Gdy zostanie mi trochę makaronu, robię tak, jak moja babcia. Ten tani obiad jest naprawdę smaczny

Gdy zostanie mi trochę makaronu, robię tak, jak moja babcia. Ten tani obiad jest naprawdę smaczny

Dodano: 
Ugotowany makaron
Ugotowany makaron Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Często zdarza mi się ugotować za dużo makaronu do potrawy. To żadne zmartwienie, bo raz-dwa można z niego przygotować pyszne danie obiadowe. Ten pomysł podpatrzyłam u mojej babci i chętnie wracam do tej potrawy z dzieciństwa.

Makaron można podać do wielu dań obiadowych. Świetnie smakuje z prostym sosem, a także jako dodatek do sałatki. Ja jednak bardzo lubię go w wersji, którą pamiętam z dzieciństwa. Tę potrawę często przyrządzała moja babcia z resztki makaronu, która została z obiadu. Robiła to ekspresowo, a danie było smaczne i sycące. Dziś lubię wracać do takich przysmaków.

Jak odświeżyć makaron?

Gdy zostanie wam trochę makaronu z poprzedniego dnia, nie marnujcie go, lecz wykorzystajcie do innego dania. Ugotowane penne czy świderki z powodzeniem możecie dodać do prostej, pożywnej sałatki czy polać zmiksowanymi owocami i podać na podwieczorek lub słodką kolację.

Wcześniej taki makaron warto nieco odświeżyć. W tym celu należy go umieścić w durszlaku i przelać wrzątkiem albo też wrzucić na wrzątek na około minutę i odcedzić. W ten sposób makaron odzyska miękkość i elastyczność i będzie podobnie smaczny, jak ten świeżo ugotowany.

Jak zrobić odsmażany makaron z białym serem?

Odsmażany makaron z białym serem doskonale pamiętam z dzieciństwa. Tę prostą potrawę często przyrządzała moja babcia, gdy zostało jej trochę ugotowanego makaronu. Wrzucała wtedy zimny makaron na patelnię z masłem, a gdy się podgrzał, przekładała go na talerz. Wystarczyło posypać go pokruszonym, białym serem i cukrem, by po chwili zajadać się smacznym daniem.

Przepis: Odsmażany makaron z białym serem

Makaron smażony na maśle, posypany pokruszonym, białym serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 2 szklanki ugotowanego makaronu np. świderki
  • 1 łyżka masła
  • 100 g twarogu
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania

  1. Smażenie makaronuNa patelni rozpuść masło. Wsyp zimny makaron i smaż go na średnim ogniu, aż cały będzie gorący. Co jakiś czas makaron zamieszaj, by się zbytnio nie zrumienił.
  2. Serwowanie daniaOdsmażony makaron rozłóż na talerze. Posyp go pokruszonym twarogiem, posyp cukrem.

Inna wersja makaronu z białym serem

Makaron z białym serem można też przygotować w wersji wytrawnej. Wtedy wystarczy lekko zrumienić na patelni pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek, dodać ugotowany makaron i smażyć go kilka minut. Gdy makaron będzie gorący, trzeba przełożyć go na talerz i posypać pokruszonym twarogiem.

Czytaj też:
Do makaronu dorzuć dwa pożywne składniki. To ekspresowe danie jest idealne na ciepłą kolację
Czytaj też:
Prostszego przepisu na sałatkę makaronową z tuńczykiem chyba nie ma. Robi się ekspresowo