To danie jednogarnkowe nie zawiera mięsa, a syci i rozgrzewa. Przepis jest banalny

To danie jednogarnkowe nie zawiera mięsa, a syci i rozgrzewa. Przepis jest banalny

Dodano: 
Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy Źródło: Shutterstock / JoannaTkaczuk
Szukasz pomysłu na proste danie jednogarnkowe, które rozgrzeje cię i nasyci na długi czas? Polecam pyszny dal z czerwonej soczewicy. Nie wymaga długiego gotowania i nie zawiera mięsa, a smakuje tak, że palce lizać. Warto się skusić.

O tym, że dania jednogarnkowe bez mięsa też mogą być sycące, przekonałam się już nie raz. Gdy robi się chłodniej, sięgam po potrawy wywodzące się z kuchni indyjskiej, w której oprócz pieczonych w piecu mięs królują potrawy wegetariańskie. Dal z czerwonej soczewicy to jedna z pyszniejszych propozycji, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Rodzina zajada się nim z ochotą, więc zwykle od razu robię większą porcję. Jeśli jeszcze nie znasz tego pożywnego dania, gorąco polecam spróbować.

Jak zrobić rozgrzewające danie jednogarnkowe?

Zrobienie indyjskiego dalu to przysłowiowa bułka z masłem. Potrzebujesz tylko podsmażyć cebulę i czosnek wraz z przyprawami, a potem ugotować z nimi czerwoną soczewicę. W trakcie dodasz jeszcze przecier pomidorowy i mleko kokosowe z puszki. W ten prosty sposób w mniej niż godzinę zrobisz pożywną potrawę o przyjemnym aromacie i kremowej konsystencji. Nasyci cię na długi czas.

Przepis: Dal z czerwonej soczewicy

Pyszna i rozgrzewające danie jednogarnkowe bez grama mięsa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
372 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 800 ml passaty pomidorowej
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 4 szklanki wody
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCebule oraz czosnek obierz z łupin, posiekaj. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Smażenie warzyw i przyprawNa dnie większego garnka rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, przyprawę garam masala, obie papryki, kolendrę i kmin rzymski. Smaż 1-2 minuty.
  3. Gotowanie dal z czerwonej soczewicyWrzuć soczewicę i zalej ją wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlej passatę pomidorową i podgrzewaj przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj jeszcze mleko kokosowe i podgrzewaj całość do zgęstnienia (5 minut). Dopraw solą oraz pieprzem.

Jak podać dal z czerwonej soczewicy?

Indyjskie danie jednogarnkowe doskonale smakuje z ugotowanym na sypko ryżem basmati, chlebkami naan lub placuszkami roti. Niektórzy moi bliscy zajadają je też z kajzerką lub bagietką i twierdzą, że im smakuje. Pieczywo niewątpliwie pomaga w wyczyszczeniu talerza, więc nie namawiam ich do zmiany dodatków.

Inne warianty bezmięsnego dania jednogarnkowe

Do dalu z czerwonej soczewicy wrzucić swoje ulubione warzywa. Sprawdzą się m.in. papryka, marchew, kalafior i szpinak. Dodaj je w takim momencie, by na koniec gotowania dalu były miękkie. Paseczkom papryki lub liściom świeżego szpinaku wystarczy już 3-5 minut. Talarki marchewki będą potrzebowały około 5-10 minut, a spore różyczki kalafiora nawet kwadransa.

Jeśli chcesz, by twoje danie było kremowe, zblenduj część potrawy tuż po przyrządzeniu. Możesz też zmiksować ją w całości. Ten patent będzie szczególnie przydatny, jeśli rzadko jadasz strączki, bo rozdrobnienie pomaga w ich strawieniu. Dal z czerwoną soczewicą będzie miał ciekawszą teksturę i więcej białka, jeśli wrzucisz do niego pokrojone w kostkę wędzone tofu lub tempeh. Możesz go również zaostrzyć, wsypując więcej ostrej papryki albo podsmażając świeże chili wraz z czosnkiem i cebulą.

Czytaj też:
Ta sycąca zupa to mój patent na szybki jednogarnkowy obiad. Smakuje tak, że palce lizać, a dokładki są częste
Czytaj też:
Sycącą i apetyczną zapiekankę na obiad robię bez grama mięsa. To mój patent na szybkie danie