Z taniej sztuki mięsa robię soczystą roladę na niedzielny obiad. Przepis jest prosty, a pieczeń zachwyca smakiem

Z taniej sztuki mięsa robię soczystą roladę na niedzielny obiad. Przepis jest prosty, a pieczeń zachwyca smakiem

Dodano: 
Rolada wieprzowa
Rolada wieprzowa Źródło: Shutterstock / Chatham172
Rolada wieprzowa to tradycyjne danie polskiej kuchni, które idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad i pozwoli zaskoczyć uczestników domowego przyjęcia. Poznaj niezawodny przepis na soczystą i aromatyczną pieczeń wieprzową w formie rolady.

Połączenie wieprzowiny z delikatnym nadzieniem ze słodkiej marchewki oraz czosnku trafi w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Smak potrawy wzbogacają wyraziste zioła i przyprawy. Gotową roladę możesz podawać nie tylko z sosem własnym, ale także z innymi sosami, co sprawia, że przepis na pyszne, pieczone mięso jest bardzo uniwersalny. Co więcej, rolada wieprzowa świetnie smakuje również na zimno, więc możesz nią urozmaicić deskę mięs i wędlin.

Jak zrobić soczystą i aromatyczną roladę wieprzową?

Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Ja przygotowuję roladę wieprzową ze schabu bez kości, ale możesz również przygotować tę potrawę z tańszego mięsa. Idealny będzie ładny kawałek szynki lub karkówki. Zwiniętą i obwiązaną sznurkiem kuchennym roladę obsmażam przed włożeniem do piekarnika, a następnie piekę. Możesz zrezygnować z pieczenia mięsa, podlać obsmażoną roladę bulionem, dodać warzywa i udusić mięso do miękkości w rondlu.

Przepis: Rolada wieprzowa

Z tego przepisu zrobisz roladę o delikatnym smaku. Zestaw ziół i przypraw możesz jednak dowolnie modyfikować.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 2 średnie marchewki

Do przyprawienia:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kolorowego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 15 cm kawałek białej części pora
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 700 ml bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaSchab umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nie odcinaj znajdującej się na mięsie błony, która ochroni chude mięso przed wysuszeniem w czasie pieczenia. Przekrój mięso wzdłuż (nie docinaj do końca), a następnie rozłóż, żeby powstał duży płat. Za pomocą tłuczka rozbij mięso od strony ciecia, żeby miało około 1 cm grubości na całej powierzchni.
  2. Przygotowanie dodatkówMarchewkę umyj, obierz i pokrój w słupki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do niewielkiej miseczki dodaj rozmaryn, majeranek, paprykę, pieprz ziołowy, kolorowy czosnek oraz kminek i wymieszaj przyprawy. Połowę przypraw przełóż do innej miseczki i wymieszaj razem z ostrą musztardą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa do sosu umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Bulion podgrzej tuż przed włożeniem rolady do piekarnika.
  3. Faszerowanie mięsaOprósz rozbity schab z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ułóż mięso na desce (białą błoną do deski) i natrzyj wnętrze rolady musztardą z czosnkiem i przyprawami. Na warstwie musztardy ułóż pokrojoną w słupki marchewkę, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od każdego boku płata mięsa. Zwiń ciasno roladę wzdłuż dłuższego boku i obwiąż sznurkiem kuchennym, żeby nie rozwinęła się w czasie pieczenia. Porada: część mięsa z błoną powinna znajdować się na wierzchu rolady.
  4. Smażenie roladyRozgrzej olej na dużej patelni z grubym dnem. Obsmaż roladę z każdej strony na gorącym tłuszczu. Mięso powinno ładnie się lekko przypiec. Gorącą, obsmażoną roladę oprósz resztą wymieszanych przypraw i przełóż do naczynia żaroodpornego lub innej, głębokiej formy do pieczenia. Po bokach rolady ułóż warzywa i podlej mięso bulionem.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z roladą wieprzową. Piecz do miękkości mięsa około 100 minut, od czasu do czasu polewając mięso bulionem.

Gotową roladę wyjmij z naczynia, w którym się piekła, przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową. Warzywa i bulion zblenduj lub przetrzyj przez sitko. Jeżeli sos jest bardzo rzadki, to możesz odparować nadmiar płynu lub zagęścić go mąką ziemniaczaną.

Jak podawać roladę wieprzową?

Zdejmij sznurek kuchenny i pokrój roladę wieprzową na porcje. Polane sosem mięso podawaj na ciepło np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków i sałatki z sezonowych warzyw oraz na zimno jako dodatek do pieczywa, sałatki jarzynowej i zimnych sosów np. sosu chrzanowego.

Inne warianty nadzienia do rolady wieprzowej

Nadzienie do rolady wieprzowej możesz przygotować również z innych składników. Idealnie nadadzą się m.in. takie kompozycje:

  • suszone owoce (np. morele, śliwki, gruszki, żurawina, rodzynki) i orzechy,
  • usmażone z cebulą pieczarki lub grzyby leśne,
  • boczek, kiszone ogórki cebula i papryka,
  • suszone pomidory, świeża bazylia i ser mozzarella,
  • tarce warzywa korzeniowe podsmażone z cebulą, porem i czosnkiem.

Czytaj też:
Schabowe moczę w tym pełnym smaku płynie. Po usmażeniu mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Dodaję łyżkę tego składnika do masy na kotlety mielone. Nawet z chudego mięsa wychodzą soczyste