Dorsz w sosie pil pil (inaczej bacalao al pil pil, dorsz konfitowany) zachwyca smakiem. Ryba wychodzi miękka, soczysta i rozpływa się w ustach, a aksamitny sos z dodatkiem pikantnej papryki i czosnku sprawia, że prosta potrawa zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.
Dorsz w sosie pil pil – ciekawostki
Dorsz konfitowany to potrawa wywodząca się z prostej kuchni baskijskich rybaków, którzy po udanym połowie przyrządzali posiłek ze świeżej ryby. Zawiesista konsystencja sosu pil pil (nazwa sosu pochodzi od dźwięku bulgotania oliwy, który Baskowie nazywają „pil-pil”) związana jest z uwalnianiem podczas gotowania w oliwie obecnej w skórze i ościach ryb słodkowodnych żelatyny. Ma ona bardzo pozytywny wpływ na zdrowie m.in. skóry oraz stawów, bo zawiera duże ilości naturalnego kolagenu i aminokwasów.
Na czym polega konfitowanie?
Konfitowanie to jedna z technik kulinarnych szczególnie popularnych we Francji. Polega ono na gotowaniu w tłuszczu o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Konfitowanie sprawia, że nawet szybko wysychające podczas tradycyjnego smażenia mięso (m.in. drób) oraz ryby wychodzą bardzo delikatne, miękkie, soczyste i aromatyczne. Bardzo popularne jest również konfitowanie warzyw o wysokiej zawartości cukrów m.in. cebuli oraz miękkich owoców, które zanurzane są w gęstym syropie cukrowym. W przypadku owoców częściej stosowana jest nazwa „kandyzowanie”.
Jak zrobić dorsza w sosie pil pil?
Choć dorsz w sosie pil pil może wydawać się potrawą trudną w przygotowaniu, to nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zrobienie dorsza konfitowanego w oliwie ułatwia korzystanie z termometru kuchennego – kontrolowanie temperatury tłuszczu gwarantuje kulinarny sukces i zapobiega przesuszeniu ryby, ale można również ustawić patelnię na najmniejszym palniku i zmniejszyć grzanie do minimum.
Przepis: Dorsz w sosie pil pil
Obłędnie pyszny dorsz konfitowany w oliwie z oliwek z czosnkiem i chili.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 943 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg świeżych filetów z dorsza ze skórą
- 500 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 2 małe papryczki chili
- 5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówRybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Papryczkę chili umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie paseczki lub drobno posiekaj.
- Smażenie czosnku i chiliWlej oliwę z oliwek na głęboką patelnię i podgrzej. Dodaj czosnek i papryczkę chili. Smaż 2-3 minuty, często mieszając. Podsmażone warzywa wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miseczki. Wyłącz grzanie i wystudź oliwę.
- KonfitowanieDo tłuszczu o temperaturze pokojowej włóż surową rybę i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż olej osiągnie temperaturę około 90 stopni Celsjusza. Gotuj 15-20 minut, często potrząsając patelnią. Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij ją łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Pozostałą na patelni oliwę energicznie mieszaj rózgą kuchenną, aż powstanie gęsta, żółta emulsja. Dodaj do sosu dorsza, czosnek i papryczkę chili oraz krótko podgrzej, cały czas mieszając.
Dorsza w sosie pil pil podaję na ciepło, obficie polanego sosem oraz doprawionego do smaku gruboziarnistą solą. Wyśmienicie smakuje z ziemniakami oraz z dodatkiem skropionej oliwą pajdy domowego chleba.
Czytaj też:
Tę pyszną rybę w chrupiącej panierce robię w 30 minut i podaję z lekkim dipem. Smakuje obłędnieCzytaj też:
Tarte ziemniaki przełóż sycącym składnikiem i wstaw do pieca. Oto przepis na prosty obiad