Ziemniaki to w Polsce najpopularniejszy dodatek do obiadu. Zwykle je gotujemy, czasem zamieniamy w puree, pieczemy lub przerabiamy na frytki. Mój sposób ich podania łączy w sobie trzy z tych metod. Jednak warto je tak przygotować, bo wychodzą bardzo smaczne.
Jak przygotować ziemniaki na purée?
Ziemniaki przeznaczone na purée należy wcześniej ugotować. A gotowanie można wykonać na dwa sposoby. Ten najpopularniejszy to obranie ziemniaków i wrzucenie ich na osolony wrzątek. Miękkie ziemniaki odcedza się, a potem odparowuje i przepuszcza przez praskę.
Drugi sposób przewiduje gotowanie ziemniaków w mundurkach. Bulwy trzeba tylko wcześniej dokładnie wyszorować, opłukać i ponakłuwać widelcem. Po upieczeniu zaś przekrawa się je na połowę i delikatnie wydrąża miąższ. Można go przepuścić przez praskę lub wytłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Jak zrobić pieczone purée ziemniaczane?
Przygotowanie pieczonego purée ziemniaczanego nie jest trudne. Gdy ziemniaki są już ugotowane i rozdrobnione, wystarczy je tylko wymieszać z kilkoma dodatkami. Są to: starty, żółty ser, masło, kwaśna śmietana i natka pietruszki. To dzięki nimi ziemniaki zamieniają się w smaczną, delikatną masę.
Przepis: Pieczone ziemniaki do obiadu
Złociste, pieczone purée ziemniaczane
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2–3 łyżki masła
- 100 g tartego żółtego sera (np. cheddar, gouda, ementaler)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz. Pokrój na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź, osusz, przepuść przez praskę.
- Przygotowanie masyDo gładkich ziemniaków dodaj śmietanę, masło, starty ser, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj na puszystą masę.
- Pieczenie ziemniakówMasę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch możesz dodatkowo posypać serem. Piecz 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż powierzchnia się zarumieni.
Do czego podać purée ziemiaczane?
Purée ziemniaczane będzie pasować do tych samych dań obiadowych, które podaje się z gotowanymi ziemniakami. Są to m.in.: kotlety schabowe, drobiowe i mielone, gulasz, pieczeń z sosem, pulpety, bitki, a także ryby smażone i pieczone. Można je również zaserwować z jajkiem sadzonym, pieczarkami w śmietanie czy pieczoną kiełbasą.
Czytaj też:
Z taniego, pospolitego warzywa robię chrupiące krokiety. Podane z sosem sycą, jak mało coCzytaj też:
Najlepsze purée robię z 3 składników. Jest tak dobre, że można je jeść bez niczego