Z mięsa mielonego nie robię już kotletów. Ta zapiekanka bije je na głowę smakiem i lekkością

Z mięsa mielonego nie robię już kotletów. Ta zapiekanka bije je na głowę smakiem i lekkością

Dodano: 
Zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa
Zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa Źródło: Shutterstock / Julie208
Mięso mielone kupujemy zwykle z myślą o kotletach. Ja jednak jakiś czas temu zrezygnowałam z ich przyrządzania, bo są kaloryczne i ciężkostrawne. Wolę w to miejsce zrobić pyszną i sycącą zapiekankę.

Możliwości mielonego mięsa nie kończą się na kotletach. Można z niego przygotować mnóstwo innych, smacznych i o wiele zdrowszych potraw. Ja na przykład lubię z tego mięsa robić zapiekanki. Są lżejsze dla żołądka, nie ma przy nich dużo pracy, a ich smak jest nieporównywalnie lepszy od kotletów. Dziś pokażę wam, jak zrobić zapiekankę z mielonego mięsa i bakłażana. Wychodzi przepyszna.

Jak przygotować bakłażan do zapiekanki?

Bakłażan do zapiekanki należy umyć i pokroić wzdłuż w plastry lub krążki o grubości ok. 1 cm. Warto je oprószyć solą i odstawić na 10-15 minut. W tym czasie z warzywa wyjdzie płyn z goryczką, który należy spłukać. Osuszone papierowym ręcznikiem plastry bakłażana pozostaje już tylko zrumienić. Można to zrobić na patelni zwykłej lub grillowej. Ja zazwyczaj używam do tego celu opiekacza do kanapek, który błyskawicznie zmiękcza i przyrumienia plastry bakłażana.

Jak zrobić zapiekankę z mięsa mielonego i bakłażana?

Pierwszymi krokami przy przygotowaniu zapiekanki z mięsa mielonego i bakłażana są podsmażenie mięsa i zrumienienie warzywa. Dzięki temu składniki nabiorą wyrazistego smaku i można je będzie krócej zapiekać.

Przepis: Zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażana

Mielone mięso z dodatkiem pomidorów przekładane plastrami bakłażana i zapiekane pod serową pierzynką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 500 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory lub puszka pomidorów krojonych
  • oregano
  • bazylia
  • cynamon
  • sól, pieprz
  • 100 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bakłażanówBakłażany umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w grubsze plastry. Oprósz je solą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie plastry bakłażana opłucz, osusz. Zrumień je z dwóch stron na patelni z odrobiną soli.
  2. Podsmażanie mięsaCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na patelni z olejem. Dodaj mielone mięso, przesmaż je często mieszając. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Do mięsa dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy. Całość duś na niedużym ogniu ok. 20 minut, aż odparuje nadmiar wody.
  3. Wykańczanie zapiekankiNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Jego dno wyłóż plastrami bakłażana, przykryj połową mielonego mięsa, warstwą plastrów bakłażana i znów mięsem. Na wierzchu ułóż plastry bakłażana, polej je rzadkim płynem, który został ze smażonego mięsa. Posyp startym serem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Najlepsze sosy do zapiekanek

Najszybszą wersję zapiekanki z mielonego mięsa i bakłażana robię bez dodatku sosu. Jeśli jednak macie czas na jego przyrządzenie, warto się skusić. Sos zwiększa bowiem soczystość i pożywność dania. Do wyboru macie trzy podstawowe sosy. Ten najbardziej uniwersalny to sos beszamelowy, który pasuje do zapiekanek mięsnych, rybnych i warzywnych. Możecie też wykorzystać sos pomidorowy. Jego wyraźny, kwaskowy smak doskonale zaostrzy smak potrawy. Dobrym rozwiązaniem jest też zalanie składników sosem śmietanowo-jajecznym. Warto doprawić go czosnkiem, musztardą czy świeżymi ziołami.

Czytaj też:
Tę zapiekankę z cukinii pierwszy raz jadłam na Sycylii. Od razu zakochałam się w tej potrawie
Czytaj też:
Na piątkowy obiad często serwuję zapiekanki. Tym razem zrobię pyszne danie z rybą i ziołami

Źródło: smaki.pl