Pałki z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadają się do smażenia, grillowania, duszenia i pieczenia. Ja zwykle przygotowuję je w piekarniku, bo nie wymagają mojej uwagi. Wcześniej wystarczy je tylko odpowiednio przyprawić. Czym? Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Ostatnio wybieram jednak orientalne nuty, których nadają popularne u nas przyprawy.
W czym zamarynować pałki z kurczaka?
Pałki z kurczaka przed pieczeniem warto zamarynować. Dzięki temu zyskają większą soczystość, lepszy smak i aromat. Do marynowania można użyć różnych składników. Dość popularny jest zestaw składający się z: oliwy, czosnku, ziół i soku z cytryny. Można też przygotować marynatę z miodu, musztardy, oliwy, czosnku i ostrej papryki albo z jogurtu naturalnego, czosnku, soku z cytryny i przypraw. Świetnie też będzie smakować to mięso zamarynowane w mieszance czosnku, soku z cytryny, oliwy z oliwek i ziół.
Jak zrobić pałki z kurczaka z orientalną nutą?
Mówiąc o orientalnej nucie smakowej, mam na myśli dodatki takie, jak: imbir, czosnek, sos sojowy. Są one już dobrze znane w naszej kuchni, jednak wykorzystywane na wiele sposobów. Gdy jednak zestawimy je razem w postaci marynaty, doskonale wpłyną na smak drobiowego mięsa. Mięso w marynacie powinno poleżeć 3 godziny, a może i dobę.
Przepis: Pałki z kurczaka z orientalną nutą
Pieczone pałki z kurczaka w marynacie z czosnkiem i imbirem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 310
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 2 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub cukru brązowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą oprósz solą i pieprzem. Z posiekanego czosnku i imbiru, a także z sosu sojowego, miodu, octu i oleju przygotuj marynatę. Polej nią mięso, wymieszaj, przykryj. Odstaw na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce.
- Pieczenie pałekPałki z kurczaka wyjmij z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, przykryj. Piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia mięso możesz odkryć, by się ładnie zrumieniło.
Z czym podać pieczone pałki z kurczaka?
Pieczone pałki z kurczaka z orientalną nutą najlepiej będą smakować podane z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Można je też zaserwować z kaszą kuskus albo ziemniakami z wody. Do tego obiadu doskonale będzie pasować surówka z kapusty pekińskiej lub surówka z marchewki i cukinii.
Czytaj też:
Wyjątkowy przepis na pałki z piekarnika. Ten prosty i tani obiad zawsze robi furoręCzytaj też:
Piersi z kurczaka robię w aromatycznej marynacie. Poznaj sekret ich wyjątkowego smaku