Zaskocz rodzinę nową wersją pomidorowej. Potrzebujesz tylko jeden produkt

Zaskocz rodzinę nową wersją pomidorowej. Potrzebujesz tylko jeden produkt

Dodano: 
Zupa pomidorowa z kukurydzą
Zupa pomidorowa z kukurydzą Źródło:Shutterstock / Ildi Papp
Masz ochotę na to, aby odmienić nudną pomidorową? Wystarczy jeden dodatek, a otrzymasz zaskakujący smakiem, pożywny krem.

Masz garnek pomidorowej, a twoja rodzina kręci nosem, że znowu pomidorowa? Zaskocz ich i podaj tradycyjną zupę w odmienionej wersji. Bez makaronu, bez ryżu, za do z jednym dodatkiem, który sprawi, że zyska zupełnie nowy smak. To zupa pomidorowa z kukurydzą.

Jak zrobić pomidorową z kukurydzą?

Nie ma nic prostszego: wystarczy wrzucić do pomidorówki puszkę kukurydzy i zmiksować. Możesz tu także wykorzystać gotowaną lub pieczoną kukurydzę: wtedy po prostu zeskrob nożem ziarenka i zmiksuj wszystko z zupą. Jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze więcej kukurydzy, niż w naszym przepisie. Pomidorowa z kukurydzą jest gęsta i kremowa, dlatego nie podawaj jej z makaronem czy ryżem. Świetnie będą do niej pasowały grzanki, groszek ptysiowy, można ją udekorować całymi ziarenkami kukurydzy z puszki, albo skorzystać z naszej inspiracji i podać zupę posypaną prażoną kukurydzą (popcorn w zupie to gwarantowany zachwyt dzieci).

Dodatek kukurydzy będzie pasował do każdej wersji pomidorówki. Może to być pomidorowa ze świeżych pomidorów, z przecieru albo z pomidorów z puszki. Możesz wykorzystać tutaj naszą propozycję: przepis na zupę pomidorową.

Przepis: Zupa pomidorowa z kukurydzą

Szybki pomysł na urozmaicenie tradycyjnej pomidorówki.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 litra zupy pomidorowej
  • 1 puszka kukurydzy

opcjonalnie:

  • 1 szklanka kukurydzy prażonej

Sposób przygotowania

  1. Robienie zupyZmiksuj zupę pomidorową z kukurydzą na gładki krem. Gotową zupę możesz posypać prażoną kukurydzą.

Jak odmienić smak pomidorowej?

Zupa pomidorowa z kukurydzą nie jest jedyną możliwością na to, aby odmienić smak zwykłej pomidorówki. Już sam dodatek ostrej papryczki sprawi, że zyska charakter i pazur. Do pomidorowej możesz także dodać:

  • masło orzechowe (nada głębokiego smaku i kremowości),
  • puree z dyni z dodatkiem chilli,
  • kukurydzę z puszki, fasolkę z puszki, świeżą paprykę, chilli, awokado oraz kolendrę i sok z limonki,
  • przesmażony na odrobinie oliwy tarty imbir oraz czosnek (ta wersja z dodatkiem kurkumy, chilli i czarnego pieprzu to prawdziwa pogromczyni infekcji).
  • pieczonego selera (zmiksuj pieczone selery z zupą).

Czytaj też:
Kolorowa zupa z czerwonej kapusty. Ten obłędny krem zrobisz w pół godziny
Czytaj też:
Karol Okrasa do kapuśniaku dorzuca zaskakujący składnik. Pasuje do tej zupy, jak ulał

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl