Naleśniki wypełniam mięsem i serem oraz podaję z pysznymi dodatkami. Sprawdzony pomysł na obiad lub kolację

Naleśniki wypełniam mięsem i serem oraz podaję z pysznymi dodatkami. Sprawdzony pomysł na obiad lub kolację

Dodano: 
Naleśniki z mięsem
Naleśniki z mięsem Źródło: Shutterstock / flanovais
Naleśniki z mięsem kojarzysz przede wszystkim z tradycyjnymi krokietami? Dziś mam dla Ciebie przepis na proste w przygotowaniu naleśniki z mięsem drobiowym oraz dodatkami, dzięki którym potrawa zyskuje wyjątkowy smak.

Naleśniki to baza wielu smacznych dań na śniadanie, obiad i kolację. Moja rodzina uwielbia naleśniki z mięsem drobiowym i żółtym serem, które podaję z aromatycznym sosem pomidorowym oraz parmezanem. Połączenie delikatnego ciasta naleśnikowego z pikantnym farszem mięsnym, ciągnącym się serem oraz lekkim sosem sprawia, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale także bardzo sycąca.

Jak zrobić pyszne naleśniki z mięsem?

Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie ciasta naleśnikowego na bazie mleka, wody gazowanej, jajek i mąki pszennej. Możesz skorzystać z mojego przepisu na elastyczne naleśniki lub zrobić placki ze swojego ulubionego przepisu. Ze smakiem farszu i dodatków świetnie komponują się nie tylko naleśniki z białej mąki pszennej, ale także mąki pełnoziarnistej.

Wskazówka: jeżeli nie masz czasu na smażenie naleśników, to możesz użyć pszennej lub pełnoziarnistej tortilli.

Farsz możesz przygotować z pokrojonego w kostkę, siekanego lub zmielonego drobiu (polecam zmielić mięso maszynką z sitkiem o dużych oczkach). Idealnie na farsz nadaje się nie tylko filet z kurczaka, ale także filet z indyka oraz oddzielone od kości mięso z udek. Użycie mięsa mielonego lub siekanego pozwala przygotować farsz w nieco krótszym czasie. Jeżeli chcesz użyć pokrojonego w kostkę mięsa z udek, to musisz nieco wydłużyć czas smażenia. Do farszu najlepiej dodać ser typu gouda, ser morski lub cheddar.

Przepis podstawowy możesz modyfikować, dodając do farszu warzywa np. paprykę, kukurydzę oraz pora, a także ulubione zioła i przyprawy.

Składniki ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij mleko i jajka z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy.

Przepis: Naleśniki z mięsem

Sycące naleśniki z farszem drobiowym.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
2067 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól

Na farsz:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 150 g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oleju do smażenia lub klarowanego masła
  • sól i pieprz

Do posypania dania:

  • 150 g parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta naleśnikowegoW wysokim naczyniu wymieszaj mleko z wodą i jajkami. Możesz wymieszać mokre składniki rózgą kuchenną lub mikserem. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i mieszaj/miksuj do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Przygotowanie farszuMięso drobiowe oczyść z błon i chrząstek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso na małe kawałki i przełóż do miski. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Do mięsa dodaj słodką i ostrą paprykę, oregano, łyżkę oleju i wymieszaj. Rozgrzej patelnię i smaż na niej mięso przez 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając – mięso powinno zacząć się rumienić. Następnie dodaj pozostały olej i cebulę oraz smaż 5 minut, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty, często mieszając. Sprawdź, czy mięso jest miękkie – jeżeli pokroisz je na małe kawałki, to powinno być już wypieczone w środku. Jeżeli mięso wymaga dłuższej obróbki termicznej, to możesz podlać je odrobiną wody, poddusić, a następnie odparować nadmiar płynu na większym ogniu. Gotowy farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie zetrzyj na tarce o dużych oczkach ser do farszu, a na małych oczkach parmezan do posypania potrawy.
  3. Przygotowanie sosuCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając. Wlej na patelnię passatę i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj 5 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, a następnie zmniejsz moc palnika, dodaj bazylię oraz oregano i przykryj sos pokrywką. Gotuj 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Wskazówka: jeżeli sos jest bardzo rzadki, to gotuj go nieco dłużej bez przykrycia, żeby nadmiar płynu odparował. Gdy sos zgęstnieje, możesz go zmiksować lub przetrzeć przez sitko o małych oczkach, dzięki czemu będzie miał idealnie gładką konsystencję. Gotowy sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię z cienkim dnem i posmaruj ją niewielką ilością oleju. Na rozgrzany tłuszcz wlej porcję ciasta i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Gdy spód placka będzie rumiany, przewróć go na drugą stronę. Usmażone naleśniki odkładaj na deskę do krojenia lub odwrócony do góry dnem talerz.
  5. Zawijanie naleśnikówPodgrzej farsz. Ciepłe mięso wykładaj na środek naleśników i posyp startym serem. Złóż naleśniki w kopertę lub zawiń w rulon.
  6. Smażenie/pieczenie naleśnikówGotowe naleśniki z mięsem obsmaż na delikatnie natłuszczonej patelni lub wstaw na 15 minut do gorącego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).

Jak podawać naleśniki z mięsem?

Gorące naleśniki z mięsem polej sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem. Możesz udekorować potrawę świeżymi ziołami np. natką pietruszki lub bazylią.

Czytaj też:
Naleśniki węgierskie zachwycają mięsnym nadzieniem. Są idealne na obiad
Czytaj też:
To dlatego naleśniki mojej babci zawsze były miękkie i puszyste. Różnicę robił lubiany nabiał

Źródło: smaki.pl