Zapiekanki to jedne z tych potraw, które niezależnie od tego, z czego się je przyrządzi, zawsze się udają. I jest to niewątpliwie ich duża zaleta. Poza tym robi się je szybko, zwykle w 15-20 minut. Potem pozostaje tylko czekać, aż piekarnik dokończy dzieło. Ta pożywna zapiekanka sprawdzi się, jako danie obiadowe i na kolację.
Z czego zrobić pożywną zapiekankę?
Aby zapiekanka wyszła pożywna i sycąca, warto zadbać o jej odpowiedni skład. Dobrze by znalazły się w niej produkty białkowe, np. kurczak, indyk, tuńczyk, jajka, ser. Można też dołożyć składniki bogate w węglowodany złożone, np. ziemniaki, makaron, kaszę. Bardzo pożądane są także warzywa, które dostarczą nam cennych witamin i minerałów.
Jak zrobić pożywną zapiekankę z kurczakiem?
Głównym składnikiem mojej pożywnej zapiekanki jest kurczak, a dokładniej filet z kurczaka. To delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej i świetnie harmonizuje z wieloma dodatkami. Ja dorzucam jeszcze zrumieniony boczek, dla lepszego aromatu oraz trochę sera i ziół. Potem wszystko zalewam masą jajeczno-śmietanową i wstawiam do piekarnika. Moja zapiekanka ma postać delikatnych kawałków mięsa zanurzonych w kremowym sosie i jest pyszna.
Przepis: Zapiekanka z kurczakiem
Filet z kurczaka zapiekany w kremowym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 540 w każdej porcji
Składniki
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 mała cebula
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki
- 150 g wędzonego boczku
- 100 g startego żółtego sera
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania
- Podsmażanie kurczakaFilet z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawami, zrumień na patelni razem z posiekaną cebulę. Przełóż do natłuszczonej formy do zapiekania. W misce rozkłóć jajka ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Masą zalej kurczaka.
- Wykańczanie zapiekankiBoczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni. Dodaj do zapiekanki, całość posyp startym serem i posiekaną bazylią. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Jak podać zapiekankę z kurczakiem?
Zapiekankę z kurczakiem przed podaniem warto posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, koperkiem. Można do niej podać chleb, ziemniaki lub ugotowany ryż. Dobrze będzie też pasować surówka, np. z kapusty pekińskiej, marchewki czy pomidorów.
Czytaj też:
Tej zapiekanki nikt nie odmówi. Oto kolacja na ciepło, którą każdy zje ze smakiemCzytaj też:
Zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera. Obłędne trio idealne nie tylko na obiad