Filet z kurczaka to określenie, którym zwykle nazywa się filet z piersi kurczaka. Jest to delikatne mięso, które charakteryzuje się różowym kolorem, delikatnymi włóknami i dość neutralnym smakiem. To dlatego mięso to doskonale sprawdza się w różnych potrawach. Dziś zapraszam was na bardzo proste danie z piekarnika. Będzie to obkładany filet z kurczaka.
Jak przygotować filet z kurczaka do pieczenia?
Filet z kurczaka można upiec w całości lub jeśli jest dosyć gruby, przekroić go wzdłuż na połowę. Ja zwykle nie rozbijam mięsa do tej potrawy, a jedynie oprószam przyprawami i lekko nacieram olejem. Dzięki temu po upieczeniu mięso jest pełne smaku i zachowuje dużą soczystość.
Jak zrobić pieczony, obkładany filet z kurczaka?
By przygotować pieczony, obkładany filet z kurczaka, po przyprawieniu trzeba go tylko obłożyć kilkoma składnikami. W moim domu sprawdza się pierzynka, składająca się z duszonych pieczarek, plasterka pomidora i startego sera. Te składniki doskonale ze sobą harmonizują, zapewniając jednocześnie mięsu soczystość, smak i aromat.
Przepis: Obkładany filet z kurczaka
Pierś z kurczaka obkładana pieczarkami, pomidorem i serem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2-3 ząbki czosnku
- papryka mielona słodka i ostra
- 1 łyżka oleju
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki masła
- 1 pomidor
- 100 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaFilety z piersi kurczaka oczyść z błon, opłucz, osusz. Każdy większy filet przekrój wzdłuż na połowę. Mięso natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
- Przygotowanie dodatkówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż, oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje nadmiar wody. Grzyby wystudź. Pomidor umyj, pokrój w grubsze plasterki.
- Pieczenie mięsaNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Ułóż w nim filety z kurczaka. Każdy obłóż podduszonymi pieczarkami, przykryj plastrem pomidora, posyp startym serem. Mięso piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, a potem jeszcze 10 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Jak podać pieczony filet z kurczaka?
Pieczony filet z kurczaka doskonale będzie smakował podany np. z pieczonym ziemniakami, batatami, purée ziemniaczanym lub gotowanym ryżem. Można też do niego zaserwować pieczone lub gotowane warzywa, np. marchewkę, brokuł, kalafior. Do dania świetnie pasuje miks sałat z lekkim sosem, a także sos czosnkowy albo jogurtowo-ziołowy.
Czytaj też:
Ten cytrynowy kurczak z tymiankiem zachwyca wszystkich. Mój sprawdzony przepis na co dzień i od świętaCzytaj też:
Kilka warzyw i pierś z kurczaka. Z tych składników robię pyszną, pożywną sałatkę nie tylko na kolację