Surówka z pora, marchewki i jabłka to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu, który świetnie komponuje się ze smakiem różnych potraw m.in. z mięsem oraz rybą. Wyrazistą w smaku surówkę podaję również do dań wegańskich.
Jak zrobić surówkę z pora, marchewki i jabłka?
Surówka z pora, marchewki i jabłka nie wymaga wiele pracy. Wystarczy rozdrobnić składniki, dodać prosty sos i wymieszać. Dodatek do obiadu najlepiej smakuje lekko schłodzony, więc przygotowuję aromatyczną surówkę na 15-20 minut przed serwowaniem posiłku i wstawiam ją do lodówki.
Do surówki dodaję białą i jasnozieloną część pora. Moja rodzina najbardziej lubi surówkę z dodatkiem kwaśnego jabłka, ale możesz również dodać jabłko o umiarkowanie słodkim lub słodkim smaku. Najlepiej, żeby owoc miał twardy miąższ, bo mączyste jabłka rozpadają się podczas mieszania surówki.
Sos do surówki robię z dodatkiem świeżo startego korzenia chrzanu lub tartego chrzanu ze słoika. Chrzan skrapiam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Dodanie chrzanu do sosu nie tylko podbija smak składników głównych, ale także wpływa na wartości odżywcze surówki, wzbogacając ją w witaminy i minerały. Co więcej, chrzan jest naturalnym antybiotykiem, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, usprawnia procesy trawienne i udrożnia nos podczas kataru.
Przepis: Surówka z pora, marchewki i jabłka
Sekretem tej prostej surówki jest pyszny, podkręcony dodatkiem chrzanu sos.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 88 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni por
- 2 średnie jabłka
- 2 średnie marchewki
Na sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 cm kawałek korzenia chrzanu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówOdkrój korzeń i ciemnozieloną część pora (możesz dodać ją do wywaru na zupę). Białą i jasnozieloną część warzywa obierz z wierzchnich liści, przekrój na pół (wzdłuż), wypłucz, osusz i pokrój w półplasterki. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyj, obierz (opcjonalnie) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Przygotowanie sosuŚwieży chrzan obierz, umyj, zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Do miseczki dodaj jogurt (opcjonalnie śmietanę 18%), chrzan oraz musztardę i wymieszaj. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Łączenie składnikówPrzełóż pora, marchew, jabłka oraz sos do miski. Wymieszaj składniki. Przykryj surówkę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Wskazówka: surówka z pora, marchewki i jabłka świetnie smakuje również na drugi dzień, więc śmiało możesz przygotować większą porcję.
Do jakich dań pasuje surówka z pora, marchewki i jabłka?
Surówkę z pora, marchewki i jabłka podaję m.in. do:
- kotletów schabowych, kotletów drobiowych i mielonych,
- bitek wieprzowych i wołowych,
- pieczeni wieprzowej,
- eskalopków ze schabu i indyka,
- smażonej i pieczonej ryby,
- sadzonych jajek,
- różnego rodzaju zamienników tradycyjnych kotletów np. kotletów z soczewicy, kotletów ziemniaczanych i warzywnego gulaszu;
- placków ziemniaczanych.
Wskazówka: aromatyczna surówka doskonale smakuje z dodatkiem m.in. rodzynek, suszonej żurawiny, a także świeżych i suszonych ziół np. natki pietruszki, oregano i bazylii.
Czytaj też:
Sekretny przepis na soczyste, pikantne udka z kurczaka. Spróbuj idealnego dania na rodzinny obiadCzytaj też:
Wkładam w nacięcie kilka składników i wstawiam do piekarnika. Nie jadłam lepszej pieczeni