Jeśli coś ma być proste i szybkie w przygotowaniu, to idealnie sprawdzi się duszone mięso wieprzowe z warzywami, które przygotujesz w jednym naczyniu. Tego przepisu nauczyła mnie mama, która przygotowywała obiad wcześniej, a potem ktoś z domowników musiał tylko włączyć piekarnik. Całość składa się z kilku składników, a wychodzi tak pysznie, że musisz to wypróbować. Na końcu znajdziesz zaskakujący dodatek, który polecam z całego serca.
Duszone mięso z warzywami. Idealne na szybki obiad
Największą zaletą przepisu na mięso duszone z warzywami jest jego prostota. Wystarczy kilka składników, które wymieszasz w jednym naczyniu. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się schab lub szynka, które mają mniej tłuszczu niż karkówka. Porada: nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać mięso drobiowe. Wtedy musisz tylko pamiętać, że potrzebuje ono mniej czasu w piekarniku. Z warzyw wystarczy, że przygotujesz sobie marchewkę i czerwoną cebulę.
Przepis: Wieprzowina z warzywami
Szybki obiad na każdy dzień. Smakuje każdemu, a mało przy nim pracy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 716 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 3 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- papryka mielona słodka i ostra
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsa i warzywMięso pokrój w średniej wielkości paski, około 1 cm grubości. Marchewkę pokrój w podłużne paski, a cebulę posiekaj w piórka. Całość posól, popieprz, dodaj paprykę i połowę oleju. Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
- PieczenieUstaw piekarnik na 180 stopni. Przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmaruj je resztą oleju. Całość wstaw przykrytą na około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij, wymieszaj i ponownie umieść w piekarniku, ale bez przykrywki. Piecz około 10 minut, do zarumienienia.
Jak serwować wieprzowinę pieczoną z warzywami?
W przypadku tego dania gorąco polecam serwowanie go z kuskusem, który bez trudu przygotujesz w kilka minut. W tym celu musisz zalać jedynie odmierzoną ilość kaszy osolonym wrzątkiem, bulionem warzywnym lub mięsnym, a następnie przykryć i poczekać kilka minut do wchłonięcia płynu. U nas w domu kuskus często używany jest w zimnych sałatkach, ale idealnie sprawdza się również z daniami na ciepło. Oczywiście jednogarnkowe danie z mojego przepisu możesz podać również z ziemniakami z wody lub w formie purée oraz ryżem lub ulubioną kaszą.
Trik, który ułatwi i przyśpieszy przygotowanie
Marchewkę możemy po prostu zetrzeć na grubych oczkach. Polecam taki sposób szczególnie dla osób, które nie lubią lekko chrupiących warzyw. Dzięki temu zrobią się one miękkie, ale nadal będą przepyszne.
Czytaj też:
Pyszne danie jednogarnkowe z kurczakiem. To mój prosty przepis na obiad dla całej rodzinyCzytaj też:
Zakochasz się w tym genialnym mięsie na niedzielny obiad. Prosty przepis, który zachwyci smakiem