To ekspresowe ciasto z czekoladą robię w 15 minut. Zawsze się udaje i jest idealne do kawy

To ekspresowe ciasto z czekoladą robię w 15 minut. Zawsze się udaje i jest idealne do kawy

Dodano: 
Ciasto ucierane z czekoladą
Ciasto ucierane z czekoladą Źródło: Shutterstock / Marielen Cestari Baldino
Wiele osób lubi ciasta bez pieczenia. Ja jednak stawiam na ciasta ucierane, bo robi się je z prostych składników i szybciej nadają się do jedzenia. Ostatnim moim odkryciem jest ciasto z czekoladą. Robię je w 15 minut i czekam, aż się upiecze.

Ciasta bez pieczenia robi się dość szybko, bo powstają z półproduktów. Potem jednak trzeba poczekać kilka godzin, by składniki poprzenikały się i cały deser nabrał odpowiedniego smaku. Biorąc więc pod uwagę czas, jaki jest potrzebny do przygotowania ciasta łącznie z czasem oczekiwania na to, aż będzie gotowe do spożycia, to jest on krótszy w przypadku ciast ucieranych. Dlatego, gdy mam ochotę na słodkie co nieco, wolę upiec właśnie takie proste ciasto.

Jak się robi ciasto ucierane?

Ciasto ucierane wzięło swą nazwę od ucierania składników w makutrze. W obecnych czasach powinno się nazywać je jednak ciastem miksowanym, bo do jego przyrządzenia używa się miksera. Dzięki temu takie ciasto robi się szybko i bez większego wysiłku. Podstawą ciasta ucieranego są jajka zmiksowane z cukrem na puszystą masę. To one nadają lekkości temu wypiekowi. Potem łączy się je z olejem, mąką i pozostałymi składnikami. Dodaje się też proszek do pieczenia, który wspomaga rośnięcie ciasta.

Jak zrobić szybkie ciasto ucierane z czekoladą?

Moje ciasto ucierane nie zawiera masła, ani margaryny. Tłuszczem, który do niego dodaje jest olej. Ten dodatek sprawia, że ucieranie trwa krócej, wypiek jest lekki i długo utrzymuje świeżość.

Przepis: Ciasto ucierane z czekoladą

Szybkie ciasto ucierane na oleju z dodatkiem kawałków czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie jajekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Jajka wybij do miski, zmiksuj do białości. Dalej miksuj, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Masę miksuj, aż będzie lekka i puszysta.
  2. Dodawanie składnikówDo ubitych jaj dodawaj stopniowo olej i miksuj na małych obrotach. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj.
  3. Pieczenie ciastaWąską, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Posyp posiekaną czekoladą. Piecz ok. 45-50 minut, aż ładnie się zrumieni.

Wskazówka: Upieczone ciasto warto posypać cukrem pudrem.

Inne dodatki pasujące do ciasta ucieranego

Jesienią i zimą do ciasta ucieranego dodaję zwykle kawałki czekolady. Jednak w sezonie pełnym owoców stawiam właśnie na ten orzeźwiający dodatek. Ciasto w formie posypuję np. borówkami, truskawkami, wiśniami. Oczywiście można też sięgnąć po owoce mrożone albo całorocznie dostępne jabłka.

Czytaj też:
Ciasto biszkoptowe idealne do popołudniowej herbatki. Sięgała po nie sama królowa Wiktora
Czytaj też:
Szybkie babeczki na maślance to deser dobry na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty