Maślanka, kefir oraz jogurt naturalny to zdrowa baza wielu smacznych napojów. Latem bardzo często przygotowuję chłodzącą maślankę z aromatycznymi ziołami, które nie tylko wpływają na smak, ale także sprawiają, że napój staje się bardziej orzeźwiający.
Dlaczego chłodząca maślanka to idealny wybór na lato?
Połączenie zimnej maślanki i świeżej mięty to nie tylko szybki sposób na ochłodę, ale także prawdziwy zastrzyk zdrowia. Maślanka jest niskokaloryczna i bogata m.in. w pełnowartościowe białko, wapń, witaminy z grupy B oraz probiotyki. Co więcej, doskonale nawadnia organizm, pomagając ustrzec się przed odwodnieniem, uzupełnia niedobory elektrolitów i pomaga uniknąć podjadania pomiędzy posiłkami. Dodatek mięty sprawia, że już niewielka porcja napoju przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Mięta to również naturalny sposób na wsparcie trawienia oraz poprawę samopoczucia – mentol pomaga zmniejszyć stres i napięcie nerwowe.
Jak zrobić chłodzącą maślankę?
Przygotowując chłodzącą maślankę, korzystam z blendera kielichowego, ale możesz również dodać drobno posiekane liście mięty i wymieszać. Maślanka powinna być zimna, a jeżeli nie jest mocno schłodzona, to możesz też dodać kilka kostek lodu. Napój przygotowuję z dodatkiem garści listków świeżej mięty (zwykłej lub cytrynowej). Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji dodatków do chłodzącej maślanki.
Przepis: Chłodząca maślanka
Pyszny, orzeźwiający koktajl na ciepłe dni.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 65 w każdej porcji
Składniki
- 500 ml zimnej maślanki naturalnej
- 3 duże gałązki mięty
Sposób przygotowania
- Przygotowanie miętyGałązki mięty opłucz pod bieżącą wodą, osusz i oddziel listki od łodyżek.
- WykonanieZblenduj zimną maślankę z listkami mięty.
Dodatki do orzeźwiającej maślanki
Smak i wartości odżywcze napoju wzbogacisz, dodając m.in.:
- inne zioła (np. bazylia, oregano, melisa, kwiat lawendy, rozmaryn, tymianek),
- owoce (np. maliny, truskawki, jagody, borówki, poziomki, brzoskwinie, morele, cytrusy, mango),
- miód lub syrop klonowy,
- nasiona lnu, nasiona chia.
Orzeźwiająca maślanka doskonale smakuje również z dodatkiem zielonego ogórka, szpinaku, selera naciowego oraz czosnku niedźwiedziego.
Czytaj też:
Bez maszynki i długiego czekania. Ekspresowe lody zrobisz z dwóch zdrowych składnikówCzytaj też:
Biorę trzy czerwone owoce i miksuję. Zdrowe smoothie doskonałe na początek dnia