Te puszyste placki zrobisz raz-dwa. Smakują wszystkim, a ich sekretem jest jeden dodatek

Te puszyste placki zrobisz raz-dwa. Smakują wszystkim, a ich sekretem jest jeden dodatek

Dodano: 
Placuszki ziołowe
Placuszki ziołowe Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Placuszki ziołowe, inaczej ziołowe pankejki, to prosty pomysł na obiad lub kolację ze zdrowymi dodatkami. Wyjątkowego smaku dodają im nie tylko aromatyczne zioła, ale również żółty ser.

Te wytrawne placki smakują i dzieciom, i dorosłym. Są miękkie, puszyste, a żółty ser to ich sekretny składnik. Ziołowe placuszki mają jeszcze jedną zaletę: robi się je bardzo szybko. Ich przygotowanie razem ze smażeniem nie powinno ci zająć więcej niż 25 minut.

Pankejki ziołowe możesz zabrać ze sobą do pracy albo na piknik za miastem. Spakuj placki w pojemnik i weź do nich dowolny sos, domowy albo kupny. Może to być także majonez albo keczup. Jeśli zostaną ci placki, możesz je odsmażyć. Takie placki można też pokroić w plastry i dodać zamiast makaronu do rosołu i innych zup.

Jak zrobić placuszki ziołowe?

Placuszki z ziołami to po prostu wytrawne pankejki. Dodatek sody i jogurtu (może to być również kwaśna śmietana lub maślanka) sprawia, że ładnie wyrastają. Do placków można dodać dowolny żółty ser, ale jeśli masz taką możliwość, wybierz cheddar, który idealnie nadaje się do tego typu dań.

Przepis: Placuszki ziołowe

Puszyste placki z dodatkiem ziół i sera.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
703 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 3 gałązki bazylii
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta na placuszkiJajko wymieszaj z mlekiem, dodaj sól, mąkę, sodę i wymieszaj wszystko. Posiekaj bazylię i szczypiorek, czosnek przeciśnij przez praskę – dodaj do ciasta razem z serem i wymieszaj.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj na patelnię porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron.

Placuszki ziołowe możesz podać zarówno na obiad, jak i na kolację.

Z czym można podawać placuszki ziołowe?

Można je zaserwować z dowolnym sosem jogurtowym: np. czosnkowym albo koperkowym. Takie placki można też podać z sosami mięsnymi lub warzywnymi na ciepło. Do placków pasować też będą świeże sałatki z dodatkiem rukoli, pomidorków, ogórków, szpinaku i słonych serów. Gorące placki można dodatkowo posypać tartym serem.

Skład placuszków możesz zmieniać, w zależności od tego, jakie świeże zioła masz akurat pod ręką. Obok bazylii i czosnku może to być np. pietruszka, oregano, szałwia albo mięta. Do ciasta obok sera można dołożyć także inne dodatki: pokrojoną drobno szynkę, kolorową paprykę pokrojoną w kostkę, liście szpinaku (najlepiej baby), posiekane liście rzodkiewki, pokrojone drobno oliwki, suszone pomidory albo dorzucić garść czarnuszki.

Czytaj też:
Mieszam gęste ciasto i wsypuję łyżkę tych nasion. Pankejki wychodzą apetyczne i zdrowe jak nigdy
Czytaj też:
Wiosną robię racuchy z tym sezonowym przysmakiem. Wychodzą orzeźwiające i pyszne

Przepis: Pankejki z nasionami chia

Puszyste naleśniki z dodatkiem nasion chia

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka nasion chia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaWszystkie składniki z wyjątkiem masła i nasion chia umieść w misce i zmiksuj je na gładką masę. Dodaj masło i nasiona chia, wymieszaj i odstaw ciasto na 10-15 minut, by nasiona napęczniały.
  2. Smażenie pankejkówDobrze rozgrzej patelnię z antyprzywieralną (teflonową) powłoką. Możesz ją ewentualnie lekko posmarować olejem. Łyżką kładź porcje ciasta, tak by miały grubość ok. 1 cm. Gdy pankejki zrumienią się z jednej strony, obróć je na drugą i dosmaż. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło: smaki.pl