Rozpuszczam czekoladę i łączę ją z 3 dodatkami. Ta przekąska jest lepsza od kupnych batonów

Rozpuszczam czekoladę i łączę ją z 3 dodatkami. Ta przekąska jest lepsza od kupnych batonów

Dodano: 
Czekoladowe kostki
Czekoladowe kostki Źródło: Shutterstock / Trendy Rowdy
Jeśli chcecie przygotować zdrową, słodką przekąskę, wystarczy, że sięgniecie po cztery składniki. Podstawowym będzie gorzka czekolada, którą trzeba rozpuścić i połączyć z pysznymi dodatkami. Taki domowy batonik nie ma sobie równych.

Słodka przekąska potrafi być całkiem zdrowa. Wystarczy, że zostanie przygotowana z wartościowych składników. Dzięki temu będzie nie tylko źródłem kalorii, ale też składników odżywczych. Przykładem takiej przekąski są zdrowe batony, które można kupić w wielu sklepach. Niestety sporo kosztują. Na szczęście podobną słodycz, można przygotować domowym sposobem i to za niewielkie pieniądze.

Z czego zrobić zdrową, słodką przekąskę?

By przygotować zdrową, słodką przekąskę, trzeba sięgnąć po zdrowe składniki. Z pewnością należą do nich czekolada deserowa czy gorzka, które zawierają dużo kakao, a więc i magnezu. Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po produkty zbożowe, pełnoziarniste. Mogą to być np. płatki owsiane albo ciasteczka pełnoziarniste. W nich znajdziecie mnóstwo błonnika, witamin z grupy B i soli mineralnych. Do zdrowych, słodkich produktów należą także: miód – działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie, suszone owoce – są bogate w błonnik, orzechy – dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy E.

Jak przygotować czekoladową kostkę z bakaliami?

Przygotowanie czekoladowej kostki ze zdrowymi dodatkami to prawdziwa bułka z masłem. Wystarczy tylko rozpuścić czekoladę, dodać do niej rozdrobnione, pełnoziarniste herbatniki, a także suszone owoce i posiekane orzechy. Gdy przekąska zastygnie, można się nią zajadać.

Przepis: Czekoladowa kostka

Blok czekoladowy z czekolady deserowej, herbatników i bakalii

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g orzechów np. włoskich, laskowych
  • 80 g suszonej żurawiny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie formyProstokątną, niedużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Możesz również użyć silikonowej foremki keksowej.
  2. Roztopienie czekoladyW kąpieli wodnej lub w rondlu na bardzo małym ogniu rozpuść czekoladę razem z masłem i miodem. Mieszaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodaj szczyptę soli.
  3. Łączenie składnikówHerbatniki pokrusz, orzechy posiekaj. Dodaj je do ciepłej masy czekoladowej razem z suszoną żurawiną. Składniki wymieszaj, by równomiernie pokryły się czekoladą.
  4. Formowanie blokuCiepłą masę przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj łyżką, mocno dociskając. Tak przygotowany blok przykryj i wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Stężałą masę wyjmij z formy, pokrój w kostkę lub według uznania.

Czekoladowa kostka – wskazówki

Czekoladowa kostka to rodzaj bloku czekoladowego, który doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska. Warto po nią sięgnąć po dużym wysiłku fizycznym lub gdy czujemy pogorszenie nastroju.

  • Formę, do której wylewa się masę czekoladową, najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia. Dzięki temu nie będzie problemu z wyjęciem bloku z formy.
  • Kostkę czekoladową należy kroić po zastygnięciu i schłodzeniu. Nasz blok czekoladowy można też pokroić w małe porcje, a la cukierek czekoladowy.
  • Wierzch bloku czekoladowego można dodatkowo posypać np. sezamem albo siemieniem lnianym.

Czytaj też:
Mój niezawodny orzechowiec bez pieczenia. Gotowy w 20 minut i zawsze zachwyca smakiem
Czytaj też:
Te dwukolorowe ciasteczka będą świątecznym hitem. Ich zrobienie jest dziecinnie proste