Ciasta bez pieczenia robi się dość szybko, bo powstają z półproduktów. Potem jednak trzeba poczekać kilka godzin, by składniki poprzenikały się i cały deser nabrał odpowiedniego smaku. Biorąc więc pod uwagę czas, jaki jest potrzebny do przygotowania ciasta łącznie z czasem oczekiwania na to, aż będzie gotowe do spożycia, to jest on krótszy w przypadku ciast ucieranych. Dlatego, gdy mam ochotę na słodkie co nieco, wolę upiec właśnie takie proste ciasto.
Jak się robi ciasto ucierane?
Ciasto ucierane wzięło swą nazwę od ucierania składników w makutrze. W obecnych czasach powinno się nazywać je jednak ciastem miksowanym, bo do jego przyrządzenia używa się miksera. Dzięki temu takie ciasto robi się szybko i bez większego wysiłku. Podstawą ciasta ucieranego są jajka zmiksowane z cukrem na puszystą masę. To one nadają lekkości temu wypiekowi. Potem łączy się je z olejem, mąką i pozostałymi składnikami. Dodaje się też proszek do pieczenia, który wspomaga rośnięcie ciasta.
Jak zrobić szybkie ciasto ucierane z czekoladą?
Moje ciasto ucierane nie zawiera masła, ani margaryny. Tłuszczem, który do niego dodaje jest olej. Ten dodatek sprawia, że ucieranie trwa krócej, wypiek jest lekki i długo utrzymuje świeżość.
Przepis: Ciasto ucierane z czekoladą
Szybkie ciasto ucierane na oleju z dodatkiem kawałków czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej
Sposób przygotowania
- Ubijanie jajekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Jajka wybij do miski, zmiksuj do białości. Dalej miksuj, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Masę miksuj, aż będzie lekka i puszysta.
- Dodawanie składnikówDo ubitych jaj dodawaj stopniowo olej i miksuj na małych obrotach. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj.
- Pieczenie ciastaWąską, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Posyp posiekaną czekoladą. Piecz ok. 45-50 minut, aż ładnie się zrumieni.
Wskazówka: Upieczone ciasto warto posypać cukrem pudrem.
Inne dodatki pasujące do ciasta ucieranego
Jesienią i zimą do ciasta ucieranego dodaję zwykle kawałki czekolady. Jednak w sezonie pełnym owoców stawiam właśnie na ten orzeźwiający dodatek. Ciasto w formie posypuję np. borówkami, truskawkami, wiśniami. Oczywiście można też sięgnąć po owoce mrożone albo całorocznie dostępne jabłka.
Czytaj też:
Ciasto biszkoptowe idealne do popołudniowej herbatki. Sięgała po nie sama królowa WiktoraCzytaj też:
Szybkie babeczki na maślance to deser dobry na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty