Obkładam filety z kurczaka kilkoma składnikami i wstawiam do piekarnika. Ten obiad smakuje bosko

Obkładam filety z kurczaka kilkoma składnikami i wstawiam do piekarnika. Ten obiad smakuje bosko

Dodano: 
Pieczone piersi z kurczaka
Pieczone piersi z kurczaka Źródło: Shutterstock / FotosDo
Nie ma to jak filet z kurczaka! Jest smaczny, można go przygotować na wiele sposobów i nie potrzeba na to dużo czasu. To dlatego tak często gości na moim stole. Dziś bardzo prosta wersja piersi z kurczaka – bez nacinania i zawijania.

Filet z kurczaka to określenie, którym zwykle nazywa się filet z piersi kurczaka. Jest to delikatne mięso, które charakteryzuje się różowym kolorem, delikatnymi włóknami i dość neutralnym smakiem. To dlatego mięso to doskonale sprawdza się w różnych potrawach. Dziś zapraszam was na bardzo proste danie z piekarnika. Będzie to obkładany filet z kurczaka.

Jak przygotować filet z kurczaka do pieczenia?

Filet z kurczaka można upiec w całości lub jeśli jest dosyć gruby, przekroić go wzdłuż na połowę. Ja zwykle nie rozbijam mięsa do tej potrawy, a jedynie oprószam przyprawami i lekko nacieram olejem. Dzięki temu po upieczeniu mięso jest pełne smaku i zachowuje dużą soczystość.

Jak zrobić pieczony, obkładany filet z kurczaka?

By przygotować pieczony, obkładany filet z kurczaka, po przyprawieniu trzeba go tylko obłożyć kilkoma składnikami. W moim domu sprawdza się pierzynka, składająca się z duszonych pieczarek, plasterka pomidora i startego sera. Te składniki doskonale ze sobą harmonizują, zapewniając jednocześnie mięsu soczystość, smak i aromat.

Przepis: Obkładany filet z kurczaka

Pierś z kurczaka obkładana pieczarkami, pomidorem i serem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 pomidor
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaFilety z piersi kurczaka oczyść z błon, opłucz, osusz. Każdy większy filet przekrój wzdłuż na połowę. Mięso natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
  2. Przygotowanie dodatkówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż, oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje nadmiar wody. Grzyby wystudź. Pomidor umyj, pokrój w grubsze plasterki.
  3. Pieczenie mięsaNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Ułóż w nim filety z kurczaka. Każdy obłóż podduszonymi pieczarkami, przykryj plastrem pomidora, posyp startym serem. Mięso piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, a potem jeszcze 10 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Jak podać pieczony filet z kurczaka?

Pieczony filet z kurczaka doskonale będzie smakował podany np. z pieczonym ziemniakami, batatami, purée ziemniaczanym lub gotowanym ryżem. Można też do niego zaserwować pieczone lub gotowane warzywa, np. marchewkę, brokuł, kalafior. Do dania świetnie pasuje miks sałat z lekkim sosem, a także sos czosnkowy albo jogurtowo-ziołowy.

Czytaj też:
Ten cytrynowy kurczak z tymiankiem zachwyca wszystkich. Mój sprawdzony przepis na co dzień i od święta
Czytaj też:
Kilka warzyw i pierś z kurczaka. Z tych składników robię pyszną, pożywną sałatkę nie tylko na kolację