Zamiast tradycyjnych schabowych robię łatwiejsze kotlety. Bez tłuczka i panierki

Zamiast tradycyjnych schabowych robię łatwiejsze kotlety. Bez tłuczka i panierki

Dodano: 
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Kotlety schabowe to klasyk, który często gości na polskich stołach. Ostatnio zmodyfikowałam przepis na ten przysmak. Kotlety wyszły idealnie soczyste, choć zrezygnowałam z panierki i tłuczka do mięsa.

Kotlety schabowe można zrobić na wiele sposobów. Klasyczne z panierką są dosyć czasochłonne i kaloryczne. Dużo szybszą i tak samo smaczną opcją są kotlety bez grama ciężkostrawnej panierki. Mięso doprawione starannie dobraną mieszanką przypraw jest niezwykle aromatyczne. Zazwyczaj podaję je z pieczonymi ziemniakami i surówką na bazie sałaty lodowej.

Jak przyrządzić schabowe bez tłuczka?

Kotlety schabowe kojarzą się z rozbijaniem mięsa przy pomocy tłuczka. Jednak jeśli weźmiesz schab i pokroisz go w niezbyt grube plastry, również powstaną kotlety schabowe. Możesz je co prawda lekko rozpłaszczyć płaską stroną tłuczka, między dwoma deskami kuchennymi lub przy pomocy plastikowej butelki napełnionej wodą. Jednak tak naprawdę nie jest to konieczne. Kotlety i tak mają szansę wyjść kruche i soczyste. Trzeba je tylko odpowiednio przyprawić i przyrządzić na patelni.

Jak zrobić kotlety schabowe bez panierki?

Kotlety schabowe bez panierki są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych schaboszczaków. Robi się je szybciej, bo nie wymagają rozbijania. Są też mniej kaloryczne, bo nie ma na nich panierki, która chłonie tłuszcz.

Przepis: Kotlety schabowe bez panierki

Plastry schabu smażone na patelni z czosnkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g schabu
  • 3 łyżki oleju
  • czosnek granulowany
  • papryka wędzona
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie schabuSchab oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój go w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy możesz lekko spłaszczyć płaską stroną kuchennego tłuczka. Mięso oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką.
  2. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Kładź plastry mięsa i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będą rumiane. Dodaj na patelnię obrane i przekrojone ząbki czosnku, chwilę je przesmaż. Patelnię przykryj i duś kotlety jeszcze ok. 10 minut. W połowie czasu obróć je na drugą stronę.

Na czym smażyć kotlety schabowe?

Wybór tłuszczu na kotlety ze schabu budzi sporo emocji. Wiele gospodyń uważa, że bezkonkurencyjny jest smalec. Mówi się, że wydobywa on doskonale smak tego mięsa. Ostatnio popularnym wyborem jest masło klarowane. Schabowe przygotowane na tym tłuszczu zaskakują pełnią smaku. Do smażenia schabu dobrze nada się również olej rzepakowy. Zdaniem kulinarnych ekspertów, kotletów ze schabu nie powinniśmy przede wszystkim smażyć na zwykłym maśle oraz olejach tłoczonych na zimno.

Czytaj też:
W moim domu na topie są teraz kotlety słoneczne. Robię je w mig, a rozpływają się w ustach
Czytaj też:
To najlepsza wersja mielonych, jaką jadłam. Są pełne smaku dzięki aromatycznym plasterkom

Źródło: smaki.pl