Najprostszy przepis na spaghetti wymyślili oczywiście Włosi. Ten makaron przygotujesz w mniej więcej kwadrans, a potrzebować będziesz tylko dwóch dodatków. Potrawa nazywa się spaghetti aglio e olio, czyli spaghetti z czosnkiem i olejem i już sama nazwa wskazuje, czego będziemy potrzebować. U mnie co prawda w ruch poszła oliwa z oliwek, która ma więcej aromatu, ale wciąż pozostałam przy tłuszczu roślinnym i zrobiłam lekkie danie. Całej rodzinie smakowało.
Jak zrobić ekspresowe spaghetti z dwoma dodatkami?
Do makaronu spaghetti możesz dodać wiele pyszności. Jednak to w prostocie tkwi siła. Weź zatem dobrej jakości oliwę z oliwek oraz ząbki czosnku i śmiało połącz je z ugotowaną al dente pastą. Zaraz podpowiem ci, jak i zrobisz tak pyszne danie, że nikt mu się nie oprze.
Przepis: Makaron spaghetti z czosnkiem i oliwą z oliwek
Najprostszy przepis na spaghetti, jaki kiedykolwiek wymyślono.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 299 w każdej porcji
Składniki
- 320 g suchego makaronu spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- 65 ml oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMakaron spaghetti ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź. Czosnek obierz. Pokrój w cienkie plasterki lub posiekaj.
- Gotowanie spaghetti aglio e olioNa patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć rozdrobniony czosnek i smaż dosłownie chwilę na niezbyt mocnym ogniu – nie może się spalić, bo będzie gorzki. Gdy zacznie pachnieć, zdejmij z kuchenki. Wrzuć makaron i wymieszaj z „sosem”. Dopraw pieprzem.
Jak podać spaghetti aglio e olio?
Potrawa musi być jedzona na ciepło. Inaczej moim zdaniem nie będzie smaczna. Można ją delikatnie urozmaicić poprzez posypanie posiekaną natką pietruszki czy startym parmezanem, ale Włosi nic więcej już nie dodają. Może się to wydawać dziwne, ale zapewniam, że przy wysokiej jakości składników danie się „obroni”.
Możliwe modyfikacje przepisu na spaghetti
Makaron spaghetti z dwoma składnikami czasem jest wzbogacany o trzeci – ostrą papryczkę. Zwykle jest to chili, które dodaje się na patelnię wraz z czosnkiem. Ostrzegam jednak, że to wariant dla osób lubiących już nieco ostrzejsze potrawy. Osobiście czasami go unikam, na przykład ze względu na dzieci, którym dań zbyt pikantnych staram się nie serwować.
Ciekawe urozmaicenie podstawowego przepisu na spaghetti aglio e olio to użycie oliwy smakowej. Możesz postawić na czosnkową – by wzmocnić jego smak lub umożliwić sobie pominięcie produktu – ziołową albo ostrzejszą ze wspomnianymi już papryczkami. Decyzja należy do ciebie.
Czytaj też:
Ten makaron z sosem z 2 składników robię w kilkanaście minut. Przepis idealny na pyszny, ekspresowy obiadCzytaj też:
Spaghetti z pieczoną dynią wygrywa u mnie z innymi daniami z makaronu. Spróbuj, a oszalejesz na jego punkcie