Naleśniki to baza wielu smacznych dań na śniadanie, obiad i kolację. Moja rodzina uwielbia naleśniki z mięsem drobiowym i żółtym serem, które podaję z aromatycznym sosem pomidorowym oraz parmezanem. Połączenie delikatnego ciasta naleśnikowego z pikantnym farszem mięsnym, ciągnącym się serem oraz lekkim sosem sprawia, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale także bardzo sycąca.
Jak zrobić pyszne naleśniki z mięsem?
Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie ciasta naleśnikowego na bazie mleka, wody gazowanej, jajek i mąki pszennej. Możesz skorzystać z mojego przepisu na elastyczne naleśniki lub zrobić placki ze swojego ulubionego przepisu. Ze smakiem farszu i dodatków świetnie komponują się nie tylko naleśniki z białej mąki pszennej, ale także mąki pełnoziarnistej.
Wskazówka: jeżeli nie masz czasu na smażenie naleśników, to możesz użyć pszennej lub pełnoziarnistej tortilli.
Farsz możesz przygotować z pokrojonego w kostkę, siekanego lub zmielonego drobiu (polecam zmielić mięso maszynką z sitkiem o dużych oczkach). Idealnie na farsz nadaje się nie tylko filet z kurczaka, ale także filet z indyka oraz oddzielone od kości mięso z udek. Użycie mięsa mielonego lub siekanego pozwala przygotować farsz w nieco krótszym czasie. Jeżeli chcesz użyć pokrojonego w kostkę mięsa z udek, to musisz nieco wydłużyć czas smażenia. Do farszu najlepiej dodać ser typu gouda, ser morski lub cheddar.
Przepis podstawowy możesz modyfikować, dodając do farszu warzywa np. paprykę, kukurydzę oraz pora, a także ulubione zioła i przyprawy.
Składniki ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij mleko i jajka z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy.
Przepis: Naleśniki z mięsem
Sycące naleśniki z farszem drobiowym.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 2067 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól
Na farsz:
- 500 g filetu z kurczaka
- 150 g żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Na sos:
- 350 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oleju do smażenia lub klarowanego masła
- sól i pieprz
Do posypania dania:
- 150 g parmezanu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoW wysokim naczyniu wymieszaj mleko z wodą i jajkami. Możesz wymieszać mokre składniki rózgą kuchenną lub mikserem. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i mieszaj/miksuj do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Przygotowanie farszuMięso drobiowe oczyść z błon i chrząstek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso na małe kawałki i przełóż do miski. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Do mięsa dodaj słodką i ostrą paprykę, oregano, łyżkę oleju i wymieszaj. Rozgrzej patelnię i smaż na niej mięso przez 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając – mięso powinno zacząć się rumienić. Następnie dodaj pozostały olej i cebulę oraz smaż 5 minut, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty, często mieszając. Sprawdź, czy mięso jest miękkie – jeżeli pokroisz je na małe kawałki, to powinno być już wypieczone w środku. Jeżeli mięso wymaga dłuższej obróbki termicznej, to możesz podlać je odrobiną wody, poddusić, a następnie odparować nadmiar płynu na większym ogniu. Gotowy farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie zetrzyj na tarce o dużych oczkach ser do farszu, a na małych oczkach parmezan do posypania potrawy.
- Przygotowanie sosuCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając. Wlej na patelnię passatę i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj 5 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, a następnie zmniejsz moc palnika, dodaj bazylię oraz oregano i przykryj sos pokrywką. Gotuj 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Wskazówka: jeżeli sos jest bardzo rzadki, to gotuj go nieco dłużej bez przykrycia, żeby nadmiar płynu odparował. Gdy sos zgęstnieje, możesz go zmiksować lub przetrzeć przez sitko o małych oczkach, dzięki czemu będzie miał idealnie gładką konsystencję. Gotowy sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię z cienkim dnem i posmaruj ją niewielką ilością oleju. Na rozgrzany tłuszcz wlej porcję ciasta i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Gdy spód placka będzie rumiany, przewróć go na drugą stronę. Usmażone naleśniki odkładaj na deskę do krojenia lub odwrócony do góry dnem talerz.
- Zawijanie naleśnikówPodgrzej farsz. Ciepłe mięso wykładaj na środek naleśników i posyp startym serem. Złóż naleśniki w kopertę lub zawiń w rulon.
- Smażenie/pieczenie naleśnikówGotowe naleśniki z mięsem obsmaż na delikatnie natłuszczonej patelni lub wstaw na 15 minut do gorącego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).
Jak podawać naleśniki z mięsem?
Gorące naleśniki z mięsem polej sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem. Możesz udekorować potrawę świeżymi ziołami np. natką pietruszki lub bazylią.
Czytaj też:
Naleśniki węgierskie zachwycają mięsnym nadzieniem. Są idealne na obiadCzytaj też:
To dlatego naleśniki mojej babci zawsze były miękkie i puszyste. Różnicę robił lubiany nabiał