Delikatne kotlety robię z siekanego mięsa. Sekretem ich genialnego smaku jest zdrowy dodatek

Delikatne kotlety robię z siekanego mięsa. Sekretem ich genialnego smaku jest zdrowy dodatek

Dodano: 
Kotlety z kurczaka z kukurydzą
Kotlety z kurczaka z kukurydzą Źródło: Shutterstock / Gamzova Olga
Kotlety można zrobić na wiele sposobów. U mnie od jakiegoś czasu dużym powodzeniem cieszą się kotlety z siekanego mięsa. Są delikatne i pełne smaku, zwłaszcza gdy wzbogacę je w zdrowy składnik.

Kotlety siekane zwykle przyrządzam z piersi z kurczaka. To delikatne mięso dosłownie rozpływa się w ustach, gdy pokroi się je na kawałki, wymiesza z kilkoma dodatkami i usmaży. Prawdziwym hitem w moim domu są ostatnio kotlety siekane z dodatkiem kukurydzy i posiekanej zieleniny. Nie tylko pięknie wyglądają i pachną, ale też świetnie smakują i są zdrowe.

Jak się robi kotlety siekane?

Kotlety siekane to potrawa z pogranicza kotletów i placków. Robi się je zwykle z delikatnego mięsa, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Może to więc być filet z piersi z kurczaka, filet z indyka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso należy pokroić w kostkę, a potem wymieszać z mąką i jajkami, które doskonale połączą kawałki mięsa. Do masy warto też dorzucić dodatki typu warzywa, zioła i przyprawy. Masę z dodatkiem mięsa smaży się na oleju niczym placki, czyli kładzie się ją łyżką na patelnię.

Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z kukurydzą?

Przygotowanie kotletów siekanych jest niezwykle proste. Mięso wystarczy rozdrobnić, połączyć z mąką, jajkami oraz odsączoną kukurydzą z puszki i posiekaną zieleniną. Te dodatki sprawiają, że kotlety są nie tylko smaczne, soczyste, ale też wartościowe.

Przepis: Kotlety siekane z kukurydzą

Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem kukurydzy i zieleniny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 cebulka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Pokrój je w niedużą kostkę, oprósz solą i pieprzem. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulkę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  2. Przygotowanie masy na kotletyRozdrobnione mięso wymieszaj z jajkami i dwoma rodzajami mąki. Połącz z warzywami i zieleniną, dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem.
  3. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na niej porcje masy i lekko ją spłaszcz. Kotlety smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać kotlety siekane z kukurydzą?

Kotlety siekane z kukurydzą wychodzą delikatne i soczyste. Doskonale smakują z większością dodatków. Można je więc podać z gotowanymi ziemniakami, z ziemniakami pieczonymi, a także z kaszą czy ryżem. Dopełnieniem całości będzie lekka surówka, np. surówka z marchewki z ziołami czy pełna smaku surówka z pora.

Czytaj też:
Zamiast tradycyjnych schabowych robię łatwiejsze kotlety. Bez tłuczka i panierki
Czytaj też:
W moim domu na topie są teraz kotlety słoneczne. Robię je w mig, a rozpływają się w ustach