Z taniego, pospolitego warzywa robię chrupiące krokiety. Podane z sosem sycą, jak mało co

Z taniego, pospolitego warzywa robię chrupiące krokiety. Podane z sosem sycą, jak mało co

Dodano: 
Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Nick Alias
Lubię takie potrawy, gdzie z prostego składnika powstaje coś pysznego. Świetnym przykładem są krokiety, które są dobre na przekąskę, do obiadu, a nawet zamiast obiadu. Wszystko zależy z czym się je poda.

Krokiety można przygotować na wiele sposobów. Niektórzy robią je z naleśników, ja jednak wolę takie z prostej masy. Jedne i drugie łączy panierka, która po usmażeniu przyjemnie chrupie. Krokiety można podać jako samodzielne danie, jako dodatek do obiadu czy na przekąskę. Te ziemniaczane są naprawdę rewelacyjne.

Jak przygotować ziemniaki na krokiety?

Na krokiety najlepiej wybrać ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Można je ugotować w mundurkach, jednak o wiele szybciej ugotują się, gdy je obierzemy i pokroimy na kawałki. Ziemniaki należy ugotować w osolonym wrzątku, a potem dokładnie odparować i przepuścić przez praskę. Gdy masa wystygnie, można przystąpić do robienia krokietów.

Jak zrobić chrupiące krokiety ziemniaczane?

By krokiety ziemniaczane wyszły smaczne i chrupiące, do masy warto dodać np. podsmażoną cebulkę oraz przyprawy. Ja dorzucam też trochę żółtego sera oraz posiekanej natki pietruszki. Oprócz tego oczywiście jajko i trochę mąki, które zwiążą całą masę.

Przepis: Krokiety ziemniaczane

Chrupiące krokiety z gotowanych ziemniaków i sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 100 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Do panierowania:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Dokładnie odcedź, odparuj, przeciśnij przez praskę, wystudź. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju. Ser zetrzyj na małych oczkach. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Przygotowanie masyDo ziemniaków dodaj cebulkę, ser, natkę pietruszki, jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj masę. Formuj z niej nieduże krokiety.
  3. Smażenie krokietówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Krokiety panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Smaż kilka minut, co jakiś czas obracając, by równomiernie się usmażyły.

Jak podać krokiety ziemniaczane?

Krokiety ziemniaczane najlepiej smakują, gdy są ciepłe, a więc od razu po usmażeniu. Można je podać do pieczonego mięsa, gulaszu czy jaj sadzonych. Ich smak doskonale podniesie sos np. czosnkowy, koperkowy, pomidorowy. Gdy serwujecie je, jako samodzielne danie, warto do nich podać surówkę lub lekką sałatkę np. z sałaty i pomidora.

Czytaj też:
Gotowane ziemniaki przerabiam na proste, pyszne kluski. Pasują do wielu dań obiadowych
Czytaj też:
Wczorajsze, gotowane ziemniaki zamieniam w pyszny dodatek do obiadu. Dorzucam 3 składniki