Dwa tanie składniki zamykam w worku i wkładam do piekarnika. Ten prosty obiad robi się sam

Dwa tanie składniki zamykam w worku i wkładam do piekarnika. Ten prosty obiad robi się sam

Dodano: 
Pałki z kurczaka z ziemniakami
Pałki z kurczaka z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Tagwaran
To mój patent na tani i pyszny obiad, który praktycznie robi się sam. Pieczone pałki z kurczaka w duecie z ziemniakami to potrawa, która nie wymaga wiele pracy, a zachwyca bogatym smakiem. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne danie z piekarnika.

Pałki z kurczaka to tani produkt, z którego przygotujesz wiele pysznych dań. W połączeniu z młodymi lub zeszłorocznymi ziemniakami oraz kilkoma innymi dodatkami m.in. niewielką ilością tłuszczu i przypraw, zastąpią dwudaniowy obiad, gwarantując wyjątkowe doznania smakowe. Kocham ten przepis za to, że łatwo mogę go modyfikować. Czasami w rękawie do pieczenia lądują też inne warzywa np. marchewka, cebula, seler naciowy lub papryka. Natomiast pałki zamieniam na udka, ćwiartki lub piersi z kurczaka.

Rada: jeżeli nie chcesz piec potrawy w rękawie foliowym, to składniki przygotowane zgodnie z poniższym przepisem przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanki z pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Żeby ziemniaki i mięso przypiekły się z wierzchu, zdejmij pokrywę po 40 minutach pieczenia i zapiekaj jeszcze 30 minut.

Jak zrobić pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami?

Żeby zrobić ten prosty obiad, potrzebujesz naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia oraz miskę, w której przygotujesz oliwę z przyprawami do obtoczenia mięsa i ziemniaków. Możesz pominąć obtaczanie mięsa i ziemniaków w oliwie z przyprawami i dodać nadające smak składniki do rękawa foliowego, a następnie wymieszać. Ja do marynaty dodaję 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Możesz zmniejszyć ilość soli, dodając więcej ziół i innych przypraw. Nie martw się, że składniki będą mało słone – możesz zawsze doprawić potrawę do smaku na talerzu. Jeśli chcesz dłużej marynować mięso i ziemniaki, to możesz pozostawić je w oliwie z przyprawami na 1-2 godziny, i dopiero wtedy przełożyć do rękawa foliowego.

Ważne: rękawy foliowe nie są odporne na działanie bardzo wysokiej temperatury. Jeżeli w celu zrumienienia składników włączysz funkcję termoobiegu/grilla bądź zechcesz szybko dopiec potrawę w rozciętej folii w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza (sprawdź na opakowaniu rękawa foliowego, w jakiej temperaturze może być bezpiecznie używany), to folia może zacząć się topić lub kruszyć na małe kawałeczki, które trafią do potrawy.

Jeżeli masz więcej czasu, to polecam obsmażyć obtoczone w tłuszczu i przyprawach ziemniaki oraz pałki kurczaka, a następnie przełożyć je do rękawa foliowego. Wcześniej obsmażone składniki mają bardziej intensywny smak i nieco krócej się pieką.

Przepis: Pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami

Ten prosty przepis na drób z ziemniakami możesz w prosty sposób modyfikować, dodając ulubione przyprawy lub dorzucając inne warzywa do ręka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 16 małych ziemniaków

Na marynatę do kurczaka:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZeszłoroczne ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Młode ziemniaki starannie wyszoruj miękką szczoteczką lub szorstką stroną gąbki kuchennej, usuwając nadmiar łuszczącej się skórki. Jeżeli nie przepadasz za smakiem młodych ziemniaków ze skórką, to możesz je obrać. Pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki. Małe ziemniaki wystarczy przekroić na pół. Jeżeli używasz większych ziemniaków, to pokrój je na ćwiartki. Pałki kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. MarynowanieWymieszaj oliwę z solą i przyprawami, a następnie dokładnie obtocz w niej mięso i ziemniaki.
  3. Przygotowanie do pieczeniaWypełnij rękaw foliowy ziemniakami i mięsem i zamknij folię, korzystając z dołączonych do niej klipsów lub zwiąż sznurkiem kuchennym. Ułóż rękaw foliowy w naczyniu żaroodpornym. Wskazówka: warto nakłuć rękaw foliowy w kilku miejscach szpilką (dziurki powinny być bardzo małe), co zapobiega nadmiernemu nagromadzeniu się pary wodnej i pęknięciu folii w czasie pieczenia.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ustaw naczynie z rękawem foliowym na środkowym poziomie, co zapobiegnie dotknięciu wypełnionej parą wodną folii do górnych grzałek piekarnika. Piecz potrawę przez 40 minut, a następnie rozetnij i rozchyl folię, żeby ziemniaki i mięso ładnie się przypiekły. Możesz również wyjąć folię z piekarnika, wykładając jej zawartość do naczynia żaroodpornego. Dopiekaj potrawę przez około 30 minut, sprawdzając, czy mięso i ziemniaki są miękkie. Czas pieczenia zależy m.in. od wielkości pałek kurczaka oraz gatunku ziemniaków.

Jak podawać pieczone pałki z kurczaka?

Pałki z kurczaka upieczone razem z ziemniakami podawaj z ulubionymi dodatkami. W czasie, gdy danie robi się w piekarniku, możesz przygotować nawet najbardziej wymyślną sałatką lub surówkę. Moim zdaniem do takiego obiadu w sezonie letnim idealna będzie surówka z pomidorów, ogórka i czerwonej cebuli. W chłodniejsze miesiące warto sięgać po przepisy z kiszonkami. Polecam przepis koleżanki na surówkę z kiszonej kapusty, którą zrobisz w 5 minut.

Czytaj też:
Latem nie tracę czasu na długie gotowanie. Patent na ten szybki obiad podpatrzyłam u koleżanki
Czytaj też:
Pierś z kurczaka zawijam z marchewką w plastry cukinii. Ten prosty obiad zawsze znika błyskawicznie