Mielone mięso smażę z warzywami i łączę z makaronem. Ten jednogarnkowy obiad jest tani, a lubią go u mnie wszyscy

Mielone mięso smażę z warzywami i łączę z makaronem. Ten jednogarnkowy obiad jest tani, a lubią go u mnie wszyscy

Dodano: 
Makaron z mięsem mielonym, dynią i pieczarkami
Makaron z mięsem mielonym, dynią i pieczarkami Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Szukasz pomysłu na tani obiad? Danie jednogarnkowe z makaronem i mięsem mielonym będzie dobrym wyborem. Znam prosty przepis na sycący posiłek. Pokochała go cała moja rodzina.

Ten przepis na tani obiad ratuje mnie zawsze, gdy nie wiem co ugotować. Moja rodzina wprost uwielbia to sycące danie. Jego przygotowanie zajmuje mi niewiele czasu, a wykorzystuję łatwo dostępne składniki. Jesienią stawiam na dynię oraz pieczarki, które nie tylko są zdrowe, ale też podane razem smakują wyśmienicie. W połączeniu z makaronem i mieloną wołowiną zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Jak zrobić prosty makaron z mięsem?

Wykonanie tego dania jednogarnkowego to przysłowiowa bułka z masłem. Kroję warzywa oraz pieczarki, a potem podsmażam je wraz z wołowym mięsem mielonym, pod koniec po prostu dusząc wszystko do miękkości. Po połączeniu z ugotowanym osobno makaronem mam proste i smaczne danie, które z talerzy znika ekspresowo.

Przepis: Makaron z mięsem mielonym, dynią i pieczarkami

Pyszny i tani obiad dla całej rodziny, który zrobisz bardzo sprawnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
598 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g wołowego mięsa mielonego
  • 500 g dyni
  • 250 g suchego makaronu wstążki
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz do smaku
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMakaron wstążki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku, korzystając z instrukcji na opakowaniu. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek pozbaw łupin, posiekaj. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
  2. Smażenie mięsa i warzywNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Delikatnie zrumień na nim mieloną wołowinę, a następnie wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do jej zeszklenia. Dodaj czosnek, a po chwili wrzuć pieczarki. Smaż około 5 minut, po czym dodaj dynię i wlej trochę wody. Duś całość pod przykryciem, aż warzywo zmięknie.
  3. Wykańczanie taniego obiaduZredukuj płyn na patelni. Dodaj odcedzony makaron i dopraw potrawę oregano i słodką papryką oraz odrobiną soli i pieprzu.

Jak podać tani obiad z makaronem?

Potrawa najlepiej smakuje na ciepło i nie wymaga już żadnych dodatków. Możesz ją co najwyżej posypać posiekaną natką pietruszki, która doda jej nieco świeżości. Nie polecam odgrzewania tego taniego obiadu — makaron się wtedy rozgotuje, a dynia zamieni w nieapetyczną papkę. Taki posiłek nie będzie zatem smaczny.

Inne warianty makaronu z mięsem

Ten tani obiad możesz przygotować też z dodatkiem mielonej wieprzowiny lub mięsa mieszanego, czyli wieprzowo-wołowego. Ciekawym pomysłem będzie zastąpienie wołowiny granulatem sojowym przyrządzonym w bulionie z dodatkiem sosu sojowego. To świetna opcja dla osób unikających produktów odzwierzęcych.

Dynię możesz zamienić na marchewkę, bataty albo mieszankę tych warzyw. Też są słodkie i obfitują w zdrowy beta-karoten, a czas ich przyrządzenia jest podobny. Zamiast pieczarek natomiast możesz użyć grzybów leśnych. Najlepsze będą borowiki lub podgrzybki. Wymagać one będą jedynie dłuższej obróbki termicznej i doprawienia bardziej wyrazistymi ziołami np. tymiankiem lub rozmarynem.

Czytaj też:
Ten szybki makaron robię na ciepłą kolację. Jeden składnik sprawia, że danie smakuje obłędnie
Czytaj też:
Przepis na szybki obiad z makaronem mam od znajomego szefa kuchni. Jeden dodatek zaskakuje