Ryba smażona w chrupiącym cieście naleśnikowym. Ten nadmorski przebój łatwo zrobisz w domu
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Ryba smażona w chrupiącym cieście naleśnikowym. Ten nadmorski przebój łatwo zrobisz w domu

Dodano: 
Smażona ryba
Smażona ryba Źródło:Shutterstock / Stepanek Photography
Pamiętasz smak ryby jedzonej w wakacje nad morzem? Najpierw zachwycasz się chrupiącą skórką, a potem soczystym wnętrzem. Właśnie taką rybkę proponujemy dziś przygotować. A jest to bardzo proste.

Ryby można przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadają się do pieczenia, jednak najczęściej je smażymy. Lubimy ryby smażone w tradycyjnej panierce składającej się z mąki, jajka i tartej bułki. Mniejsze rybki można smażyć po obtoczeniu w samej mące. Jednak doskonałym pomysłem na przygotowanie soczystych kąsków ryby, jest usmażenie jej w cieście naleśnikowym. Ciasto to szczelnie zamyka rybę, dzięki czemu zachowuje ona doskonałą soczystość. Jeśli jeszcze nie jedliście tak przygotowanej ryby, koniecznie musicie jej spróbować.

Jaką rybę można usmażyć w cieście naleśnikowym?

Do smażenia w cieście naleśnikowym najlepiej nadają się ryby morskie, np. dorsz, mintaj, morszczuk. Jednak dobrze też sprawdzi się pstrąg, sandacz czy szczupak. Przed smażeniem rybę należy wyfiletować i dokładnie oczyścić z ości. Nawet jeśli kupisz gotowy filet, sprawdź dłonią, czy nie ma w nim ości. Jeśli są ich pozostałości, usuń je za pomocą pęsety. Taką rybę będzie się jadło bez przeszkód i ze smakiem.

Jak przygotować rybę w cieście naleśnikowym?

W przygotowaniu tej potrawy ważne jest dokładne osuszenie ryby, odpowiednio gęste ciasto i smażenie na sporej ilości tłuszczu. To zapewni dobrze przylegającą, chrupiącą skórkę.

Przepis: Ryba w cieście naleśnikowym

Ryba smażona w chrupiącym cieście naleśnikowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g filetów rybnych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1/2-3/4 szklanki mleka lub jasnego piwa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ryby i ciastaFilety opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Z mąki, jajka, mleka lub piwa oraz soku z cytryny i szczypty soli przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut.
  2. Smażenie rybyNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kawałki ryby zanurzaj w cieście naleśnikowym i od razu kładź na gorący tłuszcz. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż ciasto zrobi się rumiane. Rybę zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Z czym podać rybę smażoną w cieście naleśnikowym?

Ryba smażona w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje z frytkami lub opiekanymi ziemniakami. Można ją też podać z ryżem lub pieczywem. Do tego obowiązkowy jest sos, np. czosnkowy, pomidorowy, paprykowy i duża porcja surówki. Najlepiej będzie pasować surówka z kapusty białej lub kiszonej, a także marchewkowa z chrzanem.

Czytaj też:
Lekkie kotlety rybne z piekarnika. Idealne danie na piątek zrobisz z każdej ryby
Czytaj też:
Zalewam filety wybornym płynem i wstawiam do pieca. To najlepsze danie rybne, jakie jadłam

Źródło: smaki.pl