Tak upieczona golonka wprost rozpływa się w ustach. Przepis na nią mam od szefa kuchni

Tak upieczona golonka wprost rozpływa się w ustach. Przepis na nią mam od szefa kuchni

Dodano: 
Pieczona golonka
Pieczona golonka Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Golonka jest daniem, które wielu osobom śni się po nocach. Zazwyczaj jest przyrządzana w piwie lub kapuście. Teraz wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Wszystko dzięki pieczeniu jej według wyjątkowej receptury szefa kuchni.

Jeść, czy nie jeść golonkę? Mięso jest smaczne, ale zawiera też dużo tłuszczu. Nieodpowiednio przygotowana golonka może wyjść twarda, co psuje smak dania. Jednak dzięki temu przepisowi od szefa kuchni wyjdzie tak, jak trzeba. Przyrządzenie mięsa przebiega w dwóch etapach. Najpierw golonkę gotujemy, a potem pieczemy. Smakuje obłędnie i dosłownie rozpływa się w ustach.

Golonka tłusta, ale pełna białka

Golonka nie ma dobrej prasy. Postrzegana jest jako tłuste mięso, które podnosi poziom cholesterolu i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. W golonce przetworzonej znajdziemy też sporo sodu, który może przyczynić się do nadciśnienia tętniczego i zaszkodzić układowi sercowo-naczyniowemu.

Jednak musimy też pamiętać, że golonka jest mięsem, które dostarcza nam dużej porcji białka. Zawiera sporo kolagenu, który pozytywnie wpływa na pracę stawów i stan naszej skóry. To mięso dostarczy nam też witamin z grupy B, żelaza i cynku. Warto pamiętać, że golonka jest też smaczna, delikatna i niedroga.

Czy golonkę trzeba gotować przed pieczeniem?

Wiele osób uważa, że golonka nie jest prostym mięsem do przygotowania jej na obiad. Nieodpowiednio gotowana bywa twarda i niesmaczna. Jednak warto skorzystać z przepisu szefa kuchni, by przyrządzić mięso pyszne, soczyste i mięciutkie. Najpierw musimy golonkę podgotować w wywarze z włoszczyzny.

Zabieg sprawi, że mięso będzie przyjemnie miękkie i soczyste. Drugim etapem przyrządzania golonki jest jej pieczenie w piekarniku. Mięso nacieramy pieprzem czarnym, kminem rzymskim i słodką papryką. Golonkę pieczemy na cebuli z czosnkiem, a w trakcie pieczenia podlewamy ją sosem, który się wytworzył.

Przepis: Pieczona golonka

Tradycyjna golonka z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
2 godz. 15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
2674

Składniki

Do gotowania:

  • 1 golonka wieprzowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 200 g selera
  • 1 por
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli

Do pieczenia:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • kmin rzymski
  • słodka papryka
  • 1 szklanka wywaru z gotowania golonki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie golonkiDo garnka włóż włoszczyznę, wlej zimną wodę, posól i zagotuj. Włóż golonkę i gotuj ją 45 minut.
  2. Przyprawianie golonkiPiekarnik rozgrzej do 190 stopni. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż cebulę pokrojoną w piórka i obrane ząbki czosnku. Golonkę natrzyj pieprzem czarnym, kminem rzymskim i słodką papryką. Skórę golonki natnij na krzyż. Mięso ułóż na cebuli i czosnku. Wokół mięsa wlej 1 szklankę wywaru z gotowania golonki.
  3. Pieczenie golonkiMięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 90 minut. Co 20 minut podlewaj sosem, który powstaje podczas pieczenia.

Jak podawać golonkę?

Po upieczeniu golonkę wyjmij z sosu. Sos, który powstał w trakcie pieczenia, przetrzyj razem z cebulą i czosnkiem. Mięso możesz pokroić w plastry lub podać w całości. Polej sosem, podaj z ziemniakami, zasmażaną kapustą lub buraczkami. Golonka dzięki gotowaniu, a później pieczeniu wychodzi mięciutka, soczysta i krucha.

Czytaj też:
Ten prosty i szybki obiad smakuje każdemu. Do ryżu dorzuć pierś z kurczaka i dwa proste składniki
Czytaj też:
W tym szybkim daniu łączę dwa smaczne i lubiane produkty. Cała rodzina czeka na ten obiad

Źródło: Katarzyna Rachańska