Masz garnek pomidorowej, a twoja rodzina kręci nosem, że znowu pomidorowa? Zaskocz ich i podaj tradycyjną zupę w odmienionej wersji. Bez makaronu, bez ryżu, za do z jednym dodatkiem, który sprawi, że zyska zupełnie nowy smak. To zupa pomidorowa z kukurydzą.
Jak zrobić pomidorową z kukurydzą?
Nie ma nic prostszego: wystarczy wrzucić do pomidorówki puszkę kukurydzy i zmiksować. Możesz tu także wykorzystać gotowaną lub pieczoną kukurydzę: wtedy po prostu zeskrob nożem ziarenka i zmiksuj wszystko z zupą. Jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze więcej kukurydzy, niż w naszym przepisie. Pomidorowa z kukurydzą jest gęsta i kremowa, dlatego nie podawaj jej z makaronem czy ryżem. Świetnie będą do niej pasowały grzanki, groszek ptysiowy, można ją udekorować całymi ziarenkami kukurydzy z puszki, albo skorzystać z naszej inspiracji i podać zupę posypaną prażoną kukurydzą (popcorn w zupie to gwarantowany zachwyt dzieci).
Dodatek kukurydzy będzie pasował do każdej wersji pomidorówki. Może to być pomidorowa ze świeżych pomidorów, z przecieru albo z pomidorów z puszki. Możesz wykorzystać tutaj naszą propozycję: przepis na zupę pomidorową.
Przepis: Zupa pomidorowa z kukurydzą
Szybki pomysł na urozmaicenie tradycyjnej pomidorówki.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 litra zupy pomidorowej
- 1 puszka kukurydzy
opcjonalnie:
- 1 szklanka kukurydzy prażonej
Sposób przygotowania
- Robienie zupyZmiksuj zupę pomidorową z kukurydzą na gładki krem. Gotową zupę możesz posypać prażoną kukurydzą.
Jak odmienić smak pomidorowej?
Zupa pomidorowa z kukurydzą nie jest jedyną możliwością na to, aby odmienić smak zwykłej pomidorówki. Już sam dodatek ostrej papryczki sprawi, że zyska charakter i pazur. Do pomidorowej możesz także dodać:
- masło orzechowe (nada głębokiego smaku i kremowości),
- puree z dyni z dodatkiem chilli,
- kukurydzę z puszki, fasolkę z puszki, świeżą paprykę, chilli, awokado oraz kolendrę i sok z limonki,
- przesmażony na odrobinie oliwy tarty imbir oraz czosnek (ta wersja z dodatkiem kurkumy, chilli i czarnego pieprzu to prawdziwa pogromczyni infekcji).
- pieczonego selera (zmiksuj pieczone selery z zupą).
Czytaj też:
Kolorowa zupa z czerwonej kapusty. Ten obłędny krem zrobisz w pół godzinyCzytaj też:
Karol Okrasa do kapuśniaku dorzuca zaskakujący składnik. Pasuje do tej zupy, jak ulał