Naleśniki można zawijać, składać, ale można też zrobić z nich oryginalne i efektowne naleśnikowe sakiewki. Takie sakiewki można nadziewać dowolnym farszem, ale nasza propozycja to aromatyczna mieszanka, która sprawia, że można te pyszności jeść i jeść. To farsz z pieczarek i żółtego sera, który apetycznie roztapia się, bo sakiewki przed podaniem wędrują na krótko do piekarnika.
Jak zrobić naleśnikowe sakiewki?
Możesz do zrobienia naleśników wykorzystać swój przepis na ciasto, a możesz skorzystać z naszego, sprawdzonego przepisu na pyszne, elastyczne placki. W przygotowaniu ciasta ważne jest, aby dać mu chwilę przed samym smażeniem.
Farsz to przesmażone z cebulką pieczarki, doprawione sporą ilością pieprzu, a następnie wymieszane z żółtym serem. Formowanie sakiewek nie jest trudne, ale wiązanie ich szczypiorkiem może czasem okazać się problematyczne: jeśli nie masz do tego cierpliwości, śmiało zwiąż sakiewki sznurkiem lub zepnij wykałaczkami.
Gotowe sakiewki, aby farsz nabrał idealnej konsystencji, a ser żółty się roztopił, potrzebują chwili w piekarniku. Nie trzymaj ich jednak za długo, aby nie przesuszyć ciasta. Możesz naczynie, w którym są sakiewki posmarować niewielką ilością tłuszczu, a na gorące naleśniki wyłożyć odrobinę masła.
Przepis: Naleśnikowe sakiewki
Pyszne naleśniki z aromatycznym farszem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 628 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
na farsz:
- 300 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
dodatkowo:
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
- Robienie naleśnikówWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut. Po tym czasie usmaż w miarę możliwości cienkie placki na lekko natłuszczonej patelni.
- Szykowanie farszuCebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Zetrzyj pieczarki i dodaj do cebuli, kiedy ta się lekko zeszli, smaż, aż z grzybów odparuje sok. Dopraw solą, pieprzem i odstaw, aby wszystko przestygło. Zetrzyj żółty ser i wymieszaj z resztą farszu.
- Robienie sakiewekKładź na naleśniki porcję farszu i zawiązuj placki szczypiorkiem na kształt sakiewki. Sakiewki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni (naleśniki mają się podgrzać, a ser w środku roztopić). Podawaj od razu.
Gotowe sakiewki świetnie smakują podane z kwaśną śmietaną albo dowolnym sosem jogurtowym.
Inspiracja: nasz przepis na farsz świetnie się sprawdzi także jako nadzienie do krokietów. Wówczas zawiń farsz w naleśniki, a następnie je panieruj i smaż na złoto.
Inne pomysły na naleśnikowe sakiewki
Naleśnikowe sakiewki to idealny pomysł na naleśniki w różnych wersjach, także na słodko. Do swoich sakiewek możesz włożyć dowolny farsz, np. z mięsa mielonego albo serka i szpinaku. Nie musisz sakiewek zapiekać, jeśli mają to być np. naleśniki słodkie, które można podać także na zimno.
Czytaj też:
Robię kakaowe naleśniki i nadziewam zdrowym serkiem. Są wartościowe, a smakują obłędnieCzytaj też:
Naleśniki nadziewam pysznym, prostym farszem. Moja rodzina przepada za tą pożywną kolacją