Knedle to rodzaj klusek, robionych zwykle z ciasta ziemniaczanego, podobnego do kopytek lub ewentualnie z ciasta twarogowego. Najczęściej nadziewa się je owocami, np. śliwkami, morelami, truskawkami, jabłkami. Jednak można też wypełnić je twarogiem lub wytrawnym farszem, np. grzybowym, mięsnym. Po uformowaniu nadzianych klusek w kulki, wrzuca się je na osolony wrzątek i gotuje. Tak przyrządzone knedle podaje się z sosem lub okrasą, jako danie obiadowe.
Jak zrobić pyszne ciasto ziemniaczane na knedle?
By ciasto ziemniaczane wyszło delikatne i smaczne, trzeba pamiętać o kilku szczegółach. Po pierwsze przyrządzamy je z odpowiednich ziemniaków. Muszą to być ziemniaki o dużej zawartości skrobi, bo te potrzebują mniejszego dodatku mąki. A mniejszy dodatek mąki pszennej przekłada się na delikatniejsze ciasto. Oprócz niewielkich ilości mąki do wytłuczonych i ostudzonych ziemniaków dodaje się też jajko i trochę soli. Ciasto należy krótko wyrabiać, by nie zrobiło się kleiste.
Jak zrobić knedle z mięsnym farszem?
Mięsny farsz do knedli da się zrobić na dwa sposoby. Można go przygotować z mięsa mielonego, które podsmaża się z kilkoma dodatkami i przyprawia. Inna wersja, to przyrządzenie mięsnego farszu z gotowanego lub pieczonego mięsa. Należy je zmielić, lekko zblendować lub drobno posiekać i odpowiednio doprawić.
Przepis: Knedle z mięsem
Knedle ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 580 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Na farsz:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj je do miękkości. Po tym czasie ziemniaki odcedź, osusz i dokładnie wytłucz. Pozostaw je do wystygnięcia.
- Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż się zarumieni. Dodaj czosnek, sól, pieprz oraz majeranek i smaż jeszcze kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie ciastaDo ostudzonych ziemniaków dodaj jajko, szczyptę soli i szklankę mąki. Szybko wyrób w miarę jednolite ciasto. Jeśli będzie mało zwarte, dodaj do niego trochę więcej mąki.
- Formowanie knedliZ ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki wielkości dużej śliwki i rozpłaszczaj je na dłoni. Na środek każdego placka połóż łyżeczkę farszu mięsnego, dokładnie zlep brzegi, uformuj kulki.
- Gotowanie knedliW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Przykręć nieco ogień pod garnkiem i delikatnie wkładaj do wrzątku knedle. Gotuj je na średnim ogniu 5-7 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je na talerze łyżką cedzakową i polej ulubionym dodatkiem.
Z czym podać knedle z mięsnym farszem?
Knedle z mięsnym farszem doskonale będą smakować podane z różnymi dodatkami. Najprostsza wersja, to okraszenie ich podsmażoną na oleju cebulką lub cebulą z dodatkiem pokrojonego boczku albo kiełbasy. Można też polać je stopionym masłem, śmietaną lub sosem, np. pieczeniowym lub grzybowym. Do knedli z mięsem polecam też przepis na kremowy sos pieczeniowy oraz soczystą surówkę z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Z dojrzałych śliwek robię pyszne knedle. Cała rodzina kocha to danie kuchni polskiejCzytaj też:
Kotlety ziemniaczane robię z sekretnym składnikiem. To mój przepis na tani i sycący obiad