Na piątkowy obiad często serwuję zapiekanki. Tym razem zrobię pyszne danie z rybą i ziołami

Na piątkowy obiad często serwuję zapiekanki. Tym razem zrobię pyszne danie z rybą i ziołami

Dodano: 
Zapiekanka rybna
Zapiekanka rybna Źródło: Kaboompics
Zapiekanka rybna to świetny pomysł na lekki, choć pożywny obiad. Jest prosta w przygotowaniu, a w czasie pieczenia nie trzeba jej pilnować, tak jak smażonej ryby. To smaczne danie pokocha cała rodzina.

Jeśli planujesz na obiad rybę, zrób z niej prostą zapiekankę. Mało przy niej pracy, a efekt wprost zachwyca smakiem i apetycznym wyglądem. Ryba wychodzi soczysta i delikatna, jest też lekkostrawna. Taki posiłek doskonale sprawdzi się w nawet w ciepłe dni.

Jaka ryba najlepsza jest na zapiekankę?

Zapiekać można w zasadzie wszystkie ryby, zarówno te chudsze, jak i o większej zawartości tłuszczu. Może to więc być np.: pstrąg, dorsz, łosoś, mintaj czy morszczuk. Do zapiekania najlepiej przeznaczyć filety. Tę postać ryby zjada się z największą przyjemnością, bo nie trzeba z niej co chwilę wyjmować ości. A ja nawet kupując filety, zawsze sprawdzam, czy nie pozostały w nich jeszcze jakieś ości. Jeśli są, wyjmuję je z mięsa przy pomocy pęsety.

Jak zrobić rybną zapiekankę z ziołami i cytryną?

Zapiekanka rybna z ziołami i cytryną to najlepsze połączenie, jakie można sobie wymyślić, jeśli chodzi o rybę. Dodatki te wzmacniają smak i aromat ryby, a cytryna dodatkowo jest w stanie zneutralizować zapach mułu. Zapiekankę rybną szybko się nastawia i równie szybko się ją piecze. Mięso ryby jest bowiem na tyle delikatne, że wystarczy mu zwykle 20 minut pieczenia.

Przepis: Zapiekanka rybna z ziołami i cytryną

Filety rybne zapiekane w śmietanie z dodatkiem ziół i cytryny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g fileta z ryby
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 1 mała ostra papryczka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Doprawianie rybyPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Filety opłucz, osusz, podziel na porcje. Skrop je sokiem z 1/2 cytryny, oprósz solą i pieprzem. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
  2. Nastawianie zapiekankiŚmietankę wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, musztardą i tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem, polej nią filety. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół plasterki cytryny, posyp krążkami chili. Piecz ok. 20 minut.

Z czym podać rybną zapiekankę?

Zapiekanka rybna moim zdaniem najlepiej smakuje podana z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami. Oczywiście można ją też serwować z gotowanymi ziemniakami lub frytkami. Jako witaminowy dodatek, warto do niej podać delikatną surówkę lub sałatę z jogurtem albo ze śmietaną. Dobrze będą też do niej pasować gotowane lub pieczone warzywa. Można je upiec jednocześnie w piekarniku, układając w oddzielnym naczyniu np. marchewkę, paprykę, pomidory.

Czytaj też:
Mam prosty patent na smażoną rybę. Wychodzi chrupiąca z wierzchu i soczysta w środku
Czytaj też:
Tymi rybami Polacy się zajadają, ale taką wersję jadłam pierwszy raz na weselu. Przepis jest prosty

Źródło: smaki.pl