Naleśnikowe sakiewki to prawdziwy hit. Sekretem jest aromatyczny farsz z rozpływającym się serem

Naleśnikowe sakiewki to prawdziwy hit. Sekretem jest aromatyczny farsz z rozpływającym się serem

Dodano: 
Naleśnikowe sakiewki
Naleśnikowe sakiewki Źródło: Shutterstock / Yulia Sverdlova
Naleśnikowe sakiewki to pomysł na to, jak w nietypowy sposób podać zwykłe naleśniki. Ale w tym przepisie jest coś jeszcze: gorące wnętrze sakiewek dosłownie rozpływa się w ustach.

Naleśniki można zawijać, składać, ale można też zrobić z nich oryginalne i efektowne naleśnikowe sakiewki. Takie sakiewki można nadziewać dowolnym farszem, ale nasza propozycja to aromatyczna mieszanka, która sprawia, że można te pyszności jeść i jeść. To farsz z pieczarek i żółtego sera, który apetycznie roztapia się, bo sakiewki przed podaniem wędrują na krótko do piekarnika.

Jak zrobić naleśnikowe sakiewki?

Możesz do zrobienia naleśników wykorzystać swój przepis na ciasto, a możesz skorzystać z naszego, sprawdzonego przepisu na pyszne, elastyczne placki. W przygotowaniu ciasta ważne jest, aby dać mu chwilę przed samym smażeniem.

Farsz to przesmażone z cebulką pieczarki, doprawione sporą ilością pieprzu, a następnie wymieszane z żółtym serem. Formowanie sakiewek nie jest trudne, ale wiązanie ich szczypiorkiem może czasem okazać się problematyczne: jeśli nie masz do tego cierpliwości, śmiało zwiąż sakiewki sznurkiem lub zepnij wykałaczkami.

Gotowe sakiewki, aby farsz nabrał idealnej konsystencji, a ser żółty się roztopił, potrzebują chwili w piekarniku. Nie trzymaj ich jednak za długo, aby nie przesuszyć ciasta. Możesz naczynie, w którym są sakiewki posmarować niewielką ilością tłuszczu, a na gorące naleśniki wyłożyć odrobinę masła.

Przepis: Naleśnikowe sakiewki

Pyszne naleśniki z aromatycznym farszem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
628 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

na farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Robienie naleśnikówWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut. Po tym czasie usmaż w miarę możliwości cienkie placki na lekko natłuszczonej patelni.
  2. Szykowanie farszuCebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Zetrzyj pieczarki i dodaj do cebuli, kiedy ta się lekko zeszli, smaż, aż z grzybów odparuje sok. Dopraw solą, pieprzem i odstaw, aby wszystko przestygło. Zetrzyj żółty ser i wymieszaj z resztą farszu.
  3. Robienie sakiewekKładź na naleśniki porcję farszu i zawiązuj placki szczypiorkiem na kształt sakiewki. Sakiewki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni (naleśniki mają się podgrzać, a ser w środku roztopić). Podawaj od razu.

Gotowe sakiewki świetnie smakują podane z kwaśną śmietaną albo dowolnym sosem jogurtowym.

Inspiracja: nasz przepis na farsz świetnie się sprawdzi także jako nadzienie do krokietów. Wówczas zawiń farsz w naleśniki, a następnie je panieruj i smaż na złoto.

Inne pomysły na naleśnikowe sakiewki

Naleśnikowe sakiewki to idealny pomysł na naleśniki w różnych wersjach, także na słodko. Do swoich sakiewek możesz włożyć dowolny farsz, np. z mięsa mielonego albo serka i szpinaku. Nie musisz sakiewek zapiekać, jeśli mają to być np. naleśniki słodkie, które można podać także na zimno.

Czytaj też:
Robię kakaowe naleśniki i nadziewam zdrowym serkiem. Są wartościowe, a smakują obłędnie
Czytaj też:
Naleśniki nadziewam pysznym, prostym farszem. Moja rodzina przepada za tą pożywną kolacją