zapiekanka będzie zwarta i da się ładnie kroić.

Czytaj też:
Z pożywnych składników i prostej masy robię pyszną zapiekankę. Podaję na obiad lub kolację
Czytaj też:
Zalej kalafior prostą masą i wstaw do piekarnika. To lepsze niż wersja z masłem i tartą bułką