Barszcz na naturalnym zakwasie z buraków to jedno z najlepszych dań na wigilijnym stole. Domowy zakwas nie ma sobie równych, bo masz pełną kontrolę nad jego składem. A do tego ogromną satysfakcję. Do świąt nie zostało już wiele czasu, ale jeszcze zdążysz nastawić taki zakwas. Jest też jeden dodatek, który całą fermentację nieco przyspieszy.
Jak zrobić zakwas na barszcz?
Przepis jest bardzo prosty, bo zakwas ma prosty skład. To przede wszystkim buraki, lekko osolona woda, czosnek i chrzan. Można do tego dorzucić przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie czy pieprz. Jeśli nastawiasz zakwas na ostatnią chwilę (czyli 5-6 dni przed Wigilią) wykorzystaj trik, który fermentację przyspiesza: to dodatek kromek, a najlepiej skórek razowego pieczywa. Jednak tu jest kluczowa jedna rzecz: musi to być dobry chleb na mące żytniej razowej typ 2000, bez żadnych ulepszaczy. Najlepiej też lekko podsuszyć skórkę takiego chleba, zanim włożysz ją do zakwasu. Lepiej nie dodawać chleba, jeśli nie masz odpowiedniego – może zepsuć zakwas.
Zakwas powinien się robić w temperaturze pokojowej (nie wstawiamy go do lodówki). Produkty powinny być przykryte płynem (można je docisnąć talerzykiem). Bardzo ważna jest higiena, bo to ogranicza możliwość pojawienia się pleśni na zakwasie: wyparz słoik lub naczynie kamionkowe, krój warzywa na czystej desce.
Zakwas powinien być gotowy, w zależności od warunków po 5-7 dniach. Po czym to poznać? Kończy się burzliwa fermentacja, a zakwas ma przyjemny zapach i intensywny, głęboki, przejrzysty kolor.
Przepis: Zakwas na barszcz
Sprawdzony przepis na zakwas z buraków.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 528
Składniki
- 1 kg buraków
- 200 g korzenia chrzanu
- 1 główka czosnku
- 3 łyżeczki soli
- 2 kromki suchego chleba razowego
- 3 litry przegotowanej letniej wody
opcjonalnie:
- 3 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz buraki i pokrój w plastry. Wrzuć do naczynia (kamionkowe lub szklane). Obierz chrzan i czosnek, dodaj do buraków. Możesz też dorzucić przyprawy.
- Nastawianie zakwasuZaje wszystko wodą z solą, ułóż na wierzchu kromki, dociśnij, przykryj naczynie, ale nie szczelnie. Odstaw na ok. tydzień.
Jak wykorzystać zakwas na barszcz?
Gotowy zakwas wystarczy odcedzić, przelać do słoika lub butelki i można go trzymać w lodówce. Jest nie tylko najlepszą bazą do tradycyjnego barszczu, ale też zdrowym napojem, po który warto sięgać dla wzmocnienia odporności.
Czytaj też:
Smażone uszka z grzybami to hit Wigilii. Każdy się dziwi, a potem prosi o przepisCzytaj też:
Babcia robiła najlepszy farsz do uszek. Można go wykorzystać także do pierogów i krokietów
