Pierś z kurczaka piekę z dwoma składnikami. Mięso jest soczyste i zajada się nim cała rodzina

Pierś z kurczaka piekę z dwoma składnikami. Mięso jest soczyste i zajada się nim cała rodzina

Dodano: 
Pierś z kurczaka z pomidorami i fetą
Pierś z kurczaka z pomidorami i fetą Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Jeśli tak, jak ja jesteście wielbicielami piersi z kurczaka, mam dla was świetny pomysł na obiad. Będzie to danie, które tak naprawdę robi się samo. Obkładam tylko mięso dwoma składnikami i wstawiam do piekarnika.

Pierś z kurczaka to jedno z moich ulubionych mięs. Cenię je za to, że jest delikatne, chude i można je przygotować na wiele sposobów. Na dodatek jest tanie i lubi je też moja rodzina. Dziś powiem wam, jak ostatnio przyrządziłam filet z piersi kurczaka. Obłożyłam go tylko dwoma składnikami i upiekłam. W ten sposób powstało pyszne danie obiadowe.

Czy trzeba marynować pierś z kurczaka przed pieczeniem?

Wszyscy mówią, że mięso powinno się zamarynować przed pieczeniem. Dzięki temu zyskuje na smaku i aromacie i szybciej mięknie w czasie pieczenia. Muszę jednak przyznać, że filet z piersi kurczaka, jak dla mnie jest wyjątkowym mięsem. Wychodzi bowiem smaczny, nawet wtedy, gdy mięso nie leżakuje w marynacie. Co najwyżej odstawiam je na 15-30 minut po przyprawieniu, bo tyle czasu zajmuje mi np. przygotowanie dodatków czy innych składników obiadu. Jeśli więc macie zapas czasowy, możecie przyprawić pierś z kurczaka i wstawić do lodówki na 2 czy więcej godzin. Gdy jednak bardzo wam się spieszy, możecie pominąć etap oczekiwania.

Jak przygotować pierś z kurczaka z fetą i pomidorami?

Przygotowania piersi z kurczaka z fetą i pomidorami zajmuje dosłownie chwilę. Mięso wystarczy przyprawić, ułożyć w naczyniu do zapiekania na warstwie pomidorów, przykryć pomidorami i fetą i wstawić do piekarnika. Prawda, że proste?

Przepis: Pierś z kurczaka pieczona z pomidorami i fetą

Pierś z kurczaka zapiekana pod pierzynką z pomidorów i sera feta

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 pomidorów
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je zmiażdżonym czosnkiem, odrobiną soli (pamiętaj o tym, że ser feta jest bardzo słony), pieprzem i papryką, posmaruj olejem. Odstaw na 15-30 minut.
  2. Krojenie dodatkówPomidory umyj, pokrój w grubsze plastry lub w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Ser feta pokrój w kostkę lub pokrusz.
  3. Pieczenie mięsaNaczynie do zapiekania posmaruj olejem, umieść w nim połowę pomidorów. Ułóż na nich piersi z kurczaka, posyp pomidorami i fetą. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czym można zastąpić ser feta?

Pierś z kurczaka upiekłam pod pierzynką z pomidorów i sera feta, dzięki czemu danie było niezwykle wyraziste w smaku i bardzo soczyste. Jeśli jednak dla kogoś ser feta jest za słony, może go zastąpić innym serem. Tu doskonale sprawdzi się delikatna w smaku, biała mozzarella. Można też sięgnąć po ser z niebieską pleśnią, który również ma wyrazisty smak, ale nie jest aż tak słony.

Czytaj też:
Piersi z kurczaka robię z tym zdrowym dodatkiem. Mój przepis z boczniakami zachwyca wszystkich
Czytaj też:
Biorę pierś z kurczaka, cukinię i smakowitą kiszonkę. Obiad dla całej rodziny robię w kilka chwil