Ulubione warzywa zalewam prostą masą. To mój sposób na szybki i tani obiad dla rodziny

Ulubione warzywa zalewam prostą masą. To mój sposób na szybki i tani obiad dla rodziny

Dodano: 
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna Źródło: Pixabay / TerriC
Nie zawsze mam czas i ochotę na mięsny obiad. Wtedy sięgam po kilka ulubionych warzyw, kroję je na kawałki i zapiekam w prostym sosie. To danie tak naprawdę robi się samo, a jest pyszne i całkiem pożywne.

Warzywne dania potrafią być pyszne i pożywne. Spójrzcie tylko na moją zapiekankę, którą robię raz-dwa. Rzeczywiście nie ma przy niej dużo pracy, bo warzywa jedynie rozdrabniam, a potem zalewam prostą masą. Po upieczeniu całość dosłownie rozpływa się w ustach. I co ważne – tym daniem naprawdę można się najeść.

Jakie warzywa nadają się do zapiekania w masie?

Do zapiekania w prostej masie nadają się niemal wszystkie warzywa. Masa sprawia bowiem, że żadne z nich nie wyschną, a nawet te twardsze zdążą zmięknąć w czasie pieczenia. Można więc sięgnąć po: brokuł, marchewkę, cebulę, paprykę, cukinię, bakłażan czy fasolkę szparagową. Warzyw do zapiekania w masie nie trzeba wcześniej podgotowywać. Wystarczy tylko odpowiednio długo je piec.

Jak zrobić warzywa zapiekane w masie jajeczno-śmietanowej?

Warzywa zapiekane w masie jajeczno-śmietanowej to niezwykle proste danie. Z jego przyrządzeniem poradzi sobie nawet mniej wprawna osoba. Warzywa trzeba tylko oczyścić i pokroić na nieduże kawałki. Potem należy je zalać sosem składającym się z jajek i śmietanki. Warto też do niego dodać trochę startego sera, który zwiększy soczystość dania. Teraz pozostaje całość wstawić do piekarnika i upiec.

Przepis: Warzywa zapiekane w masie

Warzywa zapiekane w masie jajeczno-śmietanowej z dodatkiem sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
555 w każdej porcji

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 g startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywBrokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Papryki umyj, oczyść, pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w dużą kostkę. Naczynie do zapiekania natłuść olejem, przesyp do niego warzywa.
  2. Przygotowanie masyJajka wybij do miski, dodaj śmietankę i całość rozkłóć widelcem lub rózgą. Masę dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj ze startym serem. Zalej nią warzywa.
  3. Pieczenie warzywNaczynie z warzywami w sosie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz całość ok. 40 minut.

Inna wersja zapiekanki warzywnej

Jeśli chcecie sprawić, by wasza zapiekanka była jeszcze bardziej pożywna, możecie spód i boki formy wyłożyć ciastem. W tej sytuacji najlepiej sprawdzi się ciasto kruche lub gotowe francuskie. Ciasto dobrze jest najpierw podpiec, aż się zrumieni, a dopiero potem wyłożyć na nie warzywa i zalać je masą. W ten sposób powstanie słynny francuski quiche. Danie to doskonale sprawdzi się na obiad, ciepłą kolację lub przekąskę.

Czytaj też:
Ta jesienna zapiekanka to hit w moim domu. Robię ją z tanich warzyw i kilku przypraw, a smakuje obłędnie
Czytaj też:
Tę szybką zapiekankę robię w mig ze smaczną wędliną. To mój patent na sycący obiad