Pokochasz tę surówkę z pora! Polska klasyka z sekretnym składnikiem, który zmienia wszystko

Pokochasz tę surówkę z pora! Polska klasyka z sekretnym składnikiem, który zmienia wszystko

Dodano: 
Surówka z pora, marchewki i jabłka
Surówka z pora, marchewki i jabłka Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Ta surówka to klasyka kuchni polskiej. Biorę trzy proste składniki i mieszam z sosem, którego smak podkręcam pikantnym dodatkiem. Poznaj sekret wyjątkowej surówki z pora, marchewki i jabłka.

Surówka z pora, marchewki i jabłka to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu, który świetnie komponuje się ze smakiem różnych potraw m.in. z mięsem oraz rybą. Wyrazistą w smaku surówkę podaję również do dań wegańskich.

Jak zrobić surówkę z pora, marchewki i jabłka?

Surówka z pora, marchewki i jabłka nie wymaga wiele pracy. Wystarczy rozdrobnić składniki, dodać prosty sos i wymieszać. Dodatek do obiadu najlepiej smakuje lekko schłodzony, więc przygotowuję aromatyczną surówkę na 15-20 minut przed serwowaniem posiłku i wstawiam ją do lodówki.

Do surówki dodaję białą i jasnozieloną część pora. Moja rodzina najbardziej lubi surówkę z dodatkiem kwaśnego jabłka, ale możesz również dodać jabłko o umiarkowanie słodkim lub słodkim smaku. Najlepiej, żeby owoc miał twardy miąższ, bo mączyste jabłka rozpadają się podczas mieszania surówki.

Sos do surówki robię z dodatkiem świeżo startego korzenia chrzanu lub tartego chrzanu ze słoika. Chrzan skrapiam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Dodanie chrzanu do sosu nie tylko podbija smak składników głównych, ale także wpływa na wartości odżywcze surówki, wzbogacając ją w witaminy i minerały. Co więcej, chrzan jest naturalnym antybiotykiem, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, usprawnia procesy trawienne i udrożnia nos podczas kataru.

Przepis: Surówka z pora, marchewki i jabłka

Sekretem tej prostej surówki jest pyszny, podkręcony dodatkiem chrzanu sos.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
88 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średni por
  • 2 średnie jabłka
  • 2 średnie marchewki

Na sos:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 cm kawałek korzenia chrzanu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówOdkrój korzeń i ciemnozieloną część pora (możesz dodać ją do wywaru na zupę). Białą i jasnozieloną część warzywa obierz z wierzchnich liści, przekrój na pół (wzdłuż), wypłucz, osusz i pokrój w półplasterki. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyj, obierz (opcjonalnie) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Przygotowanie sosuŚwieży chrzan obierz, umyj, zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Do miseczki dodaj jogurt (opcjonalnie śmietanę 18%), chrzan oraz musztardę i wymieszaj. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Łączenie składnikówPrzełóż pora, marchew, jabłka oraz sos do miski. Wymieszaj składniki. Przykryj surówkę folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Wskazówka: surówka z pora, marchewki i jabłka świetnie smakuje również na drugi dzień, więc śmiało możesz przygotować większą porcję.

Do jakich dań pasuje surówka z pora, marchewki i jabłka?

Surówkę z pora, marchewki i jabłka podaję m.in. do:

  • kotletów schabowych, kotletów drobiowych i mielonych,
  • bitek wieprzowych i wołowych,
  • pieczeni wieprzowej,
  • eskalopków ze schabu i indyka,
  • smażonej i pieczonej ryby,
  • sadzonych jajek,
  • różnego rodzaju zamienników tradycyjnych kotletów np. kotletów z soczewicy, kotletów ziemniaczanych i warzywnego gulaszu;
  • placków ziemniaczanych.

Wskazówka: aromatyczna surówka doskonale smakuje z dodatkiem m.in. rodzynek, suszonej żurawiny, a także świeżych i suszonych ziół np. natki pietruszki, oregano i bazylii.

Czytaj też:
Sekretny przepis na soczyste, pikantne udka z kurczaka. Spróbuj idealnego dania na rodzinny obiad
Czytaj też:
Wkładam w nacięcie kilka składników i wstawiam do piekarnika. Nie jadłam lepszej pieczeni