Ten cytrynowy kurczak z tymiankiem zachwyca wszystkich. Mój sprawdzony przepis na co dzień i od święta

Ten cytrynowy kurczak z tymiankiem zachwyca wszystkich. Mój sprawdzony przepis na co dzień i od święta

Dodano: 
Cytrynowy kurczak z tymiankiem
Cytrynowy kurczak z tymiankiem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Delikatne mięso kurczaka, aromatyczny tymianek i świeża cytryna – to połączenie, które zawsze robi wrażenie. Ten przepis jest szybki, prosty, a smak... po prostu obłędny. Zrób go na codzienny obiad albo podaj na wyjątkowe okazje. Każdy poprosi o dokładkę!

Sekretem tego przepisu jest połączenie delikatnego w smaku drobiu, orzeźwiającej cytryny oraz korzenno-ziemistego tymianku. Danie możesz przygotować z całych udek, samych ud lub podudzi, piersi (najlepiej ze skórą) oraz całego kurczaka.

Jak zrobić cytrynowego kurczaka z tymiankiem?

Mięso drobiowe marynuję przed pieczeniem w soku i skórce z cytryny, oliwie z oliwek, aromatycznym tymianku (idealnie sprawdzi się nie tylko zwykły tymianek, ale także tymianek cytrynowy) oraz czosnku. Świeży tymianek możesz zastąpić tymiankiem suszonym. Doskonale smakuje również cytrynowy kurczak z rozmarynem oraz oregano.

Przed pieczeniem obsmażam mięso na klarowanym maśle, co sprawia, że wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne. Na blasze do pieczenia układam obsmażone udka, plastry cytryny, ząbki czosnku, świeże zioła oraz polewam składniki resztkami marynaty i masłem po smażeniu mięsa.

Wskazówka: możesz zrezygnować z pieczenia i przygotować kurczaka na patelni. Obsmażone mięso zalej 250 ml bulionu drobiowego, dodaj cytrynę, czosnek oraz tymianek i duś do miękkości. Tuż przed końcem duszenia odparuj nadmiar płynu z patelni.

Przepis: Cytrynowy kurczak z tymiankiem

Sam i aromat tego delikatnego mięsa zachwyca.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
453 w każdej porcji

Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • sól i pieprz cytrynowy

Na marynatę:

  • 1 duża cytryna
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Do smażenia:

  • 2 łyżki klarowanego masła

Dodatkowo:

  • 1 duża cytryna
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 gałązek tymianku

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie kurczakaMięso umyj, osusz oraz umieść w misce. Dodaj sok i skórkę z całej cytryny, posiekane gałązki tymianku, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła całe mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Obsmażanie kurczakaWyjmij zamarynowane udka z lodówki i obsmaż na rozgrzanym maśle z każdej strony.
  3. Przygotowanie do pieczeniaWyłóż blachę do pieczenia papierem. Ułóż obsmażone mięso, pokrojoną w plastry cytrynę, nieobrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku oraz gałązki tymianku. Skrop składniki resztą marynaty i masłem po smażeniu kurczaka oraz oprósz solą i pieprzem cytrynowym.
  4. PieczeniePiecz cytrynowego kurczaka z tymiankiem w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut lub do miękkości mięsa.

Po upieczeniu wyjmij kurczaka z piekarnika i pozostaw na kilka minut, żeby mięso odpoczęło.

Z czym podawać cytrynowego kurczaka z tymiankiem?

Cytrynowy kurczak z tymiankiem doskonale smakuje z wieloma dodatkami np.:

  • pieczonymi ziemniakami, tłuczonymi ziemniakami z masłem i natką pietruszki, frytkami;
  • ryżem białym długoziarnistym, ryżem kolorowym, ryżem basmati, ryżem jaśminowym, ryżem brązowym;
  • kaszą jaglaną, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną i kaszą kuskus;
  • purée z batatów, purée z kalafiora, purée z marchewki.

Do aromatycznego kurczaka z wyrazistą nutą cytryny i tymianku pasują popularne surówki i sałatki np.:

  • słodko-kwaśna surówka z marchewki i jabłka, skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny;
  • pikantna surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, papryczki chili oraz kolendry, skropiona oliwą z oliwek i octem balsamicznym;
  • sałatka Colesław z majonezem i jogurtem;
  • sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli, skropiona oliwą i octem balsamicznym.

Czytaj też:
Kurczak w aromatycznym sosie ketchupowym to magia. Poznaj przepis, który zawsze robi furorę
Czytaj też:
Z taniego mięsa robię aromatyczny obiad. Dzięki prostej marynacie to prawdziwy hit