Pomysł na szybką surówkę pasującą do wielu dań. Weź kapustę pekińską i 3 dodatki

Pomysł na szybką surówkę pasującą do wielu dań. Weź kapustę pekińską i 3 dodatki

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / Tserliukevich Sviatlana
Z czego najszybciej da się zrobić surówkę do obiadu? Doskonałym warzywem jest kapusta pekińska. Dzięki delikatnym, karbowanym liściom łatwo się ją szatkuje, a w salaterce szybko pojawia się warzywny kopiec. Wystarczy dołożyć kilka składników.

Obiad bez surówki nie jest kompletny. Brakuje w nim bowiem tak cennych składników, jak witaminy, sole mineralne i błonnik. Dlatego obowiązkowo powinniśmy ją przyrządzać. A to wcale nie jest trudne. Szczególnie jeśli sięgniemy po kapustę pekińską. To warzywo bardzo szybko można zamienić na chrupiący, soczysty dodatek do obiadu.

Jakie składniki pasują do surówki z kapusty pekińskiej?

Kapusta pekińska to warzywo o delikatnej strukturze i smaku. Z tego powodu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Ja bardzo lubię ją w zestawieniu ze świeżym ogórkiem i pomidorem. Jednak można też do niej dorzucić: cebulę, paprykę, rzodkiewkę, kukurydzę z puszki, szczypior, natkę pietruszki.

Jak zrobić uniwersalną surówkę z kapusty pekińskiej?

By surówka z kapusty pekińskiej była uniwersalna i pasowała do wielu dań obiadowych, warto przygotować ją z dość neutralnych składników. Za taki uważam pomidor, który lubią chyba wszyscy, a jest soczysty i pełen smaku. A z tymi dwoma składnikami doskonale komponuje się cebula, która nieco zaostrza smak. Na koniec nie zaszkodzi dorzucić trochę posiekanej zieleniny. Wniesie do surówki witaminy i doda jej apetycznego wyglądu.

Przepis: Uniwersalna surówka z kapusty pekińskiej

Chrupiąca, soczysta surówka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 2 pomidory
  • 1/2 niedużej cebuli
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, cukier
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, opłucz, poszatkuj. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę lub piórka. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Do czego pasuje surówka z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty o dość neutralnym smaku pasuje do wielu dań obiadowych. Można ją zaserwować do potraw z mięs pieczonych, duszonych czy smażonych. Dobrze też pasuje do dań z kurczaka, ryb, a także wegetariańskich, np. zapiekanek.

Czytaj też:
Trę marchewkę i dorzucam kilka prostych składników. Pyszna surówka do obiadu
Czytaj też:
Kroje rzodkiewki i dwa soczyste warzywa. Ta prosta surówka zawsze pierwsza znika z talerzy