Pomysł na pyszną i efektowną pierś z kurczaka. Obkładam ją prostymi składnikami i wstawiam do pieca

Pomysł na pyszną i efektowną pierś z kurczaka. Obkładam ją prostymi składnikami i wstawiam do pieca

Dodano: 
Pierś z kurczaka z dodatkami
Pierś z kurczaka z dodatkami Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza
Pierś z kurczaka to wszechstronne mięso. Można je przyrządzić na wiele sposobów i zawsze smakuje wspaniale. Dziś mam dla was pomysł na pierś z kurczaka pieczoną pod pierzynką z prostych składników. Wychodzi pyszna i apetyczna.

Zalet piersi z kurczaka jest całe mnóstwo. Jest delikatna i szybka do przygotowania. Na dodatek można ją przyrządzić na wiele sposobów i w każdej postaci smakuje doskonale. Dla mnie jest to też mięso, które można łączyć z różnymi składnikami. Często bowiem obkładam ją tym, co akurat mam pod ręką, wstawiam do piekarnika i po 30 minutach pieczenia mam pyszne i apetyczne danie dla całej rodziny.

Czym warto obłożyć pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka zapiekana pod pierzynką to jeden z pomysłów na pyszne danie obiadowe. Czym jednak warto obłożyć to mięso, by wyszło smaczne i soczyste? Ponieważ pierś z kurczaka ma delikatny smak i jest chuda, dobrze jest obłożyć ją wyrazistymi składnikami, które dodadzą jej soczystości. Mogą więc to być warzywa, np. papryka, cukinia, cebula, marchewka, oliwki, a także grzyby, boczek i sery. Te ostatnie występują w szerokiej gamie i w zasadzie wszystkie nadają się do użycia. Doskonale sprawdzi się tu mozzarella biała i żółta, a także inne żółte sery oraz sery pleśniowe.

Jak zrobić pierś z kurczaka pieczoną pod pyszną pierzynką?

Pierś z kurczaka pieczona pod pierzynką to danie, które nie może się udać. Robi się je bowiem bardzo prosto. Wystarczy przekroić każdą pierś na dwa płaty, przyprawić i obłożyć kilkoma prostymi składnikami. Potem pozostaje całość wstawić do piekarnika i czekać nie dłużej niż 30 minut na efekt końcowy.

Przepis: Pierś z kurczaka pieczona pod pierzynką

Pierś z kurczaka pieczona pod pierzynką z cebuli, marchewki, pieczarek i sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 4 mniejsze lub 2 większe piersi z kurczaka
  • 125 g białej mozzarelli
  • 1/2 cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 2 pieczarki
  • 100 g żółtej mozzarelli lub innego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaKażdą pierś oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Większe piersi przekrój wzdłuż na dwa płaty. Mniejsze pozostaw w całości. Mięso natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
  2. Rozdrabnianie składnikówBiałą mozzarellę pokrój w plastry. Cebulę pokrój w krążki, a pieczarki w plasterki. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Na dużych oczkach zetrzyj też żółty ser.
  3. Obkładanie i pieczenie mięsaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej płaty mięsa. Obłóż je białą mozzarellą, cebulą, marchewką, pieczarkami i startym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać pieczoną pierś z kurczaka?

Pieczona pierś z kurczaka idealnie komponuje się z ryżem, który będzie pasował do rozmaitych dodatków. Dobrze też sprawdzą się gotowane i pieczone ziemniaki, a także kasza jęczmienna. Jeśli chodzi o warzywne dopełnienie takiego obiadu, warto podać go z surówką. Może to być np. surówka z kapusty pekińskiej czy surówka z pora.

Czytaj też:
Najłatwiejsza surówka, jaką robiła moja babcia, smakuje każdemu. Przypomnij sobie smak dzieciństwa
Czytaj też:
Pierś z kurczaka zapiekam z tymi dodatkami. Mięso jest soczyste, a w smaku przypomina włoską pizzę