Sekretem tego przepisu jest połączenie delikatnego w smaku drobiu, orzeźwiającej cytryny oraz korzenno-ziemistego tymianku. Danie możesz przygotować z całych udek, samych ud lub podudzi, piersi (najlepiej ze skórą) oraz całego kurczaka.
Jak zrobić cytrynowego kurczaka z tymiankiem?
Mięso drobiowe marynuję przed pieczeniem w soku i skórce z cytryny, oliwie z oliwek, aromatycznym tymianku (idealnie sprawdzi się nie tylko zwykły tymianek, ale także tymianek cytrynowy) oraz czosnku. Świeży tymianek możesz zastąpić tymiankiem suszonym. Doskonale smakuje również cytrynowy kurczak z rozmarynem oraz oregano.
Przed pieczeniem obsmażam mięso na klarowanym maśle, co sprawia, że wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne. Na blasze do pieczenia układam obsmażone udka, plastry cytryny, ząbki czosnku, świeże zioła oraz polewam składniki resztkami marynaty i masłem po smażeniu mięsa.
Wskazówka: możesz zrezygnować z pieczenia i przygotować kurczaka na patelni. Obsmażone mięso zalej 250 ml bulionu drobiowego, dodaj cytrynę, czosnek oraz tymianek i duś do miękkości. Tuż przed końcem duszenia odparuj nadmiar płynu z patelni.
Przepis: Cytrynowy kurczak z tymiankiem
Sam i aromat tego delikatnego mięsa zachwyca.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 453 w każdej porcji
Składniki
- 6 udek kurczaka
- sól i pieprz cytrynowy
Na marynatę:
- 1 duża cytryna
- 4 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Do smażenia:
- 2 łyżki klarowanego masła
Dodatkowo:
- 1 duża cytryna
- 6 ząbków czosnku
- 10 gałązek tymianku
Sposób przygotowania
- Marynowanie kurczakaMięso umyj, osusz oraz umieść w misce. Dodaj sok i skórkę z całej cytryny, posiekane gałązki tymianku, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła całe mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Obsmażanie kurczakaWyjmij zamarynowane udka z lodówki i obsmaż na rozgrzanym maśle z każdej strony.
- Przygotowanie do pieczeniaWyłóż blachę do pieczenia papierem. Ułóż obsmażone mięso, pokrojoną w plastry cytrynę, nieobrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku oraz gałązki tymianku. Skrop składniki resztą marynaty i masłem po smażeniu kurczaka oraz oprósz solą i pieprzem cytrynowym.
- PieczeniePiecz cytrynowego kurczaka z tymiankiem w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut lub do miękkości mięsa.
Po upieczeniu wyjmij kurczaka z piekarnika i pozostaw na kilka minut, żeby mięso odpoczęło.
Z czym podawać cytrynowego kurczaka z tymiankiem?
Cytrynowy kurczak z tymiankiem doskonale smakuje z wieloma dodatkami np.:
- pieczonymi ziemniakami, tłuczonymi ziemniakami z masłem i natką pietruszki, frytkami;
- ryżem białym długoziarnistym, ryżem kolorowym, ryżem basmati, ryżem jaśminowym, ryżem brązowym;
- kaszą jaglaną, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną i kaszą kuskus;
- purée z batatów, purée z kalafiora, purée z marchewki.
Do aromatycznego kurczaka z wyrazistą nutą cytryny i tymianku pasują popularne surówki i sałatki np.:
- słodko-kwaśna surówka z marchewki i jabłka, skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny;
- pikantna surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, papryczki chili oraz kolendry, skropiona oliwą z oliwek i octem balsamicznym;
- sałatka Colesław z majonezem i jogurtem;
- sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli, skropiona oliwą i octem balsamicznym.
Czytaj też:
Kurczak w aromatycznym sosie ketchupowym to magia. Poznaj przepis, który zawsze robi furoręCzytaj też:
Z taniego mięsa robię aromatyczny obiad. Dzięki prostej marynacie to prawdziwy hit