Obiad bez surówki nie jest kompletny. Brakuje w nim bowiem tak cennych składników, jak witaminy, sole mineralne i błonnik. Dlatego obowiązkowo powinniśmy ją przyrządzać. A to wcale nie jest trudne. Szczególnie jeśli sięgniemy po kapustę pekińską. To warzywo bardzo szybko można zamienić na chrupiący, soczysty dodatek do obiadu.
Jakie składniki pasują do surówki z kapusty pekińskiej?
Kapusta pekińska to warzywo o delikatnej strukturze i smaku. Z tego powodu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Ja bardzo lubię ją w zestawieniu ze świeżym ogórkiem i pomidorem. Jednak można też do niej dorzucić: cebulę, paprykę, rzodkiewkę, kukurydzę z puszki, szczypior, natkę pietruszki.
Jak zrobić uniwersalną surówkę z kapusty pekińskiej?
By surówka z kapusty pekińskiej była uniwersalna i pasowała do wielu dań obiadowych, warto przygotować ją z dość neutralnych składników. Za taki uważam pomidor, który lubią chyba wszyscy, a jest soczysty i pełen smaku. A z tymi dwoma składnikami doskonale komponuje się cebula, która nieco zaostrza smak. Na koniec nie zaszkodzi dorzucić trochę posiekanej zieleniny. Wniesie do surówki witaminy i doda jej apetycznego wyglądu.
Przepis: Uniwersalna surówka z kapusty pekińskiej
Chrupiąca, soczysta surówka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 2 pomidory
- 1/2 niedużej cebuli
- natka pietruszki
- sól, pieprz, cukier
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, opłucz, poszatkuj. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę lub piórka. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Do czego pasuje surówka z kapusty pekińskiej?
Surówka z kapusty o dość neutralnym smaku pasuje do wielu dań obiadowych. Można ją zaserwować do potraw z mięs pieczonych, duszonych czy smażonych. Dobrze też pasuje do dań z kurczaka, ryb, a także wegetariańskich, np. zapiekanek.
Czytaj też:
Trę marchewkę i dorzucam kilka prostych składników. Pyszna surówka do obiaduCzytaj też:
Kroje rzodkiewki i dwa soczyste warzywa. Ta prosta surówka zawsze pierwsza znika z talerzy