Z pożywnych składników i prostej masy robię pyszną zapiekankę. Podaję na obiad lub kolację

Z pożywnych składników i prostej masy robię pyszną zapiekankę. Podaję na obiad lub kolację

Dodano: 
Pożywna zapiekanka
Pożywna zapiekanka Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Lubię przygotowywać zapiekanki, bo mało przy nich pracy, a można podać na obiad lub kolację. Zwłaszcza gdy są tak pożywne, jak ta prosta kompozycja. Po zapieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Wszyscy ja uwielbiają.

Zapiekanki to jedne z tych potraw, które niezależnie od tego, z czego się je przyrządzi, zawsze się udają. I jest to niewątpliwie ich duża zaleta. Poza tym robi się je szybko, zwykle w 15-20 minut. Potem pozostaje tylko czekać, aż piekarnik dokończy dzieło. Ta pożywna zapiekanka sprawdzi się, jako danie obiadowe i na kolację.

Z czego zrobić pożywną zapiekankę?

Aby zapiekanka wyszła pożywna i sycąca, warto zadbać o jej odpowiedni skład. Dobrze by znalazły się w niej produkty białkowe, np. kurczak, indyk, tuńczyk, jajka, ser. Można też dołożyć składniki bogate w węglowodany złożone, np. ziemniaki, makaron, kaszę. Bardzo pożądane są także warzywa, które dostarczą nam cennych witamin i minerałów.

Jak zrobić pożywną zapiekankę z kurczakiem?

Głównym składnikiem mojej pożywnej zapiekanki jest kurczak, a dokładniej filet z kurczaka. To delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej i świetnie harmonizuje z wieloma dodatkami. Ja dorzucam jeszcze zrumieniony boczek, dla lepszego aromatu oraz trochę sera i ziół. Potem wszystko zalewam masą jajeczno-śmietanową i wstawiam do piekarnika. Moja zapiekanka ma postać delikatnych kawałków mięsa zanurzonych w kremowym sosie i jest pyszna.

Przepis: Zapiekanka z kurczakiem

Filet z kurczaka zapiekany w kremowym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
540 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g fileta z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g startego żółtego sera
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie kurczakaFilet z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawami, zrumień na patelni razem z posiekaną cebulę. Przełóż do natłuszczonej formy do zapiekania. W misce rozkłóć jajka ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Masą zalej kurczaka.
  2. Wykańczanie zapiekankiBoczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni. Dodaj do zapiekanki, całość posyp startym serem i posiekaną bazylią. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Jak podać zapiekankę z kurczakiem?

Zapiekankę z kurczakiem przed podaniem warto posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, koperkiem. Można do niej podać chleb, ziemniaki lub ugotowany ryż. Dobrze będzie też pasować surówka, np. z kapusty pekińskiej, marchewki czy pomidorów.

Czytaj też:
Tej zapiekanki nikt nie odmówi. Oto kolacja na ciepło, którą każdy zje ze smakiem
Czytaj też:
Zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera. Obłędne trio idealne nie tylko na obiad