Czerwone smoothie to dla mnie kwintesencja lata: jest mocno owocowe, orzeźwiające i można je pić o każdej porze dnia. Ja lubię jednak zrobić je o poranku, aby zdrowo i smacznie zacząć dzień. Czasem, za sprawą dodatków, zamieniam koktajl z czerwonych owoców w pożywną przekąskę, ale o tym dalej.
Jak zrobić czerwone smoothie?
Bazą czerwonego smoothie są trzy sezonowe owoce: soczysty arbuz, słodkie truskawki i aromatyczne maliny. Aby je zrobić, wystarczy zmiksować wszystko razem z wybranym płynem.
Moje smoothie jest bardziej różowe, ponieważ dodaję do niego napój migdałowy. Jeśli przygotujesz je na wodzie, będzie miało rzeczywiście czerwony kolor. Z kolei jeśli lubisz gęste koktajle, nie dodawaj niczego do owoców (arbuz ma dużo wody sam w sobie) lub dodaj kilka łyżek jogurtu greckiego.
Przepis: Koktajl z czerwonych owoców
Sezonowe smoothie.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 92 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małego arbuza
- 10 truskawek
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka napoju migdałowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówArbuza pokrój na mniejsze części, usuń pestki. Wrzuć wszystkie owoce do kielicha blendera.
- Robienie smoothieDodaj napój migdałowy i zmiksuj wszystko na gładko.
Gotowe smoothie udekoruj kawałkami owoców i listkami mięty. Ładnie podane nie tylko świetnie smakuje, ale cieszy i poprawia humor także wyglądem.
Co dodać do koktajlu z czerwonych owoców?
Smoothie z podstawowej wersji jest przede wszystkim pysznym, letnim napojem (czasem traktuję je jako lekki deser). Ale za sprawą dodatków, może być nawet śniadaniem.
Jeśli chcę, aby pełnił rolę posiłku, robię je z dodatkiem jogurtu w stylu greckim i dorzucam do tego płatki owsiane. Płatki można zmiksować lub dodać całe do gotowego już koktajlu. Ja wybiera zwykle tę drugą opcję, warto jednak chwilę odczekać, aby płatki zmiękły. Do smoothie można też dodać siemię lniane lub nasiona chia. Czasem dla większej pożywności dodaję też połówkę dojrzałego awokado, smoothie jest wówczas bardzo kremowe, jednak traci swój intensywny różowo-czerwony kolor.
Czytaj też:
Biorę awokado i trzy zdrowe dodatki. Ten sycący koktajl sprawdzi się o każdej porze dniaCzytaj też:
Ten ekspresowy koktajl pomaga w odchudzaniu. Sekretem jest jeden składnik