Mamy więcej czasu, bo rzadziej wychodzimy, dlatego oddajemy się smakowitym eksperymentom. Tak powstają viralowe, jesienne kawy z TikToka. Sprawdź, jak zrobić pistacjowe i orzechowe latte, dyniową matcha latte i wersje z borówkami lub lekką kokosową chmurką. Pumpkin spice latte nie jest jedynym hitem jesieni.
Jesienne hity na przerwę kawową – pistacjowe latte
Pistacje to od kilku sezonów najmodniejsze orzechy. Po drożdżówkach z owocami i kremem pistacjowym i dubajskiej czekoladzie przychodzi też czas na kawę. Pistacjowe latte pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Z pomocą ekspresu automatycznego De'Longhi Eletta Explore zrobisz je błyskawicznie!
Przepis: Pistacjowe latte
Pyszna kawa inspirowana viralową dubajską czekoladą.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 250
Składniki
- pojedyncze lub podwójne espresso
- ok. 200 ml spienionego mleka krowiego lub roślinnego
- 2 łyżeczki dobrej jakości kremu pistacjowego
- 1 łyżka pistacji do dekoracji
Sposób przygotowania
- Udekoruj szklankęNabierz 1 łyżeczkę kremu pistacjowego i rozsmaruj go na wewnętrznych ściankach szklanki. Aby wyszła viralowa kawa, zrób estetyczne pasy lub apetyczne zacieki.
- Dodaj pistacjeNabierz kolejną łyżeczkę pasty z pistacji i posmaruj nią rant szklanki, ale tym razem od zewnątrz. Posiekaj pistacje. Możesz je dodatkowo uprażyć na suchej patelni, aby wydobyć jeszcze więcej smaku i aromatu. Obsyp pistacjami rant szklanki.
- Przygotuj kawęPodstaw szklankę pod ekspres i przygotuj latte w ulubionej wersji. W ekspresie De’Longhi Eletta Explore możesz nie tylko ustawić parametry kawy i spienionego mleka, ale też wybrać napój na ciepło lub na zimno. W obu wersjach pistacjowe latte będzie dobrze smakować.
<Znajdź swój sposób na perfekcyjną kawę>
Dyniowa matcha z kawą
Przepis: Dyniowa matcha z kawą
Pumpkin Spice Latte to już kultowy napój jesieni, ale w tym roku viralową kawą jest wersja dyniowej matchy z dodatkiem espresso i mleka. To przepis, który ma wszystko, by stać się hitem TikToka i Instagrama: efektowne warstwy, modne dodatki, a do tego piękny aromat korzennych przypraw.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 124
Składniki
- 1 łyżeczka matchy
- 50 ml ciepłej wody o temperaturze ok. 80°C
- 1 espresso lub 50 ml czarnej kawy
- 2 łyżki purée z dyni (może być domowe z pieczonej dyni, np. Hokkaido lub piżmowej, ewentualnie gotowe, np. ze słoiczka dla dzieci)
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
½ łyżeczki przyprawy do pumpkin spice latte lub piernika (ewentualnie pomieszaj: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, sproszkowane goździki)
- 150 ml mleka (krowie lub roślinne)
Sposób przygotowania
- Wymieszaj przyprawyW małym garnku lub kubku wymieszaj purée z dyni, mleko, przyprawy i syrop klonowy, a następnie podgrzej. Ma być kremowe i lekko słodkie. Wlej do szklanki.
- Przygotuj matchęW osobnej miseczce dokładnie roztrzep matchę z ciepłą wodą. Najlepiej użyć do tego bambusowej trzepaczki chasen lub spieniacza do mleka. Mieszaj, aż powstanie gładka, zielona pianka.
- Zaparz kawęZrób espresso w ekspresie do kawy.
- Spień mlekoSpień mleko przy pomocy dyszy manualnej ekspresu lub przygotuj je w karafce do automatycznego przygotowywania pianki.
- Wlej warstwyDo szklanki z purée dyniowym delikatnie wlej matchę, a potem espresso i spienione mleko. Aby całość stworzyła warstwy, możesz pomóc sobie, wlewając kolejne napoje po włożonym do szklanki nożu lub łyżce.
- UdekorujMożesz udekorować przyprawami.
Orzechowe latte z czekoladą w stylu viralowej kawy cracking latte
Przepis: Orzechowe latte z czekoladą w stylu viralowej kawy cracking latte
Jesienna kawa, która zaskakuje nie tylko smakiem? To pomysł na internetowy hit! Czekoladowe cracking latte pod pękającą polewą czekoladową kryje słodkie, aromatyczne połączenie mleka i kawy. W naszej wersji dodajemy jeszcze masło orzechowe.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 661
Składniki
- 1 espresso
- 200 ml dowolnego mleka
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżeczka masła z ulubionych orzechów
Sposób przygotowania
- Rozpuść czekoladęRozpuść czekoladę z olejem kokosowym (np. w kąpieli wodnej lub mikrofali przez 20–30 sekund).
- Przygotuj szklankęPrzelej czekoladę do szklanki do latte tak, by czekolada pokryła wnętrze przy górnej krawędzi. Wstaw do zamrażalnika do momentu aż warstwa stwardnieje.
- Zaparz kawęW ekspresie automatycznym przygotuj espresso i spienione mleko lub od razu kawę latte.
- UdekorujWyjmij szklankę z zamrażarki. Na ściankach rozsmaruj jeszcze masło orzechowe. Wlej kawę. Gdy gorąca kawa dotknie czekolady, usłyszysz i zobaczysz efekt „crack”: czekolada zacznie pękać i topić się w mleku, tworząc marmurkowy efekt razem z masłem orzechowym.
Kawa z TikToka – fioletowa blueberry latte
Przepis: Fioletowa blueberry latte
Kawa i owoce? To sposób na zrobienie jesiennej viralowej kawy z TikToka. W tym sezonie modny będzie fiolet, dlatego z sezonowych naturalnych słodyczy wybieramy jagody lub borówki.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 142
Składniki
- ½ szklanki borówek lub jagód (mogą być świeże lub mrożone)
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki wody
- kawa latte
Sposób przygotowania
- Przygotuj syropW małym garnku przygotuj domowy syrop. Podgrzej borówki z miodem i wodą. Gotuj około 5-7 minut do momentu aż owoce puszczą sok. Całość możesz przetrzeć przez sitko lub zblendować.
- Przelej do szklankiSyrop przelej do wysokiej szklanki.
- PrzelejPowoli wlej latte zrobione w ekspresie do kawy tak, aby stworzyć 3 warstwy.
Cloud coffee – lekka kokosowa viralowa kawa z TikToka
Przepis: Lekka kokosowa viralowa kawa z TikToka
Jesienna kawa Cloud coffe to odmiana popularnego w zeszłym roku napoju Dalgona . Wtedy pianka zrobiona była z mleka i kawy rozpuszczalnej. Tym razem postawimy na lekkość mleka kokosowego.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 157
Składniki
- 1 espresso (na ciemno lub zimno) lub porcja cold brew
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka syropu kokosowego
opcjonalnie: wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania
- Zaparz kawęW ekspresie do kawy zrób ulubioną kawę.
- Spień mlekoPrzy pomocy dyszy manualnej lub automatycznego systemu z karafką spień mleko kokosowe. W przypadku De’Longhi Eletta Explore ustaw najmocniejszy stopień spienienia i wysoką piankę.
- PodajPrzełóż mleczną piankę na kawę tak, aby utworzyć chmurkę. Możesz posypać wiórkami kokosowymi.
