Babcia robiła najlepszy farsz do uszek. Można go wykorzystać także do pierogów i krokietów

Babcia robiła najlepszy farsz do uszek. Można go wykorzystać także do pierogów i krokietów

Dodano: 
Farsz do uszek
Farsz do uszek Źródło: Shutterstock / DyziO
To idealny grzybowy farsz do uszek wigilijnych. Mocno grzybowy, aromatyczny, wyrazisty w smaku. Przepis jest prosty.

Uszka z grzybami to klasyk polskiej Wigilii. Moja babcia zawsze robiła takiego farszu bardzo dużo – tu nie ma obawy, że coś się zmarnuje, bo ten farsz można dodać także do krokietów, pierogów (także do farszu z kapustą), ale też zamrozić. Przepis nie jest trudny.

Jak zrobić farsz do uszek na Wigilię?

Do farszu grzybowego najlepsze są suszone grzyby leśne. Moja babcia do uszek obowiązkowo wykorzystywała suszone podgrzybki: to grzyby bardzo aromatyczne, które dają charakterystyczny, ciemny farsz. Można oczywiście wykorzystać też inne grzyby lub miks suszonych grzybów, jednak to zawsze wpływa na smak i kolor farszu (jeśli np. dasz suszone borowiki, farsz wyjdzie jasny i delikatny w smaku).

Grzyby trzeba najpierw namoczyć i ugotować. Tu od razu wskazówka: nie wylewaj wody po gotowaniu grzybów. To znakomita baza do zupy grzybowej lub wigilijnego barszczu grzybowego (robionego z wywaru po grzybach i zakwasu na żurek).

Ugotowane grzyby najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. To nadaje im idealną teksturę. Jeśli nie masz maszynki, najlepiej grzyby bardzo drobniutko posiekać. Miksowanie sprawi, że otrzymasz pulpę grzybową, a to nie o to chodzi.

W przepisie podany jest dodatek masła do smażenia cebuli. Można je pominąć i dodać samą oliwę (czy olej), uważam jednak, że warto smażyć z dodatkiem odrobiny masła, bo to doskonale podkręca smaki.

Przepis: Farsz do uszek wigilijnych

Pyszny farsz grzybowy.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
502

Składniki

  • 150 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie grzybówGrzyby namocz wcześniej, najlepiej na kilka godzin. Następnie ugotuj je do miękkości (ok. 45 minut).
  2. Robienie farszuUgotowane grzyby odsącz i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę drobniutko posiekaj i przesmaż na oleju i maśle, aż się zeszkli. Dodaj zmielone grzyby, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i smaż wszystko razem krótką chwilę. Odstaw farsz do całkowitego ostudzenia.

Do czego wykorzystać farsz grzybowy?

Farsz do uszek można też wykorzystać do innych, nie tylko wigilijnych dań. To świetny farsz do krokietów, pasztecików, pierogów oraz prostych przekąsek na bazie ciasta francuskiego. Możesz dodać go do przesmażonej kapusty (aby uzyskać pyszną kapustę z grzybami), można też, jeśli nie zużyjesz całego, dorzucić go do bigosu.

Czytaj też:
Gdy brak mi czasu na paszteciki, podaję tę przekąskę z makiem. Chrupiąca i gotowa w 20 minut
Czytaj też:
To mięso jest najlepsze na pasztet. Za każdym razem wyjdzie aksamitny i soczysty